Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Belgia

Brussel

De matglades mekka, Sumpbyen og Europas maktsentrum er andre navn for Belgias hovedstad Brussel. De er alle dekkende, det er betegnelsen styggvakker også.

Brussel. EU parlamentsbygningen i Brussel, Belgia.
Del Brussel på facebook Skriv ut

Publisert 5.oktober 2007. Sist endret 11.mai 2013.

Belgia Fakta om Belgia

Offisielt navn: Kongeriket Belgia

Hovedstad: Brussel

Folketall: 10 511 382

Areal: 30 528 km²

Styreform: Konstitusjonelt monarki

Valuta: Euro (EUR)

Valutakurs: 1 EUR = 9.993 NOK

Språk: Nederlandsk, fransk og tysk

Retningsnummer: +32

Annonse:

EU sitt hovedkvarter

EU sitt hovedkvarter. EU har naturlig nok satt sitt preg på byen, som her med Paul-Henri Spaak bygningen i det Europeiske Parlament. Foto: Antennae (flickr.com)

La Grand Place i Brussel

La Grand Place i Brussel. Europas mest kjente torg er et eventyrlig skue. Foto: IJsendoorn (flickr.com)

Manneken pis

Manneken pis. Et av Brussels største kjennemerker er denne fantastiske bronsefiguren. Han innehar uttalige kostymer som han ikles til stadighet, til stor glede for turister og fastboende. Foto: Gildemax (wikipedia.org)

Med sine rundt en million innbyggere er ikke Brussel en by som blir trang, men innehar rom nok til å ta del i og oppleve denne kulinariske byen, på en rolig og fin måte. Byen, som har sitt opphav fra før tusen tallet, ble i sin tid bygget på en sump, og det opprinnelige navnet Brouscella, betyr, omtrentlig, huset i sumpen. Brussel har hele tre offisielle språk, fransk, nederlandsk og tysk, og gir en indikasjon på alle de kulturelle opplevelsene du vil oppleve.

I nåtid innehar byen både Eu og Natos hovedkontor, og de omtrent 250 000 utlendinger som er ansatt i disse organisasjonene, hjelper til med den rike opplevelse i blandet kultur. Men Brussel er ikke bare vakker, byplanleggerne her har også fått massiv kritikk for å rive bygninger ”uten kunsthistorisk føleri” når de har trengt nye tomter, og ”brusselisering” har visstnok blitt et skjellsord blant andre europeiske byplanleggere. Men det setter jo sine særegne preg på byen det og.

Et tips til Busselfarere er å få med seg et av de mange markedene som preger byen til forskjellige tider. Det sies å være over 30 stykker, og i forskjellige prisklasser. Markedet på Jeu de Balle i det gamle strøket er det største, og har et loppisaktig preg. I helgene er også antikvitetsmarkedet på Le Grande Sablon en spennende opplevelse. Lokalbefolkningen er blide mennesker som tar godt imot turister utenfra, og lar deg ta del i byens gleder.

Det arrangeres ofte festivaler for å minnes historiske begivenheter, og kreative dekoratører og kostymekledde deltagere forandrer gatene og trekker deg med tilbake i tid.

Severdigheter

Manneken Pis er man avhengig av å avlegge et besøk når man er i Brussel. Denne herlige tissende bronsefiguren har blitt et stort kjennemerke. Ofte ikles han forskjellige drakter og uniformer til stor glede for befolkningen og turister. Andre severdighetsgleder er Grand place – som inneholder en blanding av offentlige og private bygninger fra gammelt av, og som er europas mest berømte torg, og st. Michel Katedralen.

Victor Horta – en av opphavsmennene til Art Nouveau stilen, har fått sitt eget museum som også tilbyr interessante og minnerike opplevelser.

Matglade

Det belgiske kjøkkenet ligger nært opptil det franske, og mulighetene for å innta utrolige gourmet måltider er stor. Her kryr det nemlig av fancy restauranter med stive priser for himmelske smaksorgasmer - spesielt fiskerestaurantene er kjent for sine utsøkte retter. Men man finner også rimeligere alternativer for de som ønsker det.

Transport

Brussel flyplass i underkant av to timer fra Oslo, og derfra er det omtrent 20 minutter til sentrum, og forbindelse med tog er stor. Det går flyplassekspress omtrent fire ganger i timen. Taxi er også et alternativ, og koster omtrent 30 euro. I sentrum er buss, trikk og metro enkelt å bruke.

Overnatting

Det kan være få ledige hotellrom å oppdrive på attraktive steder, spesielt på ukedager, på grunn av Brussels yrende forretningsliv. Mange anbefaler derfor å dra i helgene da det er langt flere muligheter og da også litt rimeligere priser. Bruk tid til å finne ut hvordan du ønsker å ha det, og bestill gjerne i forkant.

Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK
Finn rimelige flyreiser i Norge og i utlandet Book hotell i utlandet på 99.000 hotell over hele verden Finn og book leiebil i hele verden Finn alle ledige restplasser fra alle de store selskapene hos altomreiser.no Søk blant over 3 millioner charterreiser fra fra samtlige turoperatører