Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Laos

Vang Vieng

Vang Vieng er backpacker-himmelen. Alt det Ibiza og Ayia Napa noen gang drømte om å bli er samlet på et knøttlite, støvete området midt i ingenting. Festen tar aldri slutt, og med mektige fjell som bakgrunnsteppe er mulighetene uendelige.

Vang Vieng. Delta: Sug til deg kultur og inntrykk, og delta på de lokales livsmåte. Foto: istockphoto.com
Del Vang Vieng på facebook Skriv ut

Publisert 28.februar 2007. Sist endret 7.mars 2010.

Laos Fakta om Laos

Offisielt navn: Laofolkets demokratiske republikk

Hovedstad: Vientiane

Folketall: 5 924 000

Areal: 236 800 km²

Styreform: Sosialistisk folkereprubikk

Valuta: (LAK)

Språk: Lao

Retningsnummer: +856

Annonse:

Vang Vieng ligger i Laos, en lilleputtstat med seks millioner innbyggere mellom Thailand, Kambodsja, Vietnam og Kina. Med en brutal og dødelig fortid preget av kolonitid, krig og kommunistisk styre er det først de aller siste årene vestlige turister har begynt å få øynene opp for landet. Unge ryggsekkturister er fortsatt i flertall, og billige gjesthus tilpasset nettopp denne gruppen er også det overnatingstilbudet det er enklest å oppdrive.

Mens Laos generelt er kjent som genuint og urørt, et ”Thailand før charterfeberen”, er Vang Vieng på mange måter unntaket som bekrefter regelen. Midt blant mektige fjell og grønt slettelandskap har det vokst frem en slags ørkenby dominert av barer og restauranter. Populære vestlige såpeseriene sendes i konstant rotasjon på de mange flimrende tv-skjermene. Her er verdien av en dollar for lengst oppdaget, og så og si all mat finnes både i en normal og en ”happy” versjon. Det som måtte ha eksistert av laotisk kultur er i stor grad byttet ut med pizza, sprit og indisk curry. Likevel fortsetter unge mennesker valfartingen i stor stil. Det man har mistet av asiatiske særegenheter blir tatt igjen i form av actionfylte opplevelser.

For å komme seg til Vang Vieng må man først enten ta seg til den laotiske hovedstaden Vientiane, eller kulturbyen Luang Prabang lengre nord i landet. Fra Bangkok i Thailand går det daglig både tog, buss og fly i begge retninger. Derfra transporteres man med buss de siste timene inn i ingenmannsland.

Vang Vieng flommer over av overnattingssteder. Området er lite, så her er det bare å ta runden! Det finnes en rekke alternativer, så uansett om du ønsker deg luksus og fantastisk utsikt til 50 dollar eller en møllspist madrass på gulvet til en knapp tier burde det være noe som dekker dine behov. Booking på forhånd er unødvendig, selv i høysesongen er det overflod av værelser.

Ingenting sier Vang Vieng så mye som de hundretalls baderingene som daglig flyter nedover elven. Hver morgen transporterer lastebiler ungdommen opp elven sammen med tykke, sorte gummidekk. Deretter brukes dagen på å sakte flyte ned vannmassene. Stadig vekk passeres barer og hoppetårn, og lokalbefolkningen er svært ivrige på å dra deg inn til nettopp deres serveringssted. Vaklevorne trekonstruksjoner huser husker som skyter deg i voldsom fart ut i elven, gjerne akkompagnert av ivrig applaus fra de mange tilskuerne. Alkoholen flyter sammen med andre mer eller mindre lovlige rusmidler. Likevel kan det være verdt å merke seg at laotisk politi jevnlig foretar stikkprøver på jakt etter de som går litt for langt, og selv om den mest sannsynlige følgen kun er krav om en personlig økonomisk godtgjørelse kan det være en idé å begrense festingen litt. Ulykker skjer stadig vekk, og laotiske sykehus er ikke regnet for å være særlig mer nyttige enn ditt eget private førstehjelpssett.

Det finnes en rekke turoperatører i Vang Vieng som tilbyr alt fra gåturer og klatring til sykkelturer, både på dagsbasis og med overnatting. Mye av dette kan fint gjøres på egenhånd til en brøkdel av prisen. Leie av terrengsykler koster ikke mer enn én dollar, og med et enkelt kart er det lett å ta turen inn mellom de magisk vakre åssider. Jordveier slynger seg innover det trolske landskapet, og det finnes et utall severdigheter å få med seg på verden. En stålblå lagune med det passende navnet ”Den Blå Lagune” byr på det mest fantastisk fargede vannet det er mulig å forestille seg, og en rekke dype grotter som svinger seg langt innover i berget. Utstyrt med lommelykter er det mulig å både oppdage både buddhistisk helligdommer og rom på størrelse med kongelige kroningssaler. Duften av vått berg og jord river i nesen og gjør opplevelsen komplett! Eller hva med å leie en kano? Et populært alternativ er også å sende bagasjen med bil ned mot Vientiane og for så rafte ned elven mot det som må være verdens stilleste hovedstad. Mulighetene er mange i Vang Vieng!


domming