Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Italia

Milano

Her handler det om penger, utseende og shopping. Milano er den nest største byen i Italia og hovedstaden i Lombardia, som er en økonomisk velstående provins i Nord-Italia. Det er her landet er på sitt mest trendy i bykjernen i Milano. Som en av Europas heftigste motebyer, er det nettopp hit de store moteskaperne velger å legge sine moteshow.

Milano. Milano er kjent for sine mange kjøpesentre. Dette er det første som ble bygget.
Del Milano på facebook Skriv ut

Publisert 22.mars 2006. Sist endret 11.mai 2013.

Duomo:

Duomo:. Et av Milanos mest kjente landemerker.

Galleria Vittorio Emanuele

Galleria Vittorio Emanuele. Her kan du både nyte det flotte bygget og shoppe i butikkene innenfor. Alle foto: www.egm.it

La Scala

La Scala.

Milano i Italia

Milano i Italia. Kilde: wikipedia.org

Mange av de mest kjente bygningene ligger i den historiske kjernen av Milano. En av verdens største kirker, den gotiske katedralen Duomo, ligger på den ene enden av plassen Piazza del Duomo. Operahuset La Scala ligger også i nærheten, samt det kirkelignende galleriet Vittorio Emanuele II og mengder av kafeer, restauranter og butikker.

Det er mye i byen som handler om å nyte - fra den mykt skummende cappuccinokoppen via milanesisk mat, teater, klassisk musikk og til kunsten. Teatrene og kunstgalleriene her trekker fulle hus.. Og det var nettopp i Milano at Leonardo da Vinci malte det kanskje mest reproduserte maleriet i europeisk historie - Den siste nattverden. Her fant også Verdi sin plass, og du kan se noen av verkene hans oppført på operascenen La Scala.

Maten er en ekstra fornøyelse. Med mange innvandrere og en åpen holdning overfor nye impulser er det blitt skapt et kjøkken som bryter med tradisjonell italiensk husmannskost. Så selv om du foretrekker å kose deg med en espresso på en historisk kafé, kan du gjerne h inntatt et godt måltid fra det asiatiske, arabiske eller afrikanske kjøkkenet i forveien.

Reisen dit

Det går daglige rutefly til Milano fra Oslo med for eksempel SAS-Braathens og Alitalia. En tur/returbillett med SAS-Braathens koster fra 1200 kroner. Det er flere turoperatører som organiserer pakketurer til Milano fra Norge.

Milano har to flyplasser, Linate og Malpensa. De fleste internasjonale flightene går til Malpensa, som ligger rundt 50 kilometer utenfor byen. Til sentrum kommer du deg med buss, tog eller taxi.

Reise rundt

Kollektivnettet er godt utbygd og billig, enten du reiser med trikk metro eller buss. Du kan bruke den samme billetten på alle kollektive transportmidler, men du kan ikke gå inn på metroen med en brukt billett. Billetten gjelder i 75 minutter. Du kjøper billetter hos tobaksforhandlere med busselskapets skilt, aviskiosker og på billettautomater. Du får også kjøpt særskilte turistbilletter. Dagskort koster rundt 2 euro.

Skal du har taxi er det beste å bestille på forhånd og ikke praie taxi fra gaten. Gå heller til en drosjeholdeplass eller bestill bil fra hotellresepsjonen

Spisesteder

Pizzeria Spontini, Via Gaspare Spontini, rett ved Stazione Centrale. En liten plass uten garantert sitteplass. Pizzeria i fastfoodstil med 50 års historie stor suksess blant de innfødte. Billig og godt. Prisnivå: Billig.

Trattoria da Pino, Via Cerva 14, ved Duomo. Genuin trattoria med skikkelig hjemmelagd mat. Gjør som de andre gjestene: Sett deg ved hvilket som helst bord selv om det sitter noen der fra før. Billig.

La Capanna, Via Donatello 9. Enkelt og hverdagslig men verdt et besøk på grunn av den usedvanlig gode pastaen og dessertene. Middels prisnivå

Il Coriandolo, Via Dell'Orso, Ved Duomo. Litt av sted for fintfolk med en aldeles nydelig safranduftende risotto milanese. Middels-Dyrt.

Boccondivino, Via Giosué Carducci 17. Hele Italia i en eneste restaurant. Oster, kjøtt, vin i så stor variasjon at den gastronomiske reisen blir til en langferd. Høyt prisnivå

Aimo e Nadia, Via Montecuccoli 6. En liten men trendy restaurant som er kjent for sin moderne kokekunst basert på sesongens råvarer. Dyrt.

Nattliv

Skal du først til Milano, må du sette av en kveld til byens heftige uteliv. Brera og Navigli er to bydeler med høy bartetthet. For et mer trendsettende uteliv anbefales områdene rundt Corso Como. Her ligger også flere av de beste nattklubbene i Milano.

10 Corso Como, Corso Como 10.Tre i ett: Kombinert galleri med moderne kunst, moteklær og restaurant.

Radetzky, Corso Garibaldi 105, Corso Como, tlf 02-657 26 45. En etablert bar som ikke minst er kjent for interiøret i marmor og minimalistisk art decostil.

Coquetel, Via Vetere 14, tlf 02-836 06 88. Avslappet bar rett sør for sentrum ved Parco Delle Basiliche med stor trivsel i uteserveringen.

Old Fashion Café, Viale Emillio Alemagna 6. Nattklubb for den som trives i motebutikkmiljøet i Milano. Ligger litt bortgjemt til på baksiden av Palazzo dell'Arte.

Jamaica, Via Brera 32, tlf 02-87 67 23. Dette vannhullet fra 1921 ligger i barstrøket Brera og har vært et velbesøkt sted blant forfattere og andre diskusjonshungrige natteravner. Den strategisk plasserte uteserveringen gir også et godt innblikk i utelivet i dette strøket.

Alcatraz, Via Valltelina 26, i nærheten av Cimitero Monumentale i Alcatraz. Et konsertlokale som omskapes til en av de største nattklubbene i Milano på fredags- og lørdagskveldene.

La Scala. Det er mange som ville gjort hva som helst for å se en forestilling i det som trolig er verdens mest kjente operahus. Pass derfor på å forhåndsbestille en operabillett. Billettene pleier å legges ut for salg på Internett (www.teatroallascala.org) eller telefon (02-86 07 75) to måneder før hver forestilling - eller en måned før forestilling en i La Scala Box Office i 44 Galleria del Sagrato ved Piazza del Duomo.

Severdigheter

Turistinformasjonen heter Azienda di Promozione Turistica (APT) og ligger på Via Marconi 1.

Duomo, Piazza del Duomo. En majestetisk, gotisk katedral fra 1300-tallet, utsmykket med 135 spir og rundt 3500 statuer. En av de største gotiske kirkene i verden. Få med deg turen opp på takterrassen. Åpent hver dag.

Teatro Alla Scala, Piazza della Scala. En vakker nyklassisistisk operabygning, mer kjent som "La Scala". Bygget rommer den verdensberømte operascenen med samme navn. Sørg for å få med deg en forestilling, som garantert er bra - men reserver billett i tide! Åpent tir-søn.

Santa Maria delle Grazie, Piazza Santa Maria delle Grazie 2, tlf 02-894 211 46. Et 1400-tallskloster som huser Milanos kanskje mest kjente maleri: Leonardo Da Vincis "Nattverden". Husk at det er obligatorisk å bestille plass. Åpent tir-søn.

Pinacoteca Di Brera, Via Brera 28, tlf 02-72 26 31. Den største kunstsamlingen i Milano, med malerier av blant annet Rafael, Mantegna og Caravaggio.

Shopping

De fleste butikkene som selger moteklær ligger i eller i nærheten av sentrum. Den mest kjente motegaten i Milano er Via Monte Napoleone, som danner langsiden av el Quadrilatero, kvartalet hvor de store designernavnene er representert.

La Rinascente, Piazza Duomo. Prestisjevarehus i 8 etasjer med blant annet klær, asesoirer, parfyme og leketøy.

Upim, Piazza San Babila. Et enklere varehus med klær og andre varer for et mer moderat budsjett.

Galleria Vittorio Emanuele II, Piazza della Scala, Piazza del Duomo. Et palasslignende varemagasin som ble åpnet allerede i 1867. Den vakre bygningen er like interessant som de mange butikkene på innsiden.

Gió Moretti, Via della Spiga 4, tlf 02-760 031 86. En forretning med god nese for det som er in. Her selges det klær av etablerte designere så vel som av håpefulle talenter.

Dmagazine, Via Monte Napoleone. Eksklusivt utsalg hvor moten fra forrige sesong selges til sterkt redusert pris. Det kan jo være nor for oss her nord som kanskej eikke er så opptatt av å ha siste sesongs garderobe.

Sikkerhet

Det er en del problemer med småkriminalitet i Milano, og som alltid er det turistene som er mest utsatt. La derfor unødvendige verdisaker ligge igjen på hotellet. Hold øye med bagasjen og verdisakene og vær spesielt varsom ved turistattraksjoner og i kollektivtrafikken. Det anbefales heller ikke å gå gjennom svakt belyste områder på kvelds- og nattestid. Politiet nås på tlf 112

Kilde: LonelyPlanet.com, Vagabond, Italiantourism.com, theareplaces.com

Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK
Finn rimelige flyreiser i Norge og i utlandet Book hotell i utlandet på 99.000 hotell over hele verden Finn og book leiebil i hele verden Finn alle ledige restplasser fra alle de store selskapene hos altomreiser.no Søk blant over 3 millioner charterreiser fra fra samtlige turoperatører