Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Australia

Perth

Med idylliske Swan River, et verdenskjent klima og flere kilometer lange strender står verdens mest isolerte storby frem som en perle på vestkysten av Australia.

Perth. Perth i vest-Australia reflektert i Swan river ved solnedgang.
Del Perth på facebook Skriv ut

Publisert 23.mai 2005. Sist endret 5.april 2009.

Australia Fakta om Australia

Offisielt navn: Australia

Hovedstad: Canberra

Folketall: 20 817 000

Areal: 7 686 850 km²

Styreform: Konstitusjonelt monarki

Valuta: Australsk dollar (AUD)

Valutakurs: 1 AUD = 6.1116 NOK

Språk: Engelsk

Retningsnummer: +61

Annonse:

I Perth Zoo kommer man ansikt til ansikt med kenguruer og  andre australske skapninger.Foto: Bjørn Bergslien.

I Perth Zoo kommer man ansikt til ansikt med kenguruer og andre australske skapninger.Foto: Bjørn Bergslien..

Scarborough Beach tilbyr sand, sjø og sol. Men husk å ta  med solkrem! Foto: Bjørn Bergslien.

Scarborough Beach tilbyr sand, sjø og sol. Men husk å ta med solkrem! Foto: Bjørn Bergslien..

Har man vært i Sydney eller Melbourne og tror en har sett alt i Australia, tar man grundig feil. Storbyer på østkysten av Australia står nemlig i sterk kontrast med Perth, som ligger på motsatt side og har helt andre ting å by på. Andre storbyer i Australia kan virke ganske europeiske og er mye mer like den type byer vi nordmenn er vandt til. Spesielt Sydney har fått gjennomgå kulturell globalisering. Perth, på den andre siden, er mye mer typisk Australia, og hvis man er ute etter å oppleve karakteristiske australske trekk, bør man kanskje vurdere en tur dit.

Turist på andre siden av kloden

Det å være turist i Perth er herlig. Uansett hvilken type ferie man har planlagt, er det alltid mye å finne på her. For elskere av sjøen og strandliv, kan det nevnes strender som Cottesloe, Scarborough og City Beach, som alle tre ligger en liten buss eller togtur ut fra sentrum. De som heller vil spasere langs Swan River og gå turer i rundtomliggende parker, kan vandre rundt i de frodige parkanleggene i South Perth eller ta turen til Kings Park. Det går også an å leie bil eller melde seg på organiserte turer for å dra ut i “outbacken” (skog og ørkenområder rundt Perth) og hilse på kenguruer og koalaer. For storby-mennesker er det rikelig med shopping-muligheter, og nattelivet i Northbridge på fredager og lørdager kan ingen klage på. Utenom dette finnes det en haug med andre aktiviteter som man kan ty til, enten interessen ligger i fisking, golf, snorkling eller sykling. Husk også på å besøke en av de lokale suvenir-sjappene, som tilbyr alt fra kenguru-skinn og Crocodile Dundee hatt til typiske turist-postkort.

Klima og forbehold om UV stråling

For de som liker å slikke sol, bade og velte seg på sandstranden, er Perth det perfekte reisemål. Om sommeren, som varer fra november til mars, ligger gjennomsnitts-temperaturen på rundt 30 grader om dagen og 15-20 grader om natten. Resten av året er også bra, med en gjennomsnittlig dagtemperatur på 18 grader og 5 grader om natten. Perth er også den mest solfylte storbyen i hele Australia.

Hvis man er ute og leker i sola i Perth, er det viktig å smøre seg rikelig inn med beskyttende kremer. UV indeksen er utrolig høy, noe som skyldes ozon-lag problemer over deler av vest-Australia. Reklamekampanjer og aksjoner for å få folk til å beskytte seg mot sola er stadig i sving.

Isolert, avlukket og avslappet

Med sine 1,5 millioner innbyggere kan man neppe beskrive Perth som et kjedelig og langsomt sted. Som sagt er Perth i hovedsak en moderne og vibrant metropol som byr på en rekke turistattraksjoner, aktiviteter og severdigheter. Men når dette er konstantert, må det også sies at Perth er den mest isolerte storbyen i verden. Dette har skapt en rolig atmosfære og de lokale virker som de har et relativt avslappet forhold til resten av verden.

Dersom man åpner den regionale avisen, The West Australian, skal man bla langt og lenge for å finne internasjonale og sensasjonelle nyheter av den typen VG og Dagbladet publiserer. Størstedelen av avisen er dedikert til lokale nyheter, og på slutten, blandt reklamer og annonser, kan man finne litt informasjon om krigen i Irak og president-valget i USA. Slik er det også med nyheter på TV og i radio, og det hele beskriver egentlig Perth på en ganske fin måte: i Perth står det lokale frem som mye viktigere enn det globale.

Reisen dit

Skal man til Australia må man belagre seg på en ganske lang reise for å komme seg dit. Fra Norge må man først mellomlande et sted i Europa (som oftest Amsterdam, London eller Frankfurt) også dra videre til Asia, hvor man kan stoppe i for eksempel Hong Kong, Kuala Lumpur eller Singapore. Derfra går reisen videre til Perth. Men selv om det tar ganske lang tid og søvnløshet på flyet kan være irriterende, er det definitivt verdt det til slutt. Med en gang man kommer ut av den internasjonale flyplassen i Perth vet man at det kommer til å bli en fulltreffer av en ferie. Har man litt ekstra penger å rutte med er mellomlandingene også bra i og med at man kan ta noen dager ferie her og der.


Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK
Finn rimelige flyreiser i Norge og i utlandet Book hotell i utlandet på 99.000 hotell over hele verden Finn og book leiebil i hele verden Finn alle ledige restplasser fra alle de store selskapene hos altomreiser.no Søk blant over 3 millioner charterreiser fra fra samtlige turoperatører