Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Tyrkia

Side

Side har ca 14 000 innbyggere og er et turiststed i rask vekst. Byen ligger på en halvøy med langstrakte sandstrender på begge sider. Den byr på en blanding av gammelt og nytt, med en livlig gamleby full av basarer og restauranter og ikke minst et knippe spektakulære ruiner fra en tidligere storhetstid.

Side. Side amfiteater
Del Side på facebook Skriv ut

Publisert 12.desember 2001. Sist endret 11.mai 2013.

Tyrkia Fakta om Tyrkia

Offisielt navn: Republikken Tyrkia

Hovedstad: Ankara

Folketall: 71 158 647

Areal: 783 562 km²

Styreform: Demokratisk republikk

Valuta: Tyrkiske lire (TRY)

Valutakurs: 100 TRY = 159.65 NOK

Språk: Tyrkisk

Retningsnummer: +90

Annonse:

Side

Side. Side

Side

Side. Side

Side

Side. Side

Side ligger på den Tyrkiske rivieraen, midt mellom Antalya og Alanya

Side ligger på den Tyrkiske rivieraen, midt mellom Antalya og Alanya.

Romersk storhetstid

Litt utenfor sentrum ligger et godt bevart, romersk amfiteater som rommer hele 17 000 personer. Og dette er bare en av levningene fra dengang da Side var et betydelig sentrum for handel og kultur i Romerriket. Restene av Sides mest berømte bygning, Apollotempelet, står majestetisk på en odde ute i havet sammen med ruinene av Athenes tempel. Ellers bør du få med deg det arkeologiske museet som ligger i et romersk bad.

De siste tusen årene frem til i dag gikk det imidlertid en smule nedover med byen og den var inntil turismen kom blitt redusert gjennom vekslende epoker til en heller allminnelig, tyrkisk fiskerlandsby – bortsett fra at den hadde alle disse ruinene, da. 

Trivelig gamleby

Dagens Side har en bilfri gamleby med butikker, barer og restauranter innimellom trange smug og gater som er fulle av liv. De arkelogiske sporene er synlige også her; en pilar i en bygning kan gjerne være fra romertiden. I basarene er hovedfornøyelsen pruting og gjenstandene man kjemper om er kanskje gullsmykker eller lærvarer. Er du glad i slikt, bør du kanskje også besøke markedet i nabobyen Manavgat (som har ca. 70 000 innbyggere) ti kilometer unna.

Restauranter og trivelige kafeer finner du ikke bare i sentrum, men også langs strandpromenaden. Hotellene og strendene ligger et stykke fra gamlebyen, men man kan promenere (...?) langs promenaden eller ta minibussen. 

Lange, gode strender

Strendene er for øvrig milelange, for en stor del langgrunne, barnevennlige og med finkornet sand. Du finner tilbud om pedalbåter, seiling, vindsurfing, jetski, paraseiling og tennis. Golf kan spilles med stil og klasse i Belek, ca. 60 kilometer unna.

Side ligger midt mellom regionhovedstaden Antalya og den litt mindre, men fremdeles store byen Alanya. Det er en times kjøring begge veier – én eller to turer det er verdt å ta. Kalksteinsformasjonene i Pamukkale står også på listen over mulige utfluktsmål.


Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK
Finn rimelige flyreiser i Norge og i utlandet Book hotell i utlandet på 99.000 hotell over hele verden Finn og book leiebil i hele verden Finn alle ledige restplasser fra alle de store selskapene hos altomreiser.no Søk blant over 3 millioner charterreiser fra fra samtlige turoperatører