Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Tunisia

Sousse

Sousse er Tunisias tredje største by, regionhovedstad og en betydelig industriby med tilhørende servicetilbud og en travel havn. Samtidig er Sousse Tunisias mest velutviklede og populære ferieby som har hatt betydelig turisme i flere tiår, med over en million besøkende hvert år. Siden 1985 står Sousse på UNESCOs World Heritage List, pga. Ribat'en (forsvarsanlegget) den Store moskeen og Medinaen – gamlebyen.

Sousse. The kasbah (fortet) og deler av medina (gamlebyen) i Sousse, Tunisia.
Del Sousse på facebook Skriv ut

Publisert 20.august 2001. Sist endret 11.mai 2013.

Tunisia Fakta om Tunisia

Offisielt navn: Den tunisiske republikk

Hovedstad: Tunis

Folketall: 10 102 000

Areal: 163 610 km²

Styreform: Republikk

Valuta: (TND)

Språk: Arabisk

Retningsnummer: +216

Annonse:

Gate i Sousse

Gate i Sousse. Foto: wikipedia.org

Sousse

Sousse. Sousse, Tunisia

Sousse i Tunnisia

Sousse i Tunnisia. Foto: wikipedia.org

Stranden i Sousse

Stranden i Sousse. Foto: wikipedia.org

Stranden i Sousse

Stranden i Sousse. Foto: wikipedia.org

Sousse gir deg altså en god blanding av gammelt og nytt, travelt hverdagsliv i byen og rolige dager på stranden og hotellet. Atmosfæren er behagelig, inntrykkene fra den arabiske kulturen og væremåten pirrer sansene og samtidig kan du være akkurat så "vestlig" som du selv ønsker, byens innbyggere er godt vant med turister. Kvinner som i latinske land ofte ville tiltrekke seg uønsket oppmerksomhet, får stort sett være i fred her.

Medinaen

I Medinaen, gamlebyen som ikke egentlig er så veldig stor, vrimler det av folk og varer; tepper, lærvarer, krydder, gull og messing. Selv det minste kjøp i de hektiske basarene medfører gjerne lang og intens pruting; regn med at du taper. Over Medinaen ligger Ribat'en, en gruppe bygninger som på samme tid er forsvarsverk og tjener en religiøs funksjon. Anlegget ble bygd i det åttende århundre e.Kr. for å forsvare byen mot angrep fra de kristne. Herfra har du et flott utsyn over byen.

I gamlebyen finner du også den store moskeen fra nihundretallet, som er et heller stram og staut byggverk. I det sørvestre hjørnet av gamlebyen ligger det arkeologiske museet som bl.a. rommer en samling vakker mosaikk fra de første tre århundrene e.Kr., foruten statuer, oljelamper, kister og andre gjenstander fra tiden da Karthago og den nord-afrikanske kysten var på sitt høyeste.

Sousse ble for øvrig grunnlagt som handelsstasjon alt omkring år 1000 f.Kr. av fønikiske sjøfolk. Byen het gjennom hele antikken Hadrumetum og utviklet seg raskt til et viktig sentrum i regionen. Etter fønikerne kom romerne, deretter lå den under bysantinsk styre før araberne overtok omkring år 700 e.Kr og gav den navnet Sousse. Storhetstiden var på 800-tallet, da mange av bygningene man kan se i dag ble oppført.

Hotellene og stranden

Noen av hotellene i Sousse ligger i selve byen, men de fleste er å finne langs den finkornede, hvite og helt utmerkede sandstranden som begynner midt i sentrum og strekker seg nordover til yachthavnen i Port El Kantaoui og videre. På hotellene finner du også det største tilbudet av restauranter, barer, klubber og diskoteker. Hotellene er gjerne komplette anlegg med alt som trengs inne på anlegget; også tennisbaner, barneklubber og kanskje tilbud om hesteridning. Men du kan gjerne også ta en "kveld på byen" og spise på restaurantene i sentrum. Fisk valgt fra restaurantens fisketank og lokal, hvit muskatvin kan anbefales.

På stranden i Sousse er det liv og røre hele sommeren og til et godt stykke utpå høsten; du kan leie båter, vannski og surfebrett eller forsøke deg på hanggliding etter båt. Er du nyankommet turist, bør du regne med at lokale selgere kaster seg over deg med tilbud av ulike slag – men de gir seg gjerne etter et par dager når de ser at du begynner å få brunfarge og ikke lenger er så fersk og medgjørlig.

Det har vært en jevn og intens utbygging av turismen i Sousse i flere tiår og i dag fremstår den som ganske så velutviklet. 

Golf

Sousse er et feriemål for golfspillere. Det finnes bl.a. en 27-hulls bane (delt i tre 9 hulls seksjoner) i El Kantaoui og en 18-hulls bane på veien sørover til Monastir. På strekningen fra Monastir i sør til Kartago i nord finnes tilsammen åtte 18-hullsbaner. Man skulle kanskje ikke tro at Tunisia med sitt knusktørre klima og permanente vannmangel kunne være et ettertraktet reisemål for golfere, men slik er det blitt. 

Utflukter

Du kan ikke være i et så fremmed og spennende land som Tunisia uten å legge ut på en utflukt eller tre mens du er der! Charterselskapene har mange tilbud på menyen, f.eks. en dagstur til historiske Karthago og til landets hovedstad Tunis. Du kan reise på safari med jeep eller med buss på en flere dagers tur til grottene i Matmata, den hellige byen Kairouan og ikke minst ut til de siste landsbyene på randen av Sahara. Her er vann like verdifullt som vin og himmelen vrimler av stjerner i den mørke natten. Om morgenen klatrer du opp på kamelryggen (sammen med et hundretalls andre atletiske turister) og ser soloppgangen over sanddynene. Yes.


Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK
Finn rimelige flyreiser i Norge og i utlandet Book hotell i utlandet på 99.000 hotell over hele verden Finn og book leiebil i hele verden Finn alle ledige restplasser fra alle de store selskapene hos altomreiser.no Søk blant over 3 millioner charterreiser fra fra samtlige turoperatører