Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Irland

Dublin

Selv om Dublin er liten hovedstad blant landene i EU, betyr ikke det mangel på opplevelser. Dublin er på alle måter byen for den festglade, litteraturinteressert og den som har lyst til å oppleve alt det en storby har å tilby.

Dublin. Elven Liffey i Dublin, Irland.
Del Dublin på facebook Skriv ut

Publisert 2.mars 2005. Sist endret 23.mai 2009.

Irland Fakta om Irland

Offisielt navn: Republikken Irland

Hovedstad: Dublin

Folketall: 4 239 848

Areal: 70 273 km²

Styreform: Republikk

Valuta: Euro (EUR)

Valutakurs: 1 EUR = 9.993 NOK

Språk: Irsk og engelsk

Retningsnummer: +353

Annonse:

Bestemor i vante lokaler. Foto: Espen Forsberg

Bestemor i vante lokaler. Foto: Espen Forsberg. Syklubben i vante lokaler.

En av de uttallige barene i Dublin. Foto: Camilla einarsen

En av de uttallige barene i Dublin. Foto: Camilla einarsen. Garantert høy steming på puben.

En Guiness må man ha

En Guiness må man ha.

River Liffey

River Liffey. En av de vakre broene over Liffey elven som deler Dublin byen i to. Foto: Camilla Einarsen

Shopping i travle Dublin. Foto: Camilla Einarsen

Shopping i travle Dublin. Foto: Camilla Einarsen. En av de mange shoppinggatene i byen.

Det første mange tenker på når man hører Dublin, er selvsagt det populære Guinness-ølet. Liker du det ikke før du kommer til Irland, kommer du garantert til å gjøre det når du drar. Det er er must å dra innom både en og flere puber (850 av dem) og ta seg en Guinness. På puben møtes alle type mennesker, gamle som unge. Her er bestemor også med, og det er ingenting i veien for at hun også skal ha sin daglige Guinness, dog i mindre glass.

Faktisk så blir det produsert 4 millioner liter Guinness hver dag i Dublin og kun 2 millioner liter eksporteres. Med et innbyggertall på 4 millioner, vil det si omtrent en halvliter på hver innbygger hver dag. Konen til Guinness selv fikk 25 barn og hun drakk Guinness hver dag. Ikke verst det.

Matopplevelser

En ting som man fort legger merke til i Dublin, er hvor mye biler det er som kjører rundt. Byen er på ingen måte lagt 100% til rette for fotgjengere, og man kan bli en smule ør. Da er det lurt å følge kartet mot distriktet Temple Bar. Der er det så og si bilfritt og man kan velge og vrake i puber og restauranter med mat fra absolutt alle verdenhjørner.
Men har du lyst på tradisjonell irsk mat, så har mange av pubene egen kokk som har som regel 4-5 retter du kan velge mellom. Maten ligger i en varmedisk og du kan bare peke på hva du vil ha, så legger de opp maten til deg. Det smaker utmerket, men er ikke direkte helsekost.

Foruten å slukke tørsten og matlysten, så er Dublin definitivt et Mekka for den shoppingglade. Det som er fint med Dublin, er at det er ofte veldig gode tilbud på klær, så man slipper å føle seg helt flådd etter noen timer i butikkene. Det er også mange gullsmedforretninger som lokker med gode tilbud.

Dublin er også et sted for dem som er ute etter en romantisk aften, men på en litt annen måte enn Paris. Alt er mye mer uhøytidelig og avslappet. Irene er et herlig folk som er veldig åpen, ærlig og ikke minst morsomme. De har alltid noen historier på lur og underholder gjerne en hel pub.

Komme seg rundt

En utmerket måte å opplve Dublin på er faktisk i buss med åpent tak. Det er rimelig og det er en godt drillet guide som forteller morsomme historier underveis og kommer med nyttig informasjon. Det går busser ca. hvert 15 minutt og det er lagt opp slik at du kan hoppe av på de ulike sightene og etterpå kjøre videre med en ny buss. Et sted som er veldig populært er Guinnessbryggeriet. Har får man selvsagt kjøpt masse effekter og selvsagt Guinness i baren på bryggeriet. En attraksjon som mange også velger er fengselet Kilmainham Gaol. Det spilte en viktig rolle i Irlands kamp for uavhengighet mot overherrdømme i Irland. Massehenrettelser ble utført her i året 1916 ved påskeoppstanden.

Gallerier og museum

Nasjonalmuseumet i Dublin er vel verdt et besøk. Det ligger i Kildare St. og inngangen er gratis. Der vil du finne et bredt spekter av gjenstander fra bronsealderen, jernalderen og middelalderen. Dublin har også et forfattermuseum ved Parnell Square hvor du kan bla og lese i bøker og finne ut mer om det berømte forfatteren Joyce, Yeats, og Beckett. Førstnevnte har også et eget senter for sin litteratur og hans historie for deg som er hekta på Joyce. Det ligger i North Great Georges's St. og inngangen koster i underkant av 40 kroner.
Dra til Merrion Square West og oppdag Nasjonalgalleriet. Der er det fantastiske utstillinger med et sterkt irsk preg. Det er også åpnet en ny Millenniumsfløy i galleriet som i mye større grad inneholder irsk samtidskunst. Hvis du befinner deg i Temple Bar området, nærmere bestemt Meeting House Square, finnes det her også et eget fotogalleri her og hvor du også kan utforske det nasjonale fotoarkivet.

Barn på turen

Det er selvsagt ingenting i veien for å ta med seg barn på storbyferie. Ulempen med Dublin er at det er en del biler, men sitter barnet i vogn er det ingen problem å komme seg rundt i selve sentrum. Ellers anbefales det å holde seg til de mer rolige strøkene hvor det er færre biler. Det helt vanlig å ta med seg ungene på puben for å spise og nyte en Guinness. Irland har en av Europas strengeste røykelover, så da trenger man ikke tenke på det når det gjelder barna. 

Det er også lett å komme seg utenfor Dublin til mer landlige områder. Kun en time unna bykjernen, finnes det folketomme strender, åser og de fantastiske grønne slettene som mange kjenner igjen i Irlands karakteristikk. Her finner man alt fra husdyrgårder, heste-og ponniridning til seilskoler.


domming