Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier

Skip o’hoi

Kysten langs Kroatia er kanskje blant Europas beste sted å feriere. Tilbringer du ferien i en seilbåt, er opplevelsen uforglemmelige. I Kornati naturpark finnes et uttall havner du kan legge til å spise den beste sjømaten du kan tenke deg. De gjestfrie kroaterne strekker seg langt for at du skal trives.

Del Skip o’hoi på facebook Skriv ut

Publisert 22.november 2006. Sist endret 13.april 2009.

Kroatia Fakta om Kroatia

Offisielt navn: Republikken Kroatia

Hovedstad: Zagreb

Folketall: 4 495 904

Areal: 56 594 km²

Styreform: Demokratisk republikk

Valuta: Kroatiske kuna (HRK)

Valutakurs: 100 HRK = 134.77 NOK

Språk: Kroatisk

Retningsnummer: +385

Finn ditt reisemål:

Velg verdensdel:

Velg land:

Velg destinasjon:

Annonse:

Båtfører Zeljko

Båtfører Zeljko. Et av de mange øyeblikk vår båtfører snakket i mobilen. Få mennesker enn Zeljko kan ha blitt lykkeligere over konseptet mobiltelefon. Her skulle det snakkes for enhver pris. Foto: Camilla Einarsen

Fartsfylt

Fartsfylt. Med en god vind i seilene, blir seilaset en fartsfylt opplevelse med mye action! Foto: Camilla Einarsen

Kafe Sibenik

Kafe Sibenik. Å sette seg ned å ta en kaffipause med jevne mellomrom i løpet av dagen er hellig for mange i Kroatia. Det er godt med plasser til deg også her! Foto: Camilla Einarsen

Kornati Naturpark

Kornati Naturpark. Det er mange øyer hvor naturparkene er "tomme". En spasertur oppover de ulike liene gir deg en fin oversikt over området. Foto: Camilla Einarsen

Sibenik

Sibenik. Her fra hovedplassen i Sibenik. Plassen minner litt om Markusplassen i Venezia i miniatyr. Foto: Camillla Einarsen

Stemningsfullt

Stemningsfullt. Når det er vindstille, er det ingenting i veien for å ta livet helt med ro. Faktisk er seilas i Kroatia også populært blant naturister, så se opp! Foto: Camilla Einarsen

Utsikt over øyen Murter

Utsikt over øyen Murter. Foto: Camilla Einarsen

Det er september. Det kjennes som en mild sommerdag her hjemme. Omtrent 22 grader, perfekt forlengelse av den norske sommeren.

Vi ankommer Split først og drar direkte til Sibenik, en liten by cirka en halvtimes kjørertid nord for Split. Dette er en liten by, med cirka 40.000 innbyggere. Det er kun et hotell i denne byen, men de prøver å satse på turisme, så i fremtiden vil det nok bli lettere å overnatte her. Det er faktisk gode shoppingmuligheter her, og er du glad i sko, finner du garantert et par her.

Kornati naturpark, Kroatias nasjonale perle

Når man skal seile i Kornati naturpark, er den lille øyen Murter, et perfekt utgangspunkt. Øyen huser kun 2000 innbyggere, og mange av innbyggerne jobber med utleie av seil-og motorbåter til turister fra hele Europa og USA. Murter ligger 30 kilometer fra Sibenik og man drar ut fra Hraminahavnen videre ut i naturparken.

Kornati naturpark er delt inn i to deler. Den nedre delen som ligger lengst sør som inkluderer øyene Zut, Sit og Gangaro. I den nordlige delen ligger øyene Kornat, Lavsa, Piskera, Levrnaka, Mana, Silo, Rasip, Kurba, Smovica, Ravni, Karmeni og Smovika. Det finnes også en rekke småøyer innimellom som er ubebodde. Her kan du ankre opp, og ha en hel øy ”for deg selv”.

Ravni er en meget populær øy med to havner med en meget atmosfærisk sjarm og maten er upåklagelig. Det serveres først og fremst sjømat som er dagsfersk, men du kan også velge en rekke andre retter som er ligner mye på det italienske kjøkken. Black risotto er uunnværlig. Blekksprut og risotto er en perfekt kombinasjon.

Hyre av båtfører

Her er det kun lommeboken som setter grenser for hvor stor eller liten båt man ønsker. Prisene varierer også etter når i sesongen man er der. Og for et tillegg i prisen får man med seg egen båtfører som også sørger for nok mat på båten så lenge oppholdet skulle pågå.

Sjekk linken til høyre for å sjekk ulike seilbåtutleiere. AltOmReiser.no brukte Marina Hramina, og hadde gleden av å ha med 49 år gamle Zeljko Jerat med som reiseleder/båtfører under seilaset i Kornati Naturparken. En mer energisk man skal man lete lenger etter. Han er født og oppvokst på Murter. Hans kone og tre barn flyttet til Zagreb under krigen og bor fremdeles der. Til daglig jobber Zeljko ved Hramina Marina, hvor han i dag er blitt daglig leder.

Det å ha med seg en båtfører er dermed absolutt å anbefale, da de byr mye på seg selv og man får vite alt fra Kroatias historie, livet i landet før og etter krigen og ikke minst lokalkunnskap om naturparken. Men det er ingen nødvendighet å ha med en båtfører, men det gir en ekstra dimensjon til hele turen. Lyst å seile selv? Ja, det får man jo klart gjøre selv om man har med mannskap. Det koster ca. 260 kroner i timen å leie en seilbåtfører, og man bestemmer selv hvor lenge man har lyst å leie. Man trenger ikke ha en båtfører med under hele oppholdet. Et tips er å ha en med for en dag eller to, få gode råd og tips rundt det å seile, før man klarer seg selv. Det er en fordel om man har noe erfaring fra båter fra før.

Dra i lavsesongen

De fleste marinaer på Murter legger prislistene sine på nettet, slik at du selv kan sammenligne mellom de ulike aktørene. Men det fortoner seg ganske jevnt prismessig. Ellers er det ofte best å ringe dem direkte når du skal undersøke priser.

Her har du et ca. overslag over hva det koster å leie seilbåt. Vi har tatt utgangspunkt i en 12 fots, en 25 fots og en 30 fots seilbåt. Jo flere sengeplasser man fyller opp, jo billigere blir leien totalt. Prisene under gjelder fra perioden september til juni. Høysesongen er i juli og august. Da koster det i gjennomsnitt 5 euro mer per dag. Grunnen til at vi har tatt med prisene i lavprissesongen, er at da er det lettere å få båter pluss at det er ikke så hektisk som i juli og august.

12 fots: 29 euro per dag.
25 fots: 108 euro per dag.
30 fots: 135 euro per dag.

Ved de største havnene man legger til i naturparken, må man betale en avgift. Den koster 1 euro per person.

Ettersom du i utgangspunktet ikke er kjent i området, spør gjerne om marinaen kan legge opp en reiserute for dere på kartet. Da kan man følge det og ta de avstikkerne man ønsker underveis.

Skip o’hoi!

Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK