Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier

På bølgelengde med Muay Thai

Thailand er mer enn de hvite strendene man ser på postkortene. En uke i Phuket ga oss opplevelser for et helt år.

Del På bølgelengde med Muay Thai på facebook Skriv ut

Publisert 16.april 2007. Sist endret 20.mars 2009.

Thailand Fakta om Thailand

Offisielt navn: Kongeriket Thailand

Hovedstad: Bangkok

Folketall: 64 233 000

Areal: 514 000 km²

Styreform: Militærjunta

Valuta: Thailandske baht (THB)

Valutakurs: 100 THB = 29.867 NOK

Språk: Thai

Retningsnummer: +66

Finn ditt reisemål:

Velg verdensdel:

Velg land:

Velg destinasjon:

Annonse:

Boksing

Boksing. Muay Thai er ofte omtalt som en sport der alt er tillatt. (Foto: Kristoffer Gregersen)

Borthjemte steder

Borthjemte steder. I Thailand er det nok av bortgjemte, mer eller mindre utilgjengelige steder man kan oppsøke. (Foto: Star Tour)

Elefantsafari

Elefantsafari. Elefantsafari er en klassiker for turister. (Foto: Star Tour)

Scubadykking

Scubadykking. Phuket er blant de 10 beste stedene i verden for scubadykking. (Foto: Star Tour)

Den stakkars svensken som reiste til Thailand for å bokse burde kanskje holdt seg hjemme. Til tross for at han var en halv meter høyere enn sin motstander, måtte han krabbe ut av ringen mens blodet rant. Det var bare et par velplasserte slag som måtte til.

Vårt valg om å bare være tilskuere til Thailands nasjonalsport var tydeligvis fornuftig. Thaiboksing, også kalt Muay Thai, kan virke brutalt, men er en tradisjonsrik og spennende sport. Som mange andre asiatiske kampsporter har thaiboksing utviklet seg fra en kampteknikk til en underholdningssport. Muay Thai beskrives som ”de åtte lemmers kunst”, fordi man bruker åtte kontaktpunkter, hender, albuer, føtter og knær. Til sammenligning bruker man bare to, hendene, i vanlig boksing.

Litt misforstått omtales thaiboksing som en sport der alt er lov, med det er så absolutt en sannhet med modifikasjoner. Blant annet er ikke biting, spytting, skalling eller øyeskading tillatt. Det er også en rekke regler og rutiner for hvordan de åtte kontaktpunktene skal brukes. Kampene har fem treminutters runder, med tominutters pauser mellom hver runde. Før kampene hedrer bokserne sine lærere med en wai khru-dans. Dansen er både av symbolsk verdi og en del av oppvarmingen.

Feminint mål

En av sportens store navn er Nong Toom, som har vunnet mer enn 20 profesjonelle kamper som thaibokser – 18 av dem på knockout. Det spesielle med Toom er at hun ble født som gutt. Toom er en av Thailands kathoeys, også kalt ladyboys, og hennes historie danner utgangspunktet for filmen Beautiful Boxer. For Toom, som så mange andre fattige thailandske gutter, var thaiboksing en vei ut av fattigdom. Det at hun kler seg som kvinne, og går i ringen med sminke, gjør henne bare mer berømt og populær.

Ekachai Uekrongtham, regissøren bak filmen, har tidligere uttalt: ”Han ville mestre noe som var fullstendig maskulint for å bli feminin.” For Nong Toom gikk drømmen til slutt i oppfyllelse, med kjønnsoperasjon i 1999 i en alder av 17. Med det var boksekarrieren også over – thailandske kvinner har nemlig ikke lov til å drive med profesjonell thaiboksing. Nong Toom jobber nå som skuespiller og modell i Bangkok.

Guttene som vil bli thaiboksere starter trening tidlig, gjerne i sju-åtte års alderen. Det finnes spesialakademier for thaiboksing, ett av dem er det statlig godkjente The Muay Thai Institute. For mange fattige gutter er en karriere som thaibokser drømmen. En drøm som kan bli virkelighet hvis de trener hardt nok.

Finslipt juvel

Det er mulig å oppleve Muay Thai på de mest populære feriestedene. I Phuket er det populært både blant turister og den lokale befolkningen. Etter den blodige, men spennende, forestillingen, tok vi for oss av de andre opplevelsene stedet har å tilby. Phuket lever virkelig opp til ryktet om det thailandske ferieparadis, som nærmest eksploderte etter at Hollywood glamoriserte stedet i produksjonen The Beach med Leonardo DiCaprio i hovedrollen.

På Phuket finner man 540 kvadratkilometer sjarmerende natur med kritthvite strender, tropiske palmetrær, yrende puber, barer og diskoteker, staselige restauranter og et gjestmildt folkeslag. Halvøya er omringet av krystallklar sjø; perfekt for bading, dykking og andre vannsportaktiviteter.

Og om du er redd for fart og spenning, er det få ting som kan måle seg med å slikke sol som på en strand på Phuket. Selv om øya har mange turister i de mest hektiske månedene, er det alltid muligheter for å finne en urørt strand, eller tett jungel dersom man ønsker det. Det kanskje aller beste med Phuket er at stedet har noe for enhver smak. Perfekt for barnefamilier som ønsker strandliv og hygge, men vel så bra for ungdom som både har tid og mulighet til å utforske mer utilgjengelige steder. Og glem for all del ikke det yrende nattelivet. Det er et kapittel for seg.

Hele natta

Phuket er nemlig ikke bare stedet for eventyrlystne elefantriddere og skattejegere med snorkel og svømmeføtter. Ved solnedgang kommer festløvene frem fra alle krinkler og kroker. Men det blir vel litt feil å si ”ved solnedgang” – her er det nemlig lystig lag; piker, vin og sang fra tidlig på morgenkvisten og døgnet rundt.

Skal man ut for å dusje ganen og rocke dansefoten, kan det være lurt å dra til Patong Beach og Bangla Road. Med barer, puber, diskoteker og kabareter side om side er dette blitt hele Phukets partynavle, med mer nattelivsaktiviteter krammet inn på én kveld enn man opplever i Oslo på en måned.


Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK