Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Tunisia

Monastir

Monastir ligger ved kysten ca. 25 kilometer sør for Sousse (20 minutter med tog) og har ca. 50 000 innbyggere. Siden dette er fødebyen til Tunisias første president, Habib Bourgiba, har den en spesiell stilling i landets bevissthet. Monastir er universitetsby, har internasjonal flyplass og kan fremvise Bourgibas mausoleum og moske, franskinspirerte, palmekransede boulevarder og en stor marina. Og som mange andre tunisiske byer, har den en historisk gamleby – Medina.

Monastir. The Ribat, bygget i 1796. Monastir, Tunisia.
Del Monastir på facebook Skriv ut

Publisert 4.desember 2001. Sist endret 11.mai 2013.

Tunisia Fakta om Tunisia

Offisielt navn: Den tunisiske republikk

Hovedstad: Tunis

Folketall: 10 102 000

Areal: 163 610 km²

Styreform: Republikk

Valuta: (TND)

Språk: Arabisk

Retningsnummer: +216

Annonse:

Monastir

Monastir.

Monastir

Monastir.

Monastir

Monastir. Monastir

Monastir

Monastir. Monastir, Tunisia.

Monastir

Monastir. Monastir, Tunisia

De fleste hotellene ligger i den nye delen av byen, som også rommer vestlige butikker av det finere slaget, samt et bra utvalg av restauranter, ikke minst langs promenaden rundt den store og elegante lystbåthavnen. Strendene i Monastir er som ellers i Tunisia – finkornede, hvite og langgrunne. Det finnes tilbud om ulike typer vannsport, minigolf og tennis, og byen har sin egen 18-hulls golfbane noen kilometer fra sentrum. Monastir passer for par og familier som ønsker en rolig og behagelig ferie og for de som vil suge til seg litt arabisk atmosfære. Turisme er hovednæringen.

Fornøyelseslivet – som i Monastir er ganske rolig – utspiller seg for det meste på hotellene, og tar form av folkloreoppvisninger, dans og en og annen diskotekaften. 

Severdigheter

Sousse er bare en kort togtur unna (togstasjonen ligger like i sentrum av Monastir) og er absolutt verdt et besøk. Det er også interessant å leie seg en bil eller moped og se de små fiskerlandsbyene nedover kysten. Ca. 20 kilometer sørover kommer du f.eks. til markedsbyen Moknine hvor deler av befolkningen er jødisk og driver med produksjon av smykker, de fineste kan beundres i byens lille folkemuseum.

Charterselskapene tilbyr dessuten dagsturer til historiske Karthago og til landets hovedstad Tunis. Du kan reise på safari med jeep eller på en todagers tur med buss til grottene i Matmata, den hellige byen Kairouan og ikke minst ut til de ytterste landsbyene på randen av Sahara. Dette er en spesiell opplevelse som du bør unne deg! Og du må gjerne bli med på en "vaskekte" beduinfest med dans, musikk og god mat – sammen med en haug andre vaskekte turister. 

Historien

Byens historie vet man ikke svært mye om, men det vites at den i romertiden het Ruspinum og at den i sin nyere form er etablert rundt Ribat'en, en firkantet, tung borg som ble bygd i 796 e.Kr. på oppdrag fra en kalif i Bagdad. Du bør absolutt ta en tur rundt i fortet; som er påbygd i flere epoker og har et lite, fint museum. Byen har også en stor moske, som i en periode da den hellige by Kairouan lå nede, var landets viktigste.

Det byen måtte mangle av fordums storhet, har den tatt igjen i nyere tid. Monastir er Tunisias moderne "helligdom", ettersom landets første president etter frigjøringen fra fransk kolonivelde, Habib Bourgiba, er født her. Bourgiba satt ved makten i en årrekke og var et viktig symbol på afrikansk frigjøring fra europeisk styre. Han var landsfaderen som definerte den moderne Tunisiske staten, selv om han også kom til minnelige ordninger med franskmennene som fremdeles har betydelig økonomisk makt i landet gjennom at de kontrollerer viktige deler av industrien . 

Bourgiba overalt

Som med mang en annen afrikansk leder, utøvde Bourgiba en smule ekstravaganse som i våre nord-europeiske øyne tidvis kan virke en smule overdrevet. I Monastir kan man beskue hans mausoleum (som stod ferdig i 1968, mens mannen fremdeles var kvikk og rask) og en egen moske i hans navn (hvor bare muslimer har adgang). Også flyplassen og yachthavnen er viet bysbarnet, Monastir er Tunisias Bourgiba-museum.

Andre kuriøse ting? Vel, deler av "Life of Brian" med Monthy Python ble spillt inn her – og hele "Raiders of the Lost Ark".


Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK
Finn rimelige flyreiser i Norge og i utlandet Book hotell i utlandet på 99.000 hotell over hele verden Finn og book leiebil i hele verden Finn alle ledige restplasser fra alle de store selskapene hos altomreiser.no Søk blant over 3 millioner charterreiser fra fra samtlige turoperatører