Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier

Besøk La Gomera

Dette er en opplevelse du må få med deg! Maken til fjellandskap skal man lete lenge etter. Hele øya (som måler ca. 25 x 22 km) består av dype daler og kløfter, størknede vulkankjerner som skyter opp som klipper i terrenget og bananterrasser som klamrer seg til de nærmest loddrette fjellsidene. Dette er også Columbus' øy.

Del Besøk La Gomera på facebook Skriv ut

Publisert 28.november 2001. Sist endret 11.mai 2013.

Spania Fakta om Spania

Offisielt navn: Kongeriket Spania

Hovedstad: Madrid

Folketall: 40 448 191

Areal: 506 030 km²

Styreform: Monarki

Valuta: Euro (EUR)

Valutakurs: 1 EUR = 9.993 NOK

Språk: Spansk

Retningsnummer: +34

Spania: Artikler

Finn ditt reisemål:

Velg verdensdel:

Velg land:

Velg destinasjon:

Annonse:

La Gomera

La Gomera. Her finner du et knippe naturbilder fra øya, også i stor oppløsning for fri bruk.

All About Spain: Bilder fra Kanariøyene

All About Spain: Bilder fra Kanariøyene. Et lite knippe bilder fra alle de sju Kanariøyene.

Las Rosas

Las Rosas. Utsikt over Las Rosas på nordkysten av La Gomera. Byen består av tre adskilte deler, fordi det opprinnelig var tra familier (som ikke kan ha vært allverdens gode venner) som slo seg ned her.

Panorama over nordkysten

Panorama over nordkysten. Dette bildet er tatt like ovenfor Las Rosas på nordkysten og viser det brede utsynet over havet.

Roque de Agando

Roque de Agando. En av de vakreste utsiktene på hele øya; som viser Roque de Agando, kjernen fra en tidligere vulkan som står igjen som en klippe i landskapet.

Stillhetens øy

Selv om båtturen tar bare 40 minutter fra Los Christianos på Tenerife (med en av Fred. Olsens båter ...), er du milevis fra den dunkende playa'en. Her spiller naturen hovedrollen. La Gomera, som har ca. 17 000 faste innbyggere, kalles for stillhetens øy og passer for de som vil unngå masseturismen.

San Sebastian

Riktignok har hovedstaden og havnebyen San Sebastian et par diskoteker som er åpne i høysesongen, og byen har sitt monn med restauranter, spanske barer og en rekke rimelige pensjonater, men noe chartersted er byen langt ifra.

San Sebastian er mest kjent som det siste provianteringsstedet for Christopher Columbus da han i 1492 la ut på på sin første ferd over til Amerika. Han kom også innom et par ganger senere; faktisk fant han seg en kjæreste på La Gomera; en forvist spansk adelsdame. Men den historien endte ikke bra – den fine damen giftet seg til slutt med en annen og huset Columbus fikk bygd i San Sebastian ble aldri tatt i bruk. Men det står der fremdeles. 

Turiststedene

La Gomera har ytterligere to turiststeder: Valle Gran Rey, en frodig dal på sørvestsiden som tyskerne er spesielt glad i – og Playa de Santiago, hvor Fred. Olsen-familien har bygd et førsteklasses hotell på en klippe over en liten landsby med en rullesteinstrand.

Ellers er øya "uberørt". Det vil si; de lokale myndighetene tillater ikke utbygging av hoteller og fasciliteter, men dagsturistene som tar turen rundt La Gomera i buss er såpass rikelige i antall at "uberørt" likevel blir et for sterkt uttrykk.

På 1950-tallet bodde det hele 30 000 mennesker på La Gomera, nesten det dobbelte av i dag. Men slitet med de bratte bananplantasjene ble for mye og mange utvandret til Sør-Amerika og da særlig Venezuela. I dag kjøpes de forlatte gårdsbrukene opp og tas i bruk som sommerhus for rike spanjoler. 

Dagsturister

La Gomera mottar bare ca 60 000 overnattende gjester hvert år (2000), mens nærmere en halv million turister besøker øya på dagsturer. Og de blir busset rundt fra det ene gispende utsiktspunktet etter det andre, rundt pålimte svinger høyt oppe i fjellsiden, som er gitt navn som "svigermors kurve". 

Fjellveiene

Veiene er dramatiske, nærmest kvalmende spennende, men samtidig med oppsiktsvekkene god standard; penger fra EU og spanske sentralmyndigheter har hjulpet godt de siste par årene. De er også estetisk utført og er ingeniørkunst på sveitsisk nivå. Og – bank i bordet – ingen buss har så langt rutsjet utfor. Ikke en.

På sin ferd rundt øya får de massebespiste hurtiggjestene demonstrert lokalbefolkningens plystrespråk – brukt for å kommunisere på tvers av uoverstigelige raviner, og nå faktisk et fag i grunnskolen så det ikke skal dø ut. 

Nasjonalparken Garajonay

Et høydepunkt på turen er besøket i nasjonalparken Garajonay, et skogsområde i ca. 1000 meters høyde rundt La Gomeras høyeste punkt midt på øya. Dette er en urskog av den ekte sorten; som angivelig har eksistert nokså uendret siden lenge før siste istid.

Toppen av øya er nesten permanent innhyllet i et fuktig skylag som gir optimale vekstforhold for en skog som er i sannhet fascinerede; med forvokst kjemperøsslyng og "falske" laubærtrær. Fuktig "skjegg" og konstant smådrypping fra granene og løvverket gir en trolsk atmosfære. Stopp opp et øyeblikk og lytt! Bare noen enslige småfugler og rislingen bryter stillheten. 

Heksenes møteplass

Midt i nasjonalparken vil du trolig bli tatt ut av bussen og et lite stykke inn i skogen til det åpenbarer seg en lysning: Heksenes møteplass: "La Laguna Grande". Midt i den tette vegetasjonen finnes altså denne bare og åpne plassen som måler et par hundre meter i diameter. I sentrum finnes en ring med steiner som man aldri må telle, om man vil beholde kjærligheten.

Selv om heksehistoriene er mange, er den naturlige forklaringen ikke fullt så mystisk. La Laguna Grande er bunnen av et vulkankrater som inneholder tungmetaller vegetasjonen ikke tåler. I dag er stedet et yndet mål for piknikker og utflukter. 

Passer for hvem?

La Gomera er dramatisk vakker og absolutt verdt et dagsbesøk. Men som mål for et lengre opphold skal du være veldig glad i strevsomme fotturer i håpløst anstrengende terreng. Eller være på søken etter ro og fred på en øy hvor det skjer heller lite. Kombinasjonen av disse tingene er vel det man kaller økoturisme og det er nettopp det man vil ha på La Gomera.

Det er kun tillatt å anlegge hoteller tre bestemte steder. Et av dem er fullt av tyskere (Valle Gran Rey), et er for dem med mye penger og stort behov for ensomhet (Playa de Santiago) og det siste, Hovedstaden er i grunnen unnagjort på en dag. La Gomera er et sted for voksne, naturglade og stillhetssøkende mennesker uten barn som krever underholdning hele dagen.


Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK