Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier

Laos som reisemål

Laos ligger inneklemt midt i Sørøst-Asia mellom mer berømte naboer som Thailand, Kambodsja, Kina, Myanmar (Burma) og Vietnam. Landet med det opprinnelige navnet Lan Xang – ”en million elefanter” – har røtter tilbake til 1300-tallet. Etter perioder under utenlandsk kontroll oppnådde kongedømmet selvstendighet i 1953. Tiden som fulgte var preget av en tjue år lang blodig borgerkrig med USA, Thailand og Nord-Vietnam som mektige aktører på sidelinjen. Da regjeringen så falt i 1975 tok kommunistene over, og landet ble totalt isolert fra omverdenen. Siden 1990-tallet har ting begynt å endre seg gradvis, og økonomien har så smått bedret seg med en forsiktig liberalisering av markedet, samt kampanjer for å trekke utenlandske turister til landet.

Del Laos som reisemål på facebook Skriv ut

Publisert 26.november 2001. Sist endret 20.mars 2009.

Laos Fakta om Laos

Offisielt navn: Laofolkets demokratiske republikk

Hovedstad: Vientiane

Folketall: 5 924 000

Areal: 236 800 km²

Styreform: Sosialistisk folkereprubikk

Valuta: (LAK)

Språk: Lao

Retningsnummer: +856

Finn ditt reisemål:

Velg verdensdel:

Velg land:

Velg destinasjon:

Annonse:

Det er mye vakker natur på Don Det

Det er mye vakker natur på Don Det. Foto: Gry Sagvolden

Late dager på Don Det

Late dager på Don Det. Ta på deg en badering og hopp i elven for en forfriskende dukkert! Foto: Gry Sagvolden

På tross av en blodig og turbulent historie er stillheten det første som slår deg når du ankommer Laos. Livet flyter fremover på en helt annen måte enn i resten av Sørøst-Asia. Selv hovedstaden Vientiane er mer preget av meditasjon og harmoni enn av trafikk og handel. Pågående selgere finnes så og si ikke, og selv i de store byene vil du ha problemer med å oppdrive en tigger. Folk er generelt fornøyd med det de har og ser liten grunn til å stresse for skaffe seg unødvendig luksus. Arbeid er en nødvendighet for å skaffe mat på bordet, ikke noe man legger energi i uten et spesifikt mål. Selv løshundene holder for det meste munn. Til gjengjeld finnes et uendelig antall buddhistiske templer, såkalte wat’er, hvor du kan søke sjelelig lykke.

Å reise i Laos, i hvert fall utenom den verste turistløypa, krever en viss eventyrlyst. De som tar turen får til gjengjeld en opplevelse for livet. Du kommer alltid frem dit du skal, det kan bare ta en del lengre tid enn forventet. Maten havner alltid på bordet til slutt, du må bare være tålmodig og innta en sporty holdning selv om innholdet på tallerkenen ikke skulle samsvare helt med bestillingen. Å bli sint har som regel liten nytte; laotere ser på stress som noe grusomt, og de fleste skjønner ikke hvorfor du gidder å hisse deg opp. Intensiv pruting kan funke bra i nabolandene, men i Laos vil du ofte oppleve at selgeren bare går tilbake til stolen sin og setter seg for å hvile.

Denne avslappede holdningen til livet fører også med seg en rekke fordeler som du som turist kan nyte godt av. Gjestefriheten står sentralt hos de fleste, og oppfører du deg smilende og respektfullt skal du ikke se bort fra at du kjapt blir invitert med når familien skal spise middag – eller når en slektning skal gifte seg... Husk likevel på at Laos er et buddhistisk land. Kle deg anstendig – selv om laoterne ofte ikke sier noe handler det rett og slett om å akseptere deres kultur og tro. Ellers er det verdt å merke seg at minibanker kun finnes i Vientiane. Ha derfor med det nok kontanter før du begir deg ut i landet. Både laotiske kip og amerikanske dollar fungerer fint. Pass deg dessuten litt for de mange ”happy” rettene du støter på i diverse menyer; disse befinner seg gjerne milevis fra barnemenyen på McDonalds. Det kan også være greit å være klar over at det kan være langt mellom vestlige toalettfasiliteter på den laotiske landsbygda, så ta med deg en rull dopapir og gjør deg klar for et asiatisk hull i bakken. Og ikke glem kulltabletter og idoform! Du vet aldri når magen slår seg vrang.

Enn så lenge er Laos en relativt uslepen perle. Det synes likevel kun å være et tidsspørsmål før den kommersielle turismen oppdager skatten øst i verden. Kambodsja ble nylig charterbyråenes nye stjerne, og det krever ikke mye innsikt for å skjønne at Laos med årene vil følge etter. Derfor; dra nå, og opplev verden på sitt vakreste!

Den store turistjuvelen i det laotiske riket er uten tvil Luang Prabang. Beliggenhetsmessig er byen plassert lang nord i landet, hvilende 700 meter over havet og med Mekong-elven som nærmeste nabo. En blanding av vakker bebyggelse og unike omgivelser har ledet frem til en plass på UNESCOs verdensarvliste. Her blander arven fra gammel asiatisk storhetstid seg med innflytelse fra franske kolonimakter. Idylliske brosteinsbelagte gater og templer med forgylte tak dominerer byen med så vidt over 20 000 innbyggere. Blant høydepunktene finner man det gamle kongepalasset Haw Kham, ”Buddha-grottene” Pak Ou og de overjordiske fossefallene Kuang Si.

Vientiane er hovedstad, maktsentrum og veldig fransk. Her møter du europeere på hvert eneste gatehjørnet, og baguettene smaker like godt som på en hvilken som helst fortauskafé i Paris. Livet går sakte og er ikke noe særlig for de som har hastverk. Det beste tidsfordrivet er å nyte iskald Beer Lao og mens man ser solen gå ned. Samtidig er den lille byen også et bra utgangspunkt for religiøse inspirasjon, og spesielt Buddha Park litt utenfor sentrum er verdt et besøk. Et utendørsområde med et imponerende antall store buddhastatuer innbyr til en rekke mystiske eventyr for den fantasifulle. Ellers er også Pha That Luang, en gylden stupa og det fremste religiøse symbolet i Laos, noe man bør få med seg. Det samme er Wat Si Saket, Vientianes eldste gjenværende tempel.

Vang Vieng er kjent som backpacker-himmelen. Med beliggenhet midt i mellom Vientiane og Luang Prabang er det et populært mellomstopp for unge ryggsekkturister. Her er så og si all genuinitet visket ut. Alkoholen flyter, og de mange tv-skjermene sender vestlige såpeserier for døgnet rundt. Likevel kan den vesle husklyngen være et godt utgangspunkt for den som søker action i hverdagen. De omkringliggende omgivelsene innbyr til så vel klatring og sykling som til rafting og kanopadling. Dessuten eksisterer det et uendelig antall grotter å utforske. Det største trekkplasteret er nok likevel muligheten til å bruke timesvis på å flyte ned elven i en badering.

Utenfor de større turistmetropolene er tilværelsen mer røff for en vestlig turist. Det betyr ikke at det ikke er verdt å få med seg, men det krever større vilje til å tilpasse seg lokale forhold og en enklere standard. Champasak er en knøttliten by langt sør i landet, nær det større sentrumet Pakse. Her traver bøffaloene hovedgaten lagd av jord, og du har mulighet til å leie sykkel og dra på oppdagelsesferd i området. Rett ved ligger dessuten Wat Phou, en liten rest av Khmer-regimet og lillebroren til Angkor Wat i Kambodsja. Å få med seg soloppgangen herfra er uforglemmelig! Enda lenger syd, helt på grensen til Kambodsja, ligger ”Fire Tusen Øyer”, med idylliske Don Det som et fredfullt paradis hvor tiden synes å ha stoppet for lenge siden.

Velger du heller å utforske nordlige Laos er det også nok å ta seg til. Plain of Jars blir regnet som et mysterium på linje med Påskeøya. Hundrevis av krukker ligger spredt utover, men ingen vet hvorfor de er der eller hvem som har laget dem. Luang Namtha, hovedstad i Luang Namtha-provinsen, strekker seg frem som et yndet utgangspunkt for lange vandringer. Dessuten må man for all del ikke glemme ”The Gibbon Experience”, hvor du har mulighet til å bo i ulike trehytter langt over bakken mens du samtidig er med på å bevare naturen. Nærmere en tilværelse som Tarzan kommer man virkelig ikke!

Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK