Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier

Besøk Kreta

Kreta er en både vakker og svært behagelig ferieøy. Folket her tar livet med ro og det lokale levesettet er ikke blitt ødelagt av turismen i altfor stor grad. Naturen er storslått, med tre store fjellkjeder som alltid dominerer i horisonten, noen steder gjennomskåret av dramatiske kløfter. Langs hele nordkysten finnes milevis av gode, finkornede strender. Kreta er også kjent for sine vakre villblomster; særlig om våren.

Del Besøk Kreta på facebook Skriv ut

Publisert 19.september 2001. Sist endret 11.mai 2013.

Hellas Fakta om Hellas

Offisielt navn: Republikken Hellas

Hovedstad: Athen

Folketall: 10 623 835

Areal: 131 940 km²

Styreform: Demokratisk republikk

Valuta: Euro (EUR)

Valutakurs: 1 EUR = 9.993 NOK

Språk: Gresk

Retningsnummer: +30

Finn ditt reisemål:

Velg verdensdel:

Velg land:

Velg destinasjon:

Annonse:

Bilde fra Vest-Kreta

Bilde fra Vest-Kreta.

ExploreCrete

ExploreCrete. Bilder fra Kreta

Samaria-kløften

Samaria-kløften. Et bilde som viser kløften.

Kreta finnes det reisemål for en hver smak. De sedate og støyvare kan finne rolige leilighetsanlegg i de små landsbyene, f.eks. Gerani. De mer festglade vil trives godt i Hersonissos og for gjennomsnitlige familier er f.eks. Platanias et godt valg.

Kreta er også et av verdens mest spennende arkeologiske områder. Øya var hovedsete for den minoiske kulturen, som var Europas første virkelig avanserte sivilisasjon. Det er dokumentert funn tilbake til ca. 2600 f.Kr. På Knossos utenfor Heraklion har man gravd ut og delvis rekonstruert et stort kongepalass og en hel by rundt dette. Her kan du se dronning Persifaes berømte badekar (verdens eldste), det avanserte vann- og avløpsanlegget, kongetronen og ellers flotte fresker og arkitektoniske detaljer.

Kreta er Hellas' sydligste øy, den femte største i Middelhavet, og ligger akkurat i skjæringspunktet mellom Europa, Midt-Østen og Afrika. Øya er langstrakt med en lengde på 257 km fra vest til øst og en bredde på mellom 12 og 60 km fra nord til sør.

Alle de største byene på Kreta ligger langs nordkysten; Chania i vest med en befolkning på rundt 50 000, Rethymnon med ca. 23 000, Heraklion (hovedstaden) med 125 000, Agios Nikolaos med 8 000 og Sitia lengst i øst med 7 000. Øyas samlede befolkning, når man også tar med alle de som bor i hundrevis av små landsbyer, er på drøyt 500 000.

Kreta mottar nærmere 100 000 turister hver måned i sommermånedene, de fleste er skandinaver. Øya er det tredje mest populære reisemålet for nordmenn (bak Gran Canaria og Balearene), 88 113 av oss dro til Kreta i 1999. Sesongen er fra april til november med høysesong fra juni til september.


Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK