Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Australia

Sydney

Storbyen Sydney, som ligger på sørøst kysten av Australia, er landet største by og representerer alt det Australia står for og litt til. Her finner man alt fra storbymas til rolige kvelder på bortgjente strender. Og tar man buss lenge nok eller hopper på en av de mange organiserte turene som det reklameres for, får man en smak av australsk villmarksliv.

Sydney. Operahuset i Sydney desember 2008. Foto: David Iliff
Del Sydney på facebook Skriv ut

Publisert 14.juni 2005. Sist endret 4.april 2009.

Australia Fakta om Australia

Offisielt navn: Australia

Hovedstad: Canberra

Folketall: 20 817 000

Areal: 7 686 850 km²

Styreform: Konstitusjonelt monarki

Valuta: Australsk dollar (AUD)

Valutakurs: 1 AUD = 6.1116 NOK

Språk: Engelsk

Retningsnummer: +61

Annonse:

Det feires jul også i The Rocks, et av de eldre stedene byen har å tilby

Det feires jul også i The Rocks, et av de eldre stedene byen har å tilby. Foto: Bjørn Bergslien

Queen Victoria Building er en gammel bygning gjort om til et nydelig kjøpesenter

Queen Victoria Building er en gammel bygning gjort om til et nydelig kjøpesenter. Foto: Bjørn Bergslien

Sydney Aquarium trekker mange turister som ikke har rukket å se en hai på ordentlig

Sydney Aquarium trekker mange turister som ikke har rukket å se en hai på ordentlig. Foto: Bjørn Bergslien

Sydney Opera House er et av Sydneys fremste ikoner

Sydney Opera House er et av Sydneys fremste ikoner. Foto: Bjørn Bergslien

Bakgrunn

Sydney er den eldste, største og mest europeisk orienterte byen i Australia. Men selv om de første mennesker til å innta området antas å ha kommet for mellom 50.000 og 70.000 år siden, ble stedet ikke okkupert av europeere før i 1788. Det var da 730 britiske fanger som kom seilende nedover for å starte en ny europeisk sivilisasjon i det fjerne østen. Det var harde tak og vanskelige levevilkår de første 15 årene, men Storbritannia fortsatte å sende fanger og kriminelle til Australia for å sone sin straff ved å bygge hus og mure opp festninger. Det tok ikke så altfor lang tid før staten New South Wales ble dannet, og Sydney ble etterhvert statens hovedstad. I ettertid har byen bare fortsatt å vokse, og i dag bor det i overkant av fire millioner mennesker der.

Byen har i det siste opplevd en enorm transformering med tanke på rekonstruksjon og gjenoppbygging av estetikk. Eldre deler av byen som før var assosiert med kriminalitet og prostitusjon er nå blitt renovert og forbedret på mange forskjellige måter. Sydney tok også hånd om de olympiske leker i 2000, noe som gjorde at byen fikk press på seg til fornyelse og restaurering. Selv om det i dag definitivt finnes fattigkvarterer og slum, er byen stort sett renslig og godt vedlikeholdt.

Steder av interesse

Det Sydney kanskje er best kjent for er operahuset og broa Sydney Harbour Bridge, som binder sammen nord og sørdelen av byen. Sydney Opera House, som kanskje er et av de fremste ikoner på Australia, ble bygget mellom 1959 og 1973, og iverksetter teaterstykker, klassiske konserter og dans og drama.

The Rocks, gamlebyen i Sydney, er et annet sted vel verdt et besøk. Det som en gang for lenge siden var dominert av alt fra småkriminelle lommetjuver til prostituerte og organiserte gategjenger, er nå blitt renovert og er for tiden veldig attraktivt for turister. Slummen i The Rocks begynte å forsvinne på 1820-tallet da nyrike bygget hus og inntok varehus for å drive med maritim handel. Da alt dette etterhvert ble forflyttet til Circular Quay lenger nede i Sydney Harbour, begynte gjenoppbyggingen for fullt. Restauranter, caféer og puber ble bygget, og et nytt turiststrøk ble dannet.
Foruten Sydney Harbour Bridge, operahuset og The Rocks må det sies at det er andre flotte steder lenger inne på land. Chinatown, Haymarket og Kings Cross har alle sitt å by på. Sydney Aquarium, National Maritime Museum, Powerhouse Museum, Chinese Garden og Taronga Zoo kan også kanskje være av interesse. Har man lite penger til disposisjon, er det nydelig bare å vandre langs Darling Harbour og Circular Quay.

Shopping

Når det gjelder shopping, er det gatene George Street og Pitt Street som gjelder. Her finner man alt fra uavhengige og selvstendige sjapper til gigantiske, komersielle kjøpesentre. Queen Victoria Bulding, en gammel bygning gjort om til kjøpesenter, bør nevnes. Her finner man fire etasjer med mange alternative butikker. Ellers bør det nevnes Centrepoint, et kjøpesenter som florerer av mote og smykke-butikker. Andre kjøpesentre er The Galeries Victoria, Skygarden Arcade, Strand Arcade og Market City. Er man ute etter kostbare og fasjonable merkeklær kan man ta turen til David Jones, som man finner på Market Street.

Transport

Den internasjonale flyplassen ligger omtrent 10 kilometer unna sentrum, men på grunn av busser som stadig kjører til og fra flyplassen er dette ikke noe problem. Drosje er også relativt billig i Sydney.

Inne i byen kan man komme seg til de fleste steder ved hjelp av buss. Man bør dog være oppmerksom på at buss-nettverket har fått en del hard kritikk og man kan ofte sitte ganske lenge å vente på grunn av forsinkelser. Det går også an å komme seg rundt ved hjelp av tog og monorail. Men er man på ferie og skal nyte været og samtidig få en god oversikt over Sydney Harbour, kan det være lurt å vurdere båt. Båter går overalt, og man kan også lett komme seg over til attraksjoner på nordsiden uten å kjøre over Sydney Harbour Bridge.

Fra Sydney kommer man seg også ganske lett videre via tog til andre byer i Australia, som for eksempel Melbourne, Brisbane, Canberra og Newcastle. Fra flyplassen går det også drøssevis av fly til varierte destinasjoner i Asia. Alt i alt er Sydney en verdensmetropol på andre siden av kloden.


Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK
Finn rimelige flyreiser i Norge og i utlandet Book hotell i utlandet på 99.000 hotell over hele verden Finn og book leiebil i hele verden Finn alle ledige restplasser fra alle de store selskapene hos altomreiser.no Søk blant over 3 millioner charterreiser fra fra samtlige turoperatører