Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Polen

Warszawa

Det nye Warszawa er en av Europas mest levende, sprudlende og nyskapende storbyer. I tillegg til de vakre fasadene er dette en by verdt å svinge innom. Her er Europas størst utenlandsmarked, nydelige parker, og de har sitt eget Versaille, barokkslottet Wilanow. Med et meget behagelig prisnivå, er dette et supert sted å få unna julehandelen og få gode opplevelser på kjøpet.

Warszawa.
Del Warszawa på facebook Skriv ut

Publisert 14.september 2006. Sist endret 11.mai 2013.

Polen Fakta om Polen

Offisielt navn: Republikken Polen

Hovedstad: Warszawa

Folketall: 38 635 144

Areal: 312 685 km²

Styreform: Republikk

Valuta: Polske zloty (PLN)

Valutakurs: 1 PLN = 2.2868 NOK

Språk: Polsk

Retningsnummer: +48

Annonse:

Barokkpalasset Wilanow

Barokkpalasset Wilanow. Foto: Ga.com

Muzeum Narodowe

Muzeum Narodowe. Foto: Visit.pl

Palac Kultury

Palac Kultury. Foto: Amta.com

Rynek Stiego Miasta

Rynek Stiego Miasta.

Reise rundt

Kollektivtilbudet i Warszawa består av buss, trikk og t-bane. T-banen (metroen) er mest effektiv og komfortabel, særlig i rushtrafikken. Det er de samme billettene som gjelder på de tre transportmidlene, og de kan kjøpes i aviskiosker. Enkeltbilletter koster 2,40 zloty uansett reiselengde. På bussen (autobus) eller trikken (tramwaj) stempler du billetten i billettautomaten. Det skal stå rute- og tidstabeller slått opp på buss- og trikkeholdeplassene. T-banenettet består fortsatt kun av et par linjer, og det er lett å orientere seg. Nedgangene til stasjonene er merket med en stor, rød "M".

Du finner drosjer over hele byen. De er billige, men kan i blant operere med turistpriser, så påse at taksameteret er slått på. En tur på tre kilometer koster rundt 11 zloty. Du kan praie en taxi på gaten, gå til en drosjeholdeplass eller bestille bil hos MPT-Radio Taxi (tlf 919) eller Taxi-Lux (tlf 96 66)

En middag på en middels restaurant koster rund 70 kroner. Et dobbeltrom på et middels hotell koster cirka 550 kroner.

Restauranter

Warsaw Tortilla Factory, Ulica Wspólna 62. Billig og genuin meksikansk fastfood. Godt likt blant lokalbefolkningen. Billig.

Bar Mleczny Familijny, Nowy Swiat 39. Melkebarene har igjen fått kultstatus. Her serveres det polsk husmannskost med aluminiumsbestikk på plasttallerkener. Sjekk det ut! Billig.

U Szwejka, MDM Hotel, Plac Konstytucji 1. Berømt for god pubmat, masse ølsorter, høy stemning og camembert med tranebærsaus. Middels.

Qchnia Artystyczna, Palac Ujazdowski, Aleje Ujazdowskie 6. Moderne og vakkert i et lokale som konstant skifter innredning, alt etter arkitektens humør. Ligger på slottet Ujazdowski. Internasjonal og kreativ mat, gode salater. Middels.

Fukier, Rynek Starego Miasta 27, rett ved siden av torget i gamlebyen, tlf 022-831 10 13. En utmerket restaurant hvis du vil prøve polske spesialiteter, det være seg tradisjonelle retter eller nyere kreasjoner. God valmuefrøkake og ostekake. Miljøfullt lokale med eikegulv, hengende urter, blomster og levende lys. Dyrt.

Boathouse, Wal Miedzeszynski 389A. www.boathouse.pl. Nyåpnet stilriktig restaurant med flott uteservering og utsikt over elven Wisla. Ligger rundt 10 minutter fra sentrum i bil. Middelhavsmat med inspirasjon fra Italia. Dyrt.

Uteliv og nattliv

Piekarnia, ulica Mlocinska 11. Nattklubb med det forunderlige navnet "Bakeri". Her spiller de mest omtalte dj-ene i Polen. Mest house.

Ground Zero, ulica Wspólna 62. Moderne sirkelformet nattklubb med stort dansegulv. I helgene fylles det opp med både lokale og utenlandske gjester. Blandet klubbmusikk.

Cztery Katy, ul. Wilcza 31. For seriøse drankere. For polsk hverdagspilsner. Ingen dikkedarer. Sigarettstumper, fotball på kabel-tv, folk fra området. Åpent til kl 0300.

Pub Harenda, ulica Krakowskie Przedmiescie, Godt likt pub med sentral beliggenhet. Har iblant live rock eller jazz eller en dj. Har også en biergarten.

Turistkontoret finnes blant annet på flyplassen og i sentrum på Krakowskie Przedmiescie 39.

Muzeum Narodowe, Aleje Jerozolimskie 3, ved Krakowskie Przedmiescie. Omfattende samling med alt fra antikk kunst til polsk 1900-tallskunst, samt tilfeldige utstillinger. Stengt på mandager.

Palac Kultury (Kulturpalasset), Plac Defilad 1. Et minne fra det gamle Sovjet, som man nå sakte begynner å akseptere. Kulturpalasset er synlig fra hele sentrum i Warszawa og har en takterrasse med utsiktspost der du kan leie kikkert. Åpent hver dag.

Krakowskie Przedmiescie. En pompøs gate med lyse, majestetiske byggverk som huser en mengde butikker, koselige kafeer og gallerier. Ikke gå glipp av Santa Annakirken.

Markedsplassen i gamlebyen, Rynek Starego Miasta. Frem til slutten av 1700-tallet var dette den viktigste offentlige plassen i Warszawa. Den omgis av pastellfargede bygårder og er tilholdssted for kunstnere, hestedrosjer og kafébord

.Det kongelige slottet, Plac Zamkowy 4. Et barokkslott i gamlebyen som tidligere også har spilt rollen som parlament. Ble sprengt i 1944 men er blitt gjenreist og er nå et museum. Åpent hver dag.

Wilanow, Warszawas Versailles. Storslått barokkslott i en nydelige park hvor tårepiler henger vemodig over fiskedammer og velpleide turveier.

Shopping

Warszawa har flere store kjøpesentre. Tilbudet er enormt. Det lages også flotte smykker i Polen, særlig i sølv, og det ligger en del butikksentre rundt omkring i gamlebyen og Nowy Swiat som også selger kunst og antikviteter. Den mest varierte shoppingen finner du i området mellom Kulturpalasset og gaten Krakowskie Przedmiescie.

Galeria Centrum, ulica Marszalkowska 104/122, ved Kulturpalasset. Sentralt varemagasin. Godt utvalg av blant annet klær, interiør og sminke.

Markedet ved Kulturpalasset, Plac Defilad 1. Et marked som nå er kommet under tak i to avlange bygg ved siden av Kulturpalasset. Klær, sko, glasstøy, porselen, vesker, merkevarer og ukjente merker.

Centrum Handlowe KLIF, ulica Okopowa 58/72. Et senter med rundt 80 butikker som selger alt fra klær til elektronikk og interiør.

Empik Megastore, hjørnet Nowy Swiat og Aleje Jerozolimskie. Stor bokhandel i to etasjer med bøker, tidsskrifter, engelske aviser og musikk.

Stadion Dziesieciolecia, i Pragaområdet, like ved broen Poniatowski. Et av de største markedene i Europa. Stikkord: Lommetyver..

Sikkerhet

Det er en god del problemer med småkriminalitet i Polen, særlig i storbyene. Legg derfor alltid igjen de verdisakene du ikke trenger i hotellsafen. Vær særlig oppmerksom i kollektivtrafikken, ved severdigheter og andre steder det er trengsel.


Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK
Finn rimelige flyreiser i Norge og i utlandet Book hotell i utlandet på 99.000 hotell over hele verden Finn og book leiebil i hele verden Finn alle ledige restplasser fra alle de store selskapene hos altomreiser.no Søk blant over 3 millioner charterreiser fra fra samtlige turoperatører