Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier

Malta som reisemål

De varme vindene fra Afrika garanterer et behagelig og mildt klima året rundt på denne vakre øyen i Middelhavet. Tross for ganske mye utbygging av hoteller og resorter, så har det lille landet en sterk sans for tradisjon. Med en 3000 år gammel historie, er dette det perfekte stedet å kombinere et ferieliv med sol, bading, nyte god mat, uteliv- med et helt unikt tilbud av severdigheter.

Del Malta som reisemål på facebook Skriv ut

Publisert 11.mai 2006. Sist endret 11.mai 2013.

Malta Fakta om Malta

Offisielt navn: Republikken Malta

Hovedstad: Valletta

Folketall: 402 000

Areal: 316 km²

Styreform: Republikk

Valuta: (MTL)

Språk: Maltesisk og engelsk

Retningsnummer: +356

Finn ditt reisemål:

Velg verdensdel:

Velg land:

Velg destinasjon:

Annonse:

Malta

Malta. Sjøen rundt Malta er omgitt av krytalklart grønt vann. Alle foto: Visitmalta.com

I Valletta

I Valletta. Neptun Palace Courtyard

Solnedgang  ved Grand Harbour

Solnedgang ved Grand Harbour.

Valletta

Valletta. Byen sett fra Manoel Island

Volleyball

Volleyball. Svett ut på stranden.

Siden øya er så liten, ligger det meste innenfor rekkevidde. Du kommer fort og enkelt frem til alle utfluktsmålene i leiebil, som er relativt billig på Malta. Landet er offisielt to-språklig, malti og engelsk.

Malta har et variert utvalg av severdigheter og opplevelser. Hovedstaden er Valletta ble, og den bærer spor etter både Middelhavet og Midtøsten. Valletta er et mektig syn for den som kommer sjøveien. Den inviterer også til flere timers fotturer gjennom trange smug, skyggefulle plasser, utsmykkede kirker og vakre bakgårder. Er du blant dem som er interessert i arkeologi og geologi, har du mange spennende opplevelser i vente.

I Tarxien og Mnajdra ligger det gamle templer og steinsøyler fra forhistorisk tid, og i byen Rabat er det levninger etter romertiden. Sjøgrottene Blue Grotto ved Zurrieq er geologiske og marine underverker, og man kommer seg dit i båt når været tillater det.

Strendene

Med god sikt i vannet til opptil 30 meter, sies det at Malta og Gozo er et av de beste dykkeområdene i Middelhavet. De beste badestrendene ligger på nordsiden av øya, hvor blant annet Mellieha Bay er den mest besøkte. På nordvestsiden ligger St.Pauls Bay, Ramla Bay finner du på øyen Gozo. Golden Bay og selvsagt, det ligger jo litt i navnet, Paradise Bay, finner du på den vestre siden av Malta. Alle strendene er meget barnevennlige

Som mange andre land i Middelhavet er matkulturen også her sterkt inspirert av råvarer fra havet. Har du ikke smakt blekksprut og sverdfisk, vil du kunne spise det her fantastisk tilberedt.

Slik kommer du deg til Malta.

Alle de store reisebyråene har charterturer hit, men det går også rutefly, slik at du kan orden overnatting selv. Flyplassen ligger ti kilometer sør for Valletta, og det går drosjer til byen. Men drosje er dyrt og ikke glem å avtale prisen på forhånd.

Reise rundt på øyene

Her finner du mange busser som kjører rundt på Malta for en rimelig penge og de er pålitelige. Har du lyst å sykle, er øyen Gozo best til det, da den er mindre og det er roligere trafikk der.

Severdigheter

Den Blå Grotten. En kjempeåpning i fjellet med asurblått hav, både inni og bak. Bli med en båt som tar deg med inn i grotteåpningen, der gnistrer vannreflekser i grottetaket og byr på et enestående skuespill.

Valletta - Palassenes by med en rik arv innen arkeologi, historie, arkitektur, kunst og kultur.

Medina - Et av de vakreste stedene på Malta, var hovedstaden i middelalderen. Et sted med mye atmosfære i smale, nesten øde smug.

Gozo - En øy som ligger seks kilometer nordvest for Malta, med den mytiske Kalypso-grotten, et forhistorisk tempel og en basilika.

Megalit-tempelet - Unike rester av et tempel fra 300-400 før Kristus. Andre kjente tempelsteder er Ggantija på Gozo og Hagrat, Hagar Qim, Mnajdra og Tarxien. Hypogeum er et underjordisk tempel tolv meter under bakken.

Comino

- Den tredje største av de bebodde øyene i Malta. Her ligger det en Blue Lagoon som er et populært reisemål. Lyseblått vann og gulhvit sand.

Shopping

Faktisk er Malta et ypperlig sted for deg som ikke klarer å legge fra deg shoppevanene hjemme i ferien. I The Plaza Commercial Cente, Bisazza Street i Sliema har de alt fra designklær, skinnartikler og juveler til restauranter og banker. Her finner du butikkjeder som Bennetton, Lacoste og Body Shop samt MacDonalds, og gjett… selvsagt kinarestauranter.

Arkadia Commercial Centre, i Victoria på øya Gozo. Flottest og nyest på Gozo. Her selges alt fra biler, møbler og klær til billig krims-krams.

Saker å kjøpe på Malta,

Kniplinger – har du en gammel tante eller bestemor som fortjener litt ekstra oppmerksomhet, er kniplinger et tradisjonelt håndverk på Malta. Det blir solgt i form av bordduker, servietter, krager, sjal og bluser.

Glass - Håndblåst glass, ofte i vakre fargetoner i gull, brun eller blå, er en spesialitet fra Malta. Husk å få det pakket godt så det ikke går i tusen knas på hjemveien.

Strikkede gensere - Selges til en relativ lav pris og passer godt når vinden står inn fra havet.

Honning og kapers - Den lokale honningen har smak av vill timian.

Mat

Aljotta - Fiskesuppe med løk og grønsaker.
Ravjul - Lokal pastatype som likner på italiensk ravioli, men inneholder saueost.
Timpana - Ser ut som lasagne, men består av butterdeigplater med fyll av grønnsaker, kjøttdeig, egg og ost.
Bragoli - En slags kalverullade fylt med bacon, egg, brødsmuler og hvitløk.
Fenek - Nasjonalretten av kanin blir ofte servert som gryte med rødvin og grønnsaker.
Lampuki-pai - En fiskepai.
Pastizzi - Små piroger.
Gbejniet - Mild saueost som blir lagd på Gozo.


Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK