Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier

Besøk Rhodos

Rhodos er den største av øyene i Dedokanesene og den fjerde største i Hellas, med ca. 100 000 innbyggere. Øya mottar ca 1,4 millioner besøkende i året. Rhodos er dermed det åttende mest populære reisemålet blant norske charterturister.

Del Besøk Rhodos på facebook Skriv ut

Publisert 11.mai 2006. Sist endret 11.mai 2013.

Hellas Fakta om Hellas

Offisielt navn: Republikken Hellas

Hovedstad: Athen

Folketall: 10 623 835

Areal: 131 940 km²

Styreform: Demokratisk republikk

Valuta: Euro (EUR)

Valutakurs: 1 EUR = 9.993 NOK

Språk: Gresk

Retningsnummer: +30

Finn ditt reisemål:

Velg verdensdel:

Velg land:

Velg destinasjon:

Annonse:

Bilder fra Rhodos

Bilder fra Rhodos. Den vakre gamlebyen, omgitt av bymuren.

Kolossen på Rhodos

Kolossen på Rhodos. Et av antikkens syv underverker, slik Apollo-statuen kan ha sett ut. Den skal ha vært over 30 meter høy. Tegning av Rorriers fra 1826.

Rhodos

Rhodos. Gamle ruiner og vakker natur på Rhodos

Rhodos

Rhodos. Strender på Rhodos

Med ca. 300 soldager i året, høyest gjennomsnittstemperatur i Hellas, en kyst bestående av lange, flotte strender, mange historiske severdigheter og det svært livlige ute- og nattelivet i Rhodos by er det ikke rart at øya tiltrekker seg mange turister. Kanskje litt for mange vil noen mene. Ikke dermed sagt at at sjarmen er borte. Rhodos by har internasjonal vernestatus og har den største, bebodde middelalderbebyggelsen som finnes noe sted. Rundt om på øya kan du oppdage pitoreske og uberørte smålandsbyer og Rhodos kan dessuten by på variert natur og storslåtte naturopplevelser.

Innlandet på øya består av kupert fjellandskap, frodige daler, olivenlunder og kjølige kilder. Vestkysten er vill og bratt, mens østkysten er flatere, tørr og mer karrig, men altså med meget gode strender og byer og feriesteder, hvert med sitt særpreg. Rhodos har noe for alle.

Rhodos by med sine ca. 50 000 innbyggere ligger ytterst på tuppen av øya i nord og er et av charterreisemålene som tilbys nordmenn. Noen kilometer nedover østkysten ligger Faliraki – og tilsvarende et par kilometer nedover vestkysten finner man Ialyssos og Ixia. Litt over midtveis nedover østkysten, ca. 40 kilometer fra Rhodos by, ligger feriebyene Lindos og Lardos, som også er charterreisemål. Lindos er kjent for sitt Akropolis fra 300-tallet f.Kr., som troner høyt på en bratt klippe over landsbyen med ca. 1000 innbyggere.

Rhodos by

Byen Rhodos består av to deler – gamlebyen, som omsluttes av bymuren, og den nye byen, som preges mest av turismen. Gamlebyen, byens hjerte, har en sjarmerende blanding av tyrkisk, bysantinsk og gresk arkitektur. Den er stor, en del av sjarmen består i gå seg en smule bort i turiststrømmen. Start gjerne tidlig på morgene hvis du vil oppleve stedet i relativ fred.

Gamlebyen var hjemsted for Rhodeserridderne, en nokså militant ridderorden stiftet på 1000-tallet med den oppgave å beskytte den hellige grav i Jerusalem. Da Jerusalem falt i 1291, søkte de først tilflukt på Kypros og kjøpte deretter Rhodos (i 1306) fra en italiensk pirat og admiral. Rhodosridderne bygde ca. 30 festningsanlegg rundt om på Dedokanesene og forsvarsverkene deres er fine eksempler på middelalderens militære arkitektur.

Den viktigste attraksjonen i gamlebyen er stormesterens palass; en festning inni festningen. Ridderne valgte en stormester på livstid til å lede seg, og hans bosted var palasset. Rhodos by har også mange andre severdigheter; f.eks. et bra akvarium i en underjordisk grotte ytterst på spissen av byodden, flere fine museer, hvorav et arkeologisk museum som kan vise frem den berømte marmorstatuen "Afrodite fra Rhodos", et nasjonalteater, regjeringshuset, vakre moskeer og kirker, spennende markeder og flotte parker. Her er nok å se!

Kolossen

Nord for gamlebyen ligger to havner; en for kommersiell trafikk og de store fergene som trafikkerer øyene. Enda lenger ut mot akvarieodden ligger den vakre og livlige småbåthavnen Mandraki – her står to søyler med hver sin bronsehjort, på stedet hvor Kolossen av Rhodos, et av antikkens syv underverker, en gang skal ha stått. Denne statuen av solguden Helios med en brennende fakkel i hånden skal ha vært over 30 meter høy, bygd av bronse vunnet i seieren over makedonerne i år 305 f.kr. Byggingen tok 12 år. Det sies at statuen stod med et ben på hver side av havnen og at skipene passerte imellom. Om det er sant, vet ingen.

Svært livlig uteliv

Utelivet i Rhodos by er det livligste i hele Hellas, sammen med det i Athen og på Mykonos. Mest travelt er det i hotellområdet på akvarieodden, hvor du finner barer, diskotek, bouzouki- og nattklubber i stort antall. Her møter du turister fra alle Europas land og flere til. Du kan dessuten spise godt. Her finnes mat fra internasjonalt kjøkken såvel som ekte god gresk kost.

Badestrendene

På Rhodos er det ubegrensede bademuligheter. Midt i Rhodos by, på begge sider av øyas nordlige odde, ligger den trivelige Elli-stranden. Noen kilometer lenger ned på vestkysten ligger Ialyssos, med badestedene Trianda og Ixia, og på østkysten Faliraki. Dette er hyggelige badesteder, med flotte strender og all slags vannsport. De egner seg bra for barnefamilier. I Rhodos by er det grusstrender . På vestkysten har strendene grovkornet sand og rullesten, mens sanden er finere på østkysten. Rhodos byr også på tennis, ridning, dykking, bowling, go-kart (i Faliraki) og golf (i Afandou, drøyt 20 km fra Rhodos by). Det finnes dessuten et internasjonalt Casino.

Til Rhodos kan du komme med charterfly, rutefly eller båt. Du kan leie bil, motorsykkel eller moped, kapre en drosje, eller ta buss til de andre byene på øya. Tyrkia er bare en times båttur unna. Hva med en shoppingtur til Marmaris?! Det går også utfluktsbåter om sommeren til Lindos. Vi kan dessuten anbefale at du leier bil og oppdager øya på egenhånd, det finnes mange severdigheter, landsbyer og ensomme badestrender å oppdage! Sesongen er fra april til november, med høysesong i juli og august. Det kan i perioder være mye mygg.

Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK