Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Finland

Helsinki

Den finske republikkens hovedstad, en moderne by ved Østersjøen med over en halv million innbyggere. Helsinki er liten, vakker og eksotisk. Inspirert av både Sverige, Russland og kontinentet har byen blitt en miks som egentlig ikke hører hjemme noe sted - bortsett fra i Finland, selvfølgelig.

Helsinki. Nydelig utsikt over Helsinki fra sjøen. Man kan se Helsinki katedralen midt i bildet.
Del Helsinki på facebook Skriv ut

Publisert 13.februar 2006. Sist endret 20.mars 2009.

Finland Fakta om Finland

Offisielt navn: Republikken Finland

Hovedstad: Helsinki

Folketall: 5 238 460

Areal: 338 145 km²

Styreform: Republikk

Valuta: Euro (EUR)

Valutakurs: 1 EUR = 9.993 NOK

Språk: Finsk

Retningsnummer: +358

Helsinki: Pekere

Annonse:

Arkitektur

Arkitektur. I den finske byen finner du masse spennede arkitektur. Alle foto: Esecfse.cs.fi

Jernbanestasjonen

Jernbanestasjonen.

Kaisaniemi Park:

Kaisaniemi Park:. Et populært rekreasjonsområde for byen innbyggere såvel som turister.

Markedsplassen:

Markedsplassen:. Her kan du gjøre artige kjøp, alt fra antikk til nyere gjenstander, mat og frukt.

Uspensky Katedralen

Uspensky Katedralen.

Da og nå

Byen ble grunnlagt i 1550 av Gustav Vasa som en konkurrent til det blomstrende Tallinn på den andre siden av Finskebukta. Helsinki lå ved munningen av Vantaa-elva fram til 1639, da Per Brahe flyttet byens sentrum nærmere havet for å bedre vilkårene for sjøfarten. Sjøfestningen Sveaborg fra 1748 har med sin vekslende skjebne i høy grad preget byens fargerike historie. I 1815 utnevnte Aleksander I Johan Ehrenström til ordfører i komiteen for gjenoppbyggingen av Helsinki etter den store brannen i 1808. Da skulle byen bli verdig sin hovedstadstittel. Ehrenström innkalte arkitekt Carl Ludvig Engel fra St. Petersburg, og slik fikk Helsinki sitt monumentale sentrum som byen har beholdt fram til i dag, med det praktfulle Senatstorget som midtpunkt.

Severdigheter

Tempelplassens kirke, som er sprengt inn i fjellet, er et av de aller mest populære turistmålene i Helsinki. Uspenskijkatedralen er Nordens største ortodokse kirke og troner på en høyde med utsikt over bykjernen. Domkirken ved Senatstorget er med sine løkkupler en velkjent profil. Andre severdige bygninger er operahuset, Finlandiahuset som er tegnet av Alvar Aalto, og samtidskunstmuseet Kiasma med sin hypermoderne arkitektur.

Ting å gjøre

Helsinki med omegn kan by på rundt seksti museer. I Nasjonalmuseet får Finlands historie en omfattende beskrivelse, og bygningen er i seg selv et nasjonalmonument. De mange samlingene i museet for finsk kunst, Statens kunstmuseum, dekker perioden fra gullalderen og helt fram til i dag. I Helsinki bymuseum gir de forskjellige avdelingene et bilde av hvordan folk har levd i ulike stadier av byens mangslungne historie. Museet for utenlandsk kunst, Sinebrychoff, arrangerer fra tid til annen temautstillinger som gir deg kjennskap til museets egne samlinger.

I Högholmens dyrepark kan du bli kjent med den finske faunaen, og dessuten en del eksotiske dyrearter. Moderne kunst finner du på samtidskunstmuseet Kiasma. På Vitenskapssenteret Heureka i Vantaa like utenfor Helsinki kan du utforske de siste tekniske oppdagelsene, og i fornøyelsesparken Borgbacken er det full fart om sommeren. Teater på svensk kan man, som navnet tilsier, få med seg på Svenska Teatern.

En sightseeingtur bør du få med deg. En svært rimelig måte å se byen på er å ta en tur med trikk nummer 3T, som passerer mange av severdighetene i Helsinki. Om sommeren kan du ta en trivelig rundtur med "Spårakoff", en pub-sporvogn som kjører rundt i byen i en times tid.Finlands historie er nært knyttet til sjøfestningen Sveaborg, som ligger en kort ferjetur fra Helsinki sentrum. Sveaborg ble anlagt på 1700-tallet for å forsvare kongeriket Sverige. I dag er bydelen friluftsområde og museum, og den er også et av de minnesmerkene som Unesco har ført opp på sin liste over verdens kulturarv.

Shopping

Varehus, kjøpesentere og de mange butikkene som spesialiserer seg på finsk håndverk og industriell formgivning, er shopperens paradis. Og markedene - særlig om høsten - er rene fargehav. Helsinkis Salutorg er et av verdens vakreste torg, et ekte finsk salutorg med alt det innebærer. På lørdagsmorgener er Salutorget og Saluhallen, som ligger rett ved siden av, de livligste internasjonale møteplassene i Helsinki. Noen få kilometer fra Salutorget ligger Hagnäs torg og saluhall. Også her kan du gjøre kupp.

Tips: Spar penger med Helsinki Card, Helsinki-kortet, som blant annet berettiger til besøk på nesten alle museene i byen, samt til reiser med sporvogner, busser og tunnelbane (Metro). Dessuten gir kortet spesielle fordeler i utallige restauranter, butikker og sightseeingturer.

Årlige arrangementer:

Februar: Internasjonal båtmesse
Mars: Musica Nova, festspill med moderne musikk
Juni: Helsinki-dagen
August/september: Helsinki Festspill
Oktober: Strømmingmarkedet; Helse- og skjønnhetsmesse
November: Skiexpo
Desember: Julemarked

domming