Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Litauen

Palanga

Litauen har seilt opp som et spennende reisemål, og øverst troner blant annet Palanga med sin vakre sandstrand, gatekarneval, markeder og yrende kulturliv, og mange andre opplevelser for en rimelig penge. Palanga er vakkert, billig vakkert.

Del Palanga på facebook Skriv ut

Publisert 15.november 2007. Sist endret 20.mars 2009.

Litauen Fakta om Litauen

Offisielt navn: Republikken Litauen

Hovedstad: Vilnius

Folketall: 3 575 439

Areal: 65 200 km²

Styreform: Republikk

Valuta: Litauiske litas (LTL)

Valutakurs: 1 LTL = 2.16 NOK

Språk: Litauisk

Retningsnummer: +370

Annonse:

Greven

Greven. Grev Felix Tiskevicius palass er et overdådig skue. I dag er bygningen huset av Museum of Amber i Palanga. Foto: Thomas Pusch

Solens pir i Palanga

Solens pir i Palanga. Piren som strekker seg ut i Østersjøen er et samlingssted for innbyggerne og turister for å nyte solnedgangen. Foto: wikipedia.org

Strandliv i Palanga

Strandliv i Palanga. Palanga er en populær badeby, og den fantastiske stranden et herlig sted å tilbringe dagene.

Palanga er en liten by som ligger ved den baltiske kysten, nordvest i landet, ikke langt unna Klaipeda. Området har sjarmert seg inn i feriesyke hjerter, og vokst opp til et yndig og velegnet turistmål, spesielt sommerstid. Mye av grunnen til dette er de billige prisene, landet er et sted man ikke knekker årsbudsjettet for å besøke, men et sted man definitivt får mye ut av pengene, og som det i tillegg koster lite å komme til.

Den fantastiske langstrakte sandstranden, hvor man kan unne seg lange dager i solsteken, har også bidratt stort til denne utviklingen, og ført til at byen har blitt et levende sommerparadis – og at turisme har blitt en viktig inntektskilde i drømmen om fremtiden, i det ellers ganske fattige landet. Sommersesongen blåses i gang første lørdagen i juni hvert år, og markeringen avsluttes med et stort gatekarneval, festival og konsert – en opplevelse der du virkelig får tatt del i landets glade gleder.

Blant byens stoltheter finner man den flotte historiske botaniske hagen som den anerkjente franske arkitekten og botanikeren Eduard Fransua Andre utviklet for Grev Felix Tiskevicius i 1897. Den overnevnte grevens palass, med det klingende navnet identisk til mannen selv, er også en - må se – opplevelse. Bygningen i neo rennesanse stil, utført av den tyske arkitekten Franc Svechten, er tilknytten den vakre botaniske hagen, og er i nåtid Museum of Amber.

For de som har ligget lenge nok i sanden, eller sett seg tom på historiske severdigheter, er hovedgaten, J. Basanavicius gate, stedet å være. Her finner man mange flotte og hyggelige kafeer, spisesteder og butikker. Gaten går gjennom sentrum og helt ned til piren, som er et flott samlingspunkt, et vakkert skue, og hvor Østersjøen strekker seg så langt du kan se, og hvor sola gjør den til et ypperlig sted for å avslutte dagen, eller begynne den.

Men byen tilbyr også avslappende dager på tennisbaner, svømmebassenger, minigolfbaner, eller litt mer aktive dager med vind surfing og vannjet kjøring. Den langstrakte stranden er også et yndig sted for å utøve og oppfriske strandvolleyball ferdighetene sine, før man tar en after beach – fest, på et av de nærliggende utestedene. Landet er spesielt kjent for sitt store drinkutvalg, og den sterke honning likøren Krupnikas, og fruktbaserte likører, har et godt rykte, så her er det lov til å nyte, men innefor grenser, selvfølgelig.

Transport

Palanga flyplass ligger kun ti minutter unna, og det er blant annet ruter til og fra København, Amsterdam, Rygge og Gardemoen. Buss og tog i landet er billig og greit.

Overnatting

Palanga kan tilby mange hoteller i forskjellige klasser og standard. Noen av dem er Palanga Hotel, et luksuriøst sted som ligger kun femti meter fra kysten og Hotel Vandenis som ligger flott plassert ved stranden og den botaniske hagen.
domming