Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier

Sardinia - Guds varme fotavtrykk

Grekerne kalte Sardinia ”Ichnoussa” - fotavtrykket, sannsynligvis på grunn av at øya rent fysisk er formet som et fotavtrykk, men kanskje også fordi den ligger et skritt på vei mot Spania og Frankrike.

Del Sardinia - Guds varme fotavtrykk på facebook Skriv ut

Publisert 10.januar 2007. Sist endret 13.april 2009.

Italia Fakta om Italia

Offisielt navn: Republikken Italia

Hovedstad: Roma

Folketall: 58 883 958

Areal: 301 318 km²

Styreform: Demokratisk republikk

Valuta: Euro (EUR)

Valutakurs: 1 EUR = 9.993 NOK

Språk: Italiensk

Retningsnummer: +39

Finn ditt reisemål:

Velg verdensdel:

Velg land:

Velg destinasjon:

Annonse:

Alghero Strand

Alghero Strand. Foto: Kristoffer Gregersen

Alghero Strand

Alghero Strand. Foto: Kristoffer Gregersen

Alghero Strand

Alghero Strand. Foto: Kristoffer Gregersen

Cannonau

Cannonau. Foto: Kristoffer Gregersen

Perto Cervo Arkitektur

Perto Cervo Arkitektur. Foto: Kristoffer Gregersen

Sardinias nordøst kyst

Sardinias nordøst kyst. Foto: Kristoffer Gregersen

Stintino Beach

Stintino Beach. Foto: Kristoffer Gregersen

Vinkjeller Sella & Mosca

Vinkjeller Sella & Mosca. Foto: Kristoffer Gregersen

En gammelt sardinsk historie forteller at da Gud skapte verden, samlet han sammen alle restene fra sitt øvrige skaperverk, kastet dem ned og tråkket på dem. Og vips så hadde han skapt Sardinia. Jeg foretrekker å si det på denne måten: Dersom Gud skapte verden gjorde han en god jobb med Sardinia.

God timing

Det er onsdag og begynnelsen av september. Timingen er perfekt tid for å oppleve Sardinia på sitt beste. Ikke på grunn av at det er onsdag, men fordi det er september og den verste turistsesongen har gitt seg. Det er akkurat nok liv og røre til at det ikke blir kjedelig eller slitsomt. Temperaturen er på mellom 25 og 30 grader så det er fortsatt muligheter for strandliv og en liten utsettelse av høsten.

Men det skulle vi bli to om. Guiden fra Star Tour sa det kom til å bli torden og regn på mandag ettermiddag, og at jeg burde passe på å bade før det. Jeg tok det hele med knusende ro. Ingen kan melde vær så nøyaktig. Ikke engang en engasjert Vidar Teisen i tospann med Kristen Gislefoss klarer det. Men nøyaktig klokken 1500 på mandag braker det løs. Da jeg gikk fra stranden var det bare sol og fryd, men fem minutter senere, i det jeg åpner døren til hotellrommet, braker det løs, og haglet spruter inn fra den åpne balkongdøra. Med gnist og torden renner haglet ut fra skyene. Etter to timer er det fint igjen.

Undervurdert

Men grekere, turguider, Gud og spåmenn til tross, er Sardinia undervurdert som reisemål. Og godt er det, for da blir det mer igjen til oss. Italienere flest forbinder stedet med sommerferie, og utlendinger tenker på mafia og den overvurderte luksuskysten Costa Smeralda der det vrimler av kjendiser i sommermånedene. Rykter til tross har Sardinia lite kriminalitet og byr på mye mer enn overpriset luksus.

Her finnes alle elementene et paradis bør inneholde. Selv om øya bare er drøyt 20 mil lang, har den opplevelser for et helt liv. Gamle mysterier, en spektakulær kyst, høye fjell, fantastiske strender med krystallklart vann, et rikt plante og dyreliv, sjeldne arkeologiske funn, museer, og ikke minst guddommelig mat og vin. Og alt dette ligger en to timers flytur fra Norge.

Slow motion

Den beste måten å oppleve øya på, er i ro og mak, for å la atmosfæren ta kroppen med osmose Gjør en ting av gangen, uten nødvendigvis å gjøre alt og se alt. Sardinia handler nemlig om stemning, og den opplever man bare om lar livet gå sin gang. Altså ingen blitzturisme med intervallstopp og japanskinspirert fotokonkurranse.

Livet går svært sakte, og bør oppleves sakte. Midt på dagen er det lang siesta som starter presis 1300 og varer enkelte steder til 1700, så da er det egentlig bare å skru av tenkeboksen og legge seg på stranda.

Raske biler

Bedageligheten gjelder egentlig alt bortsett fra bilkjøringen. På de fleste landeveiene er det 50 grense, men trafikken går i 130, og knøttsmå Fiat Pandaer som vil opp i 140 ligger som limt på støtfangeren din. De fikk jeg merke da jeg bestemte meg for å kjøre litt bil. Turen gikk fra Alghero på nordvestkysten sørover langs kysten til Bosa, tvers over øya til Costa Smeralda og langs den nordlige kysten via drømmestranda Stintino på vei tilbake.

Turen tok tre dager på grunn av mange stopp langs kysten med snorkling og bading i det forlokkende vannet, søndagskjøring på grunn av svingete veier i et fantastisk landskap og forhistoriske minner fra farne tider. Dessuten ble det full stopp etter middag. Sardinia har veldig god vin.

Lokalinnvånerne mener at man må se Sardinias tørre hjerte for å forstå. Jorden skriker etter vann, korktrærne stikker opp som skjeletter mot horisonten, og vinden suser over fjelltoppene.

Star Wars og luksus

I 1961, kjøpte Aga Khan et stort kystområde på Sardinias nordvestkyst og skapte Costa Smeralda, en av verdens mest luksuriøse feriesteder, forbeholdt de med mange grunker i lommeboka eller kanskje aller helst på en hemmelig konto i Sveits. Her faller det penger fra himmelen på godt og vondt.

Byen Porto Chevro er bygget i en blanding av spansk, nordafrikansk stil og er alt men sardinsk. Sentrum er bygget i ganger og huler og ligner egentlig mest på filmesettet fra ørkenplaneten i Star Wars. Og i hver hule er det en luksusbutikk med merkeklær der man fort vekk ut med en tusenlapp for et par sokker. Greit, jeg overdriver litt, men i denne bittelille byen har alle butikkene merkeklær fra de råeste designere. På kafeen koster en boks cola 50 kroner og en enkel lunsj nærmere 200 kroner. I sommermånedene er dette de italienske kjendisenes paradis, og visstnok vrimler det av lokale og internasjonale kjendiser her.

Dyre båter

Porto Cervos havn er også et kapittel for seg. Jeg har aldri, i mitt korte liv, sett en liknende samling luksusbåter. Her snakker vi yachts som får kongeskipet til å se ut som en colakork i badekaret. Men nok om det. Selv om dette høres imponerende ut, har stedet en plastisk kunstighet hengende over seg. Egentlig er dette det siste stedet på Sardinia jeg ville ha besøkt igjen.

Byene videre nordover på kysten er langt koseligere, og ikke mindre eksklusive av den grunn. Enkelte steder er husene til og med bygget inn i klippene. Man tror man står foran en stein helt til man ser et vindu. Det er det man kaller landskapsarkitektur.

Standperle

Mest imponerende er allikevel stranden Stintino. Mange mener den er oppskrytt og overbefolket, men nordmenn lar seg lett fascinere av vann og sand. Sardinias historie går langt tilbake i tid. I 1979 ble det funnet bein etter mennesker fra 150 000 før Kristus. Etterkommere av senere dynaster, kjent som nuralgikere, som bygget over 9000 mystiske tårn og templer for ukjente årsaker. Rett utenfor paradisstranda Stintino, med utsikt over parasoller, kritthvit sand, klart vann og italienere i speedo-badebukser står det et slikt tårn, og stranden kan lett måle seg med de fineste i Thailand.Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK