Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Hellas

Naxos

Naxos er den største og mest fruktbare av alle øyene i Kykladene; ca. 20 kilometer bred og ca. 30 kilometer lang. Det er om lag 18 000 fastboende innbyggere på øya, hvorav 6000 i Naxos by; Chora, som betyr "den viktigste byen". Her kan du oppleve en skjønn blanding av turismens alle påtrengende tilbud, trange bakgater med småbutikker og håndverk, samt historiske severdigheter; bl.a. en venetiansk borg øverst høyden midt i byen og ikke mindre enn 45 bysantinske kirker.

Naxos. Tempelet Apollo på øyen Naxos, Hellas. Viser byen i bakgrunnen.
Del Naxos på facebook Skriv ut

Publisert 20.august 2001. Sist endret 11.mai 2013.

Hellas Fakta om Hellas

Offisielt navn: Republikken Hellas

Hovedstad: Athen

Folketall: 10 623 835

Areal: 131 940 km²

Styreform: Demokratisk republikk

Valuta: Euro (EUR)

Valutakurs: 1 EUR = 9.993 NOK

Språk: Gresk

Retningsnummer: +30

Annonse:

Apollon-portalen

Apollon-portalen. ... er som man kan se temmelig stor.

Naxos by

Naxos by. Her ser du havnen i Chora eller Naxos by.

Naxos by

Naxos by. Naxos by, Hellas.

Omvisning i borgen

Omvisning i borgen. Bli med på en times guidet omvisning i den venetianske borgen – det er en engasjerende opplevelse. Mannen lengst til høyre er fra slekten som har bodd her et par hundre år.

Tempelporten i Naxos by

Tempelporten i Naxos by. "Porten", som er Naxos' mest kjente landemerke kan ses på stor avstand. Dette restene etter det som skulle bli et storslått Apollontempel, påbegynt i ca. år 530 f. Kr., men aldri ferdigstillt.

Mest kjent og imponerende er likevel den flombelyste 2500 år gamle tempelportalen ytterst i havnen. Den er alt som står igjen av det som var ment å bli et digert Dionysos- eller Apollon-tempel som var under oppføring ca. 500 år f.Kr. Portalen er lagd i marmor, hvilket forklarer hvorfor den står der den dag i dag. Like nordenfor ligger Grotta-området; hvor det en gang lå en by som nå er slukt av havet.

Naxos by er en levende havneby med smale smug fra middelalderen, koselige kafeer, restauranter og andre fornøyelser. Fra havnen leder trange smug som en labyrint oppover høyden, omkranset av hvite, kykladiske hus. Øverst på høyden ligger 13-hundretallsborgen – Kastro – som rommer en katolsk kirke og et bra museum, bl.a. med en samling figurer av gamle kykladiske guder med fyldige bryster... 

Livlig by

Naxos er også kjent for sitt gode fornøyelsesliv. Det finnes et stort antall barer, et femtitalls tavernaer og et tjuetalls musikkpuber og diskoteker. Mange av dem ligger langs strandpromenaden som også kan by på praktiske benker hvis du vil sette deg ned litt. Promenaden ender i havnen, som i grunnen er ganske ordinær, men likevel et interessant sted å betrakte folkelivet. Det som slår deg med byen er nemlig at det er ganske så livlig. Kanskje vil du oppleve at det kommer et tilreisende tivoli eller at det en dag arrangeres marked. 

Strendene sørover

Sørover fra Naxos by finner du hotellanleggene; hele sørvestkysten av Naxos er en eneste lang, gylden sandstrand, bare avbrutt av et par nes med høye klipper. Først kommer Agios Georgios med en langgrunn, skjermet og svært barnevennlig strand – og tilbud om vindsurfing, denne stranden er et sentrum for nettopp vindsurfing.

Deretter følger Agios Prokopios, fremdeles bare noen få kilometer sør for Chora. Herfra strekker strendene seg nesten halvannen mil sørover, først forbi Agia Anna som er et chartersted for nordmenn hvor det er endel tavernaer, så til den lange Plaka-stranden som blir gradvis mer øde på veien sørover. 

Frodig

Naxos er en sjarmerende øy hvor det greske preget er godt bevart på tross av den omfattende turismen. Tar du en biltur innover, møter du frodige oliven-, vin-, oleander- og sitronlunder, små, søvnige landsbyer og et imponerende fjelllandskap med høyder opp til 1000 meter. Naxos er selvforsynt med frukt og grønnsaker. I antikken var Naxos vinguden Dionysos’ øy og ifølge skalden Kallimachos ble øya skapt av havguden Poseidon. Det lages fortsatt gode viner her, men idag er Naxos vel så kjent for poteter! Øya har dessuten sin egen likør; Kitron. Luften er varm og mettet av pirrende lukter og i lundene danner sirissene øredøvende kor. 

Marmor-statuer

Ved Flerio midt på øya og ved Apollon helt i nord kan du se tilsammen tre enorme, ufullførte marmorstatuer fra antikken. Over hele øya finner du talløse kirker og herskapshus fra tiden da venetianerne hersket på Naxos. Og fra landsbyen Filoti innerst i den store Tragea-dalen kan du nå toppen av Kykladenes høyeste fjell Zeus (Zas) på et par timer. Utsikten fra 1000 meters høyde er verdt strevet. 

Knutepunkt

Naxos er et knutepunkt for mange øyloffere; herfra går hyppige båter til blant annet Paros, Mykonos, Syros, Ios, Amorgos og Santorini. Byen har også en liten flyplass, men den er for liten til å ta imot charterfly. Norske turoperatører lander derfor på Santorini og sender deg med båt derfra. De store båtene bruker ca. to timer, de små gjerne tre-fire. 

Uberørt

Til tross for at det kommer svært mange turister hit, er Naxos en overraskende uberørt øy. Det er lett å finne små, vakre og uberørte landsbyer og nesten øde strender – noe som også lokker nudister til øya. Naxos er på mange måter fullstendig overgitt til masseturismen, men har beholdt mye av sin grunnleggende greske sjarm og verdighet. Turistene blir vel mottatt av lokalbefolkningen og Naxos er et sted hvor de tilreisende gjerne blir lenger enn på noe annet turiststed i Hellas.


Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK
Finn rimelige flyreiser i Norge og i utlandet Book hotell i utlandet på 99.000 hotell over hele verden Finn og book leiebil i hele verden Finn alle ledige restplasser fra alle de store selskapene hos altomreiser.no Søk blant over 3 millioner charterreiser fra fra samtlige turoperatører