Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier

På vintur hos mafiaen

Sicilia handler ikke bare om mafia. Corleones øy byr nemlig på mer enn hvitvasking av lire, mord, kuler og krutt. Vi snakker om vin.

Del På vintur hos mafiaen på facebook Skriv ut

Publisert 23.februar 2007. Sist endret 13.april 2009.

Italia Fakta om Italia

Offisielt navn: Republikken Italia

Hovedstad: Roma

Folketall: 58 883 958

Areal: 301 318 km²

Styreform: Demokratisk republikk

Valuta: Euro (EUR)

Valutakurs: 1 EUR = 9.993 NOK

Språk: Italiensk

Retningsnummer: +39

Finn ditt reisemål:

Velg verdensdel:

Velg land:

Velg destinasjon:

Annonse:

Tradisjonsrik vin

Tradisjonsrik vin. Vi følger ingen trender, forklarer Giuseppe Tasca dAlmerita, som i dag driver vingården Regaliali sammen med sin bror Alberto.

Vakker natur

Vakker natur.

Vinsmaking

Vinsmaking. Sicilia byr nemlig på mer enn hvitvasking av lire, mord, kuler og krutt. Her er det mye god vin.

Den fruktbare vulkanske jorden er dekket av frukttrær, mandel og oliventrær, for ikke å glemme vindruene. Nero d’Avola er utvilsomt den mest kjente druen fra Sicilia. Den kommer opprinnelig herfra, og trives best her. Druen gir viner som er mørke, kraftige og bløte. Med andre ord passer druen norsk smak godt.

Ved å blande Nero d’Avola med andre druearter, både lokale og internasjonale, vinner Sicilia stadig terreng på det internasjonale markedet. Italia har tatt igjen Frankrike som mestselgende nasjon på Vinmonopolet. Kvalitetsvin fra Sicilia har gjort sitt for salgstallene. Her er det mye god vin til en god penge.

Jeg la turen innom to av de største vingårdene på øya. Forskjellene vitner om et samfunn i forandring – særlig hva vin angår.

Nytt og elegant

Sørvest på øya, utenfor byen Agrigento, har ikke ukjente Mezzacorona bygd et vinslott av dimensjoner. Alt er nytt, og denne høstens årgang er den tredje noensinne. Mezzacorona kjøpte nær 200 hektar vinmarker fra lokale produsenter, og byttet ut alt av druer for å satse på internasjonale druesorter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah og Chardonnay.

I tillegg har de selvfølgelig også plantet den lokale kjempen Nero d’Avola, Sicilias røde yndling. Også selve gården er bygget opp fra grunnen, og besitter alt innen moderne teknologi. Den nye vingården har fått navnet Feudo Arranchio, og lager kun endrueviner. Stilen er moderne og elegant.

Vinmaker Calogero Statella forteller at prislappen på prosjektet til nå har nådd 40 millioner euro, og i tillegg skal gården innholde et eget besøkssenter og et utendørsteater i det gamle marmorsteinbruddet like ved.

Forhåpentligvis har vi mye å glede oss til i de kommende årene. Flere av vinene selges allerede nå på Vinmonopolet, og de holder svært høy kvalitet. Prøv Feudo Arrancio Nero d’Avola eller Feudo Arrancio Grillo. Begge koster 100 kroner.

Back to nature

Jeg merket kontrasten da jeg beveget meg to timer lenger øst på øya. Halvveis mellom Palermo i nord og Agrigento i sør, med høye fjell på alle kanter, ligger den ærverdige Regaleali vingården, som en del av det større Tasca d’Almerita. Det har vært eid av Tasca familien siden 1835, og druene høstes nesten en måned senere enn ved kysten.

Vinrankene er spredt over 370 hektar mellom 500 og 700 meter over havet. Ikke bare lager de annerledes vin på grunn av klima og jordsmonn, men den grunnleggende filosofien er også annerledes. Her er det tradisjonelle verdier som er i fokus, og her dyrkes det i hovedsak lokale druesorter som stadig blir sjeldnere.

Det noe kjølige klimaet gir vinen ekstremt god syre, med god friskhet. Regaleali har egen olivenoljeproduksjon fra 4000 oliventrær, samt en egen frukt- og grønnsakshage. Og sauene gjør sitt for å luke gresset mellom vinrankene. Gården er også åpen for gårdsturisme, og har dessuten egen ”Bed & Breakfast”.

– Vi følger ingen trender, forklarer Giuseppe Tasca d’Almerita, som i dag driver vingården sammen med sin bror Alberto.

Han forteller at Tasca d’Almerita også gjør sitt ytterste for å holde liv i lokale tradisjoner. Blant annet høster de druene manuelt, selv om de har maskiner som lett kunne ha gjort den samme jobben.

Og rett nok, i vinmarkene er det som om hele landsbygda har en stor dugnad for å høste inn druene. Som klippet ut av en historiebok. Filosofien om å ta vare på tradisjoner er visstnok grunnleggende hos Regaleali.

– Vi var de første som plantet Chardonnay på Sicilia, men nå har vi igjen større fokus på lokale druesorter. Det er det tradisjonelt landbruk handler om. Vi tar vare på våre tradisjonelle verdier.

For min del ble det som i utgangspunktet skulle være en enkel vinsmaking, en ekte siciliansk femretters lunsj i gårdens vertskapshus. Regaleali har nemlig også egen kokkeskole som henter råvarene rett utenfor døra.


Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK