Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Tyskland

Berlin

Få byer har vært mer i sentrum for historiske begivenheter i Europa enn Berlin og det bugner av spennede severdigheter. Byen er også et yndet feriemål for dem som er glad i storbyer- og nå som du kan komme deg hit for under 1000-lappen tur/retur, er dette en by som du bør svinge innom denne våren.

Berlin. Brandenburger Tor i Berlin, Tyskland "by night".
Del Berlin på facebook Skriv ut

Publisert 30.mars 2006. Sist endret 11.mai 2013.

Tyskland Fakta om Tyskland

Offisielt navn: Forbundsrepublikken Tyskland

Hovedstad: Berlin

Folketall: 83 251 851

Areal: 357 021 km²

Styreform: Føderasjon

Valuta: Euro (EUR)

Valutakurs: 1 EUR = 9.993 NOK

Språk: Tysk

Retningsnummer: +49

Annonse:

Alexanderplatz

Alexanderplatz.

Deutcher Domen.

Deutcher Domen.. Domkirken i Berlin

Tiergarten

Tiergarten. Her ser du kun en liten bit av dette store turområdet midt i byen. Her ligger det også en dyrehage blant annet.

På 1920-tallet var Berlin den lokkende metropolen for kabaretscenene, dekadansen og avantgardekulturen. Under 2. verdenskrig var byen sentrum for Hitlers tyranni og et selvsagt mål for bomberaidene til de allierte
Så kom delingen mellom øst og vest, og dette ble mer påtagelig i Berlin enn noe annet sted: Berlinmuren etter hvert ble symbolet på Sovjetunionens undertrykkelse av Øst-Europa. Da muren til slutt falt, innebar dette startskuddet til hele Østblokkens fall.

Siden den tid er det blitt investert milliarder i gjenoppbyggingen av bulevardene og torgene i det gamle Berlin, og det er blitt gjort mye for å prøve å viske ut de gamle grensene. Men byen har fortsatt to sentre, plassert fem kilometer fra hverandre: Ett er de sentrale områdene i gamle Vest-Berlin omkring Bahnhof Zoo og handlegaten Kurfürstendamm; og ett er det gamle sentrum i Øst-Berlin rundt omkring Alexanderplatz og avenyen Unter den Linden.

En by i forvandling.

Midt i mellom disse to gamle sentrene er man nå i ferd med å skape den nye møteplassen i det gjenforente Berlin, Potsdamer Platz, som ble bombet sønder og sammen under 2. verdenskrig og som senere var del av grenseområdet mellom øst og vest. Sammenslåingen av de to byene har også ført med seg et Berlin som er rikt på kultur: Byen har i dag tre operahus, tre store symfoniorkester og to nasjonalmuseer.
Den årlig filmfestivalen står sentralt, det samme gjør byens eget Hollywood, studioene i Babelsberg. Samtidig blir falleferdige bygninger i den østre delen av byen omgjort til kunstgallerier, eksklusive motebutikker og trendy caféer.

Reisen til Berlin

I dag er det flerer flyselskaper som tar deg med til berlin. Norwegian har avganger 4 ganger i uken, og du kan finne billettprisen fra 296 kroner en vei. Ellers så flyr Germanwings fra Oslo, Widerøe , MaxAir og Sas Braathens.

Berlin har tre flyplasser. Tegel ligger 8 kilometer nordvest for sentrum, Schönefeld ligger 22 kilometer sørøst for sentrum og Tempelhof ligger i det sentrale Berlin.

Transport i byen

Du kommer rundt hele byen i lokaltog (S-Bahn), buss og trikk. Vil du heller ta taxi, er det lett å få tak i til en grei pris, litt billigere enn her hjemme.

Restauranter

Kiezküche: Waldenser Strasse 2-4. Blir drevet av en organisasjon som trener opp ungdom til å bli kokker og restaurantsjefer. Ekslusive retter til inklusive priser. Lavt prisnivå.

Tigergarten Quelle, Stedtbahnbogen 482. Studentene er mange på denne lavprisrestauranten som serverer skikkelig husmannskost i digre porsjoner.

Borchardt, Französische Strasse 47.Gammel, berømt restaurant med genuin atmosfære. Østers og russisk kaviar på menyen. Populær blant diplomater og journalister. Og, du gjetter riktig; Her koster det.

Kulinarische Delikatessen, Oppelner Strasse 4, tlf 030-618 67 58. Tyrkisk hurtigmat, vegetarmaten er best.

Keyzer Soze: Tucholskystrasse 33. En hipp restaurant som tar deg med på en kulinarisk reise rundt omkring i Tyskland. Ofte fullt. Et middels prisnivå

Pfeffeberg, Schönhauser Allee 176. Ser ut som en klassisk romersk villa. Ungt publikum.

Lime Club, Dirchsen Strasse 105. Lite sted med privat atmosfære. Mye housemusikk tross for at stedet ikke er så stort.

Bergwerk, Bergstrasse 68. Hit kommer folk som ønsker å unngå trendy klubber og høye priser.

Salon Muff, Kransnichstrasse 5. En gammeldags vinbar i en kjeller.

Severdigheter

Turistinformasjonen ligger på Europa Center, i begynnelsen av Tauenzienstrasse. Å ta turen innom et turistkontor i nesten hvilken som helst by du velger å reise til, er alltid lurt. Her får du masse bra informasjon, og gode tips slik at du ikke bruker massetid på å rote deg bort i gater og smau.

Brandenburger Tor - Et sted av historisk interesse. Lå tidligere i Øst-Berlin og vitner om mange viktige historiske hendelser.

Sanssouci Park - Det tyske Versailles i Potsdam, med palasser og bygninger som står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Parken er stor og kan med fordel ses med sykkel.

Pergamonmuseum - Har en av de største samlingene av historiske gjenstander i Europa.

Nikolaiviertel - En bydel med trange smug og massevis av restauranter, puber og kafeer.

Shopping

KaDeWe (Vestens Kjøpesenter) og mathallene: Tauentzienstrasse 21. Et av de største kjøpesentrene i Europa, der du finner så godt som alt. Mathallene er legendariske, og var symbol på Vestens levestandard under Den kalde krigen.

Tenderloin, Alte Schönhauser Strasse 30. En blanding av designklær, secondhand, parykker i alle regnbuens farger og møbler fra 1960 - og 1970-tallet. Her er clubklær som kun produseres i et eksemplar, for den som ønsker å være garantert unik.

Wilmersdorfer Strasse, Ku'damm og Tauenzienstrasse: Her finner du vanlige klær fra de kjente merkene, men også designklær.

Grosser Berliner Trödel- und Kunstmarkt: Strasse des 17 . Helgemarked med antikviteter, vinylplater, bøker og secondhand. Mange av selgerne er proffe og prisene på antikvitetene kan være høye.

Sikkerhet

Berlin er en av de sikreste og mest tolerante byene i Europa. Merk deg likevel områdene med mye prostitusjon, som tiltrekker seg halliker og narkomane: Ku'damm, Oranienburger Strasse, Kurfürstenstrasse, Strasse des 17 Juni og Stuttgarter Platz. Unngå også Bahnhof Zoo etter mørkets frembrudd.


Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK
Finn rimelige flyreiser i Norge og i utlandet Book hotell i utlandet på 99.000 hotell over hele verden Finn og book leiebil i hele verden Finn alle ledige restplasser fra alle de store selskapene hos altomreiser.no Søk blant over 3 millioner charterreiser fra fra samtlige turoperatører