Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Ungarn

Budapest

”Øst-Europas” Paris har i de siste par år blitt et meget ettertraktet reisemål. En av grunnen kan være at det er er lett å få en rimelig flyreise dit og de uforskammende lave prisene . Men Budapest bør absolutt oppleves på grunn av den storslagene arkitekturen, gatelivet, og ikke minst det ærverdige Szechenyi-badet som gleder mange turister.

Budapest. Budapest, Ungarn "by night". Utsikt over Chain Bridge og elven Danube og parlaments bygningene.
Del Budapest på facebook Skriv ut

Publisert 10.august 2005. Sist endret 11.mai 2013.

Ungarn Fakta om Ungarn

Offisielt navn: Republikken Ungarn

Hovedstad: Budapest

Folketall: 10 082 000

Areal: 93 030 km²

Styreform: Republikk

Valuta: Ungarsk forint (HUF)

Valutakurs: 100 HUF = 2.993 NOK

Språk: Ungarsk

Retningsnummer: +36

Annonse:

Chain Bridge.

Chain Bridge.. Tar du turen over denne broen, kommer du til banen som kjører opp til Det kongelige slott.

Det kongelige slott i Budapest

Det kongelige slott i Budapest. Foto:Camilla Einarsen

Parlamentet i Budapest

Parlamentet i Budapest.

Uterestaurantene ved Donau

Uterestaurantene ved Donau. Ved elvebredden finner du mange restauranter og flere med levende musikk. Her nyter du både tradisjonell og internasjonal mat. Foto: Camilla Einarsen

Er du ute etter en storbyweekend med alt det innebærer, bør du ta deg turen til Budapest. AltOmreiser.no har noen gode tips til hva du kan foreta deg på reisen hit. Gode matopplevelse, kjempebra shoppingmuligheter, og ikke minst de utrolig lave prisene, vil gjøre et besøk her til en uforglemmelig opplevelse både for deg og lommeboken..

Severdigheter

Har du sans for virkelig kulturelle opplevelser ar du kommet til rett sted. Å si at nesten hele byen er et eneste stort museum, vil nok mange kjenne seg igjen i som har vært der. Budapest er en svært gammel by med rester etter bosetning så lang tilbake som 2000 år f.Kr. Kulturminnene henger som perler på en snor, og du kan veldig og vrake fra øverste hylle. Her nevnes Det ungarske nasjonalgalleriet, militærmuseet, kunstmuseet, med kunst i stjerneklassen og Aquinum som viser funn fra romertiden da Budapest hadde en høy stjerne. Det er få ting som er så vakkert som å se lyskasterne på det kongelige slott på Buda siden. Ta en spasertur langs Pest siden, og gå over Chain bridge til Buda. Deretter tar du banen opp til det kongelige slott, og du vil raskt oppleve at Drammensveien 1 vil fremstå som provinsiell i forhold!

Uteliv og underholdning

Velger du å spise ved en av restaurantene ved Donau på Pest siden, kan du nyte utsikt som en kongelig og spise et herremåltid for samme pris som en billig lunsj her hjemme. Ellers er restaurantbåtene meget populære. For 500 kroner per voksen, blir du underholdt av sangere og dansere fra statsoperaen og en stor middagsbuffet inkludert.

Det begynner å bli mer og mer av moderne restauranter og kafeer i Budapest, og det er lett å få seg meget god mat hvis du klarer å komme litt bort til sidegatene og ikke de største turistfellene. For en nostalgisk opplevelse, hvor følelsen av å bli satt 100 år til bake i tid absolutt er til stede, bør du dra til Noztalgia Restaurant. Her sørger et femmanns-orkester for den rette stemningen under de enorme prismekronene.

Transport

Man bør ikke praie en taxi fra gaten, men bruk de som er offisielle fra taxiholdeplassene. Husk å se etter at de har taksameter. Ellers er offentlig kommunikasjon meget godt utbygget, og det anbefales å kjøpe et Budapest-kort for billig transport og avslag på inngnagspenger til museer osv. Alt dette får du kjøpt på turistkontorenen, men går til hovedkontoret, de har døgnåpent. Det ligger ved Vorosmarty Tèr. Det er et stort hovedtorg som er lett å finne på Pest siden. Følg hovedgaten fra dette torget og direkte ned mot elven, så kommer du til turistkontoret.

Shopping

Det er meget gode shoppingmuligheter. Hovedgatene for shopping heter Vàci, Haris og Pàrizsi. Her kan du gjøre meget gode kjøp. Velger du å reise til utkanten av byen, er det direkte latterlig billig. Ellers kan du gjøre små og store kupp i smågatene i sentrum. Det finnes også shoppingsenter, og I West End City center rett ved jernbarnestasjonen for innenrikstrafikk, (Nyugati), finner du alt du måtte ønske av klær, mat, og håndarbeider.

Overnatting

Som tidligere nevnt, trenger du ikke finne hotell på forhånd, selv om det ofte er mest praktisk når man er det for en helg. Turistkontorene hjelper deg med å finne rom fra det aller billigste til 5-stjernershoteller. Det er pratisk på mange måter å bo midt sentrum, men velger du å bo ca. 10-20 minutters spasertur unna, får du sett mye av byen. Faktisk kan du se at i noen bygninger der det sitter kulehull i veggene som tause vitner om den legendariske oppstanden mot kommunistenes inntog i 1956. Men flere og flere bygninger er blitt totalrenovert til dagens standard, og står klar til å ta imot selv den mest kresne turist.

Hotel Atlas anbefales, selv om det ikke ligger helt i sentrum. Man bruker ca. 20 minutter på å gå ned til de store handlegatene og elven. Hotellet er nyrestaurert, og koster ca 350 kroner natten for et dobbeltrom. Ellers kan også Mellow Mood Hostel og Star Hotel, som ble bygd i 2000, anbefales hvis det er ønskelig med rom midt i byen og der hvor alt skjer. Begge hotellene har egne nettsteder hvor du kan bestille direkte.

Undertegnede tok tog fra Wien til Budapest. Et par mil før ankomst, gikk det rundt representanter fra turistkontoret i Budapest for å spørre om vi trengte informasjon på hotell, og ting å se i byen. Når vi kom inn til togstasjonen, stod den unge mannen og ventet på oss, og ringte rundt til aktuelle sentrumsnære hotell. Hvis det var ledig plass, kjørte de oss til hotellet. Vi fikk først se rommet før vi trengte å bestemme oss. Alt dette var gratis, så turistkontoret er absolutt å anbefale hvis du reiser uten å ha bestilt hotell på forhånd. Det er ofte studenter som jobber der, og de er meget stødige i engelsk.

Populære attraksjoner i Budapest

1. Det kongelige slott på Buda-siden. 
2. Matthiakirken. Meget populær katolsk kirke.
3. Båttur på Donau.
4. St.Stephens Basilica. Byens høyeste kirke midt i sentrum, hele 96 meter. Fritt fram for å klatre opp hit for publikum.
5. Parlamentet. Bygningskunst på sitt beste.
6. Utsiktspunktene. Mange utskikkstårn gir deg muligheten til å få et fantastisk overblikk over den historiske byen.
7. Bruene. Alle broene som binder bydelene Buda og Pest sammen, ble alle bombet under krigen, men er i dag nydelig restaurert og vel verdt en tur over.
8. Badene. Varme kilder har gitt Budapest er ry som en av Europas fremste spa-byer.


domming