Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Litauen

Vilnius

Vakre Vilnius vekker vannvittig virile vokabular verk. Setningen sier kanskje ikke så mye, men meningen var å få frem at byen får deg til å måpe, smile og ivre etter å oppleve, for det er den følelsen du kommer til å ha i Litauens vidunderlige hovedstad.

Vilnius. Fordums: Vilnius er minner fra fordum tid, men også stedet for å lage nye. Foto: istockphoto.com
Del Vilnius på facebook Skriv ut

Publisert 30.november 2007. Sist endret 4.januar 2010.

Litauen Fakta om Litauen

Offisielt navn: Republikken Litauen

Hovedstad: Vilnius

Folketall: 3 575 439

Areal: 65 200 km²

Styreform: Republikk

Valuta: Litauiske litas (LTL)

Valutakurs: 1 LTL = 2.16 NOK

Språk: Litauisk

Retningsnummer: +370

Vilnius: Pekere

Annonse:

Gediminas

Gediminas. Den eneste gjenstående delen av det øvre slott i Vilnius er et fantastisk arkeologisk skue som trekker deg langt tilbake i tid. Foto: Wojsyl

Høyt

Høyt. Europa Tower i Vilnius er den høyeste skyskraperen på Balkan, og et syn for øyet. Foto: Mantas Indraius

Kart over Litauen

Kart over Litauen.

Romersk-katolsk

Romersk-katolsk. Den romersk -katolske St. Anne Kirken i gamlebyen i Vilnius viser noe av den storslagne arkitekturen som finnes her. Foto: Author Wojsyl

Skyline i Vilnius

Skyline i Vilnius. Vilnius er den største byen i Litauen, og har mer enn nok å by på av visuelle og andre gleder.

Ved elven Neris sine bredder ligger denne vakre byperlen som har en historie som strekker seg århundrer tilbake i tid, og som har vært Litauens historiske hovedstad siden middelalderen, og som i 1991 ble hovedstad for det frie Litauen etter Sovjetunionens fall.

Og i disse dager har den tidligere kommuniststaten sprunget ut i en varende vår, og minner om kosmopolitiske storbyer som Paris, Praha eller København.

Den bare venter på å få gledet deg med sine mange opplevelsesperler som verdens eneste Frank Zappa monument, metertrange gater, og er i det hele tatt et yrende kulturelt opplevelses senter, hvor man kan nyte teater, shopping og andre storbyfasiliteter på rekke og rad.

Byen har også et levende uteliv, med et spennende og bra utvalg av nattklubber. Maten er meget god, og restauranter og kafeer er anerkjent for sin gode service. Det er en velkommen følelse innbyggerne gir deg, og det er lov å gi igjen gjennom å oppføre seg med respekt, selv om prisene på alkohol, og det meste annet, ligger under det den jevne nordmann har godt av.

Er du i denne legendariske byen må du legge et besøk innom gamlebyen som er en av Øst Europas største, og som kommer til å overfalle deg med vakker bygningsestetikk og et innblikk i byggestiler fra flere tidsepoker. Her finner du trange gater, koselige gårdsrom og ikke minst morgengryens port - den eneste av gamlebyens ni porter som gjenstår, hvor du kan oppleve det legendariske maleriet av Madonna. Maleriet sies å ha helbredende kraft, og pilgrimmer har i århundret vandret over stokk og stein for å komme hit.

Men det er nok av andre opplevelser som også står i kø, og av severdigheter er det verdt å nevne; Romanovs kirke, Slottsmuseet, Vilnius artilleribastion og alle menneskene – blomsterselgere, gatemusikanter og alle andre som er med på å gjøre byen så fantastisk som den er.

Transport

Det er mulig å fly direkte til byen fra Oslo, og prisene er rimelige. Innad i byen er det bein, taxi og trolleybuss som gjelder. Det er også mulig å ta tog til andre byer, som Moskva.

Overnatting

Det er mange hoteller i alle prisklasser, vandrerhjem, gjestehus og bed & breakfast tilbud i byen, og ofte kan man finne seg et bra og rimelig alternativ.


domming