Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Finland

Turku (Åbo)

ÅBO - "SVERIGES ANDRE BY": Åbo (Turku), 16,5 mil vest for Helsinki, er residensby i Vestre Finlands len og dessuten Finlands femte største by med 172.000 innbyggere.

Del Turku (Åbo) på facebook Skriv ut

Publisert 16.april 2002. Sist endret 20.mars 2009.

Finland Fakta om Finland

Offisielt navn: Republikken Finland

Hovedstad: Helsinki

Folketall: 5 238 460

Areal: 338 145 km²

Styreform: Republikk

Valuta: Euro (EUR)

Valutakurs: 1 EUR = 9.5473 NOK

Språk: Finsk

Retningsnummer: +358

Annonse:

Da og nå

Åbo er også Finlands eldste by. Og selv om alderen ikke kan dokumenteres, så har fødselsåret blitt satt til 1229, da bispesetet ble flyttet til det som i dag er Åbo. Slottet og domkirken ble påbegynt på 1200-tallet, og Åbo ble ganske snart et svært betydningsfullt sted. Åbo var faktisk Finlands hovedstad helt fram til 1812. Størstedelen av byen ble ødelagt i den skjebnesvangre brannen i 1827, den verste brannkatastrofen i Norden til da. De eneste kvartalene som ble spart, var det avsidesliggende Klosterbacken, som i dag er håndverksmuseum. Til tross for at Åbo Akademi ble flyttet til Helsinki i forbindelse med at Helsinki ble gjort til Finlands hovedstad, har byen ved elva Aurajoki beholdt sin ledende stilling som en av det vestlige Finlands viktigste skole- og kulturbyer. Åbo er også erkebispesete, og domkapittelet er landets eldste. Til tross for at Åbo er en genuint finsk by, har gatebildet et internasjonalt preg.

Ting å gjøre

Åbo er en by som er som skapt for spaserturer. Om sommeren er det populært å padle på Aurajoki og i skjærgården i nærheten. Like populært er det å sykle i skjærgården, å seile, å danse på bryggene, og å gå på skøyter om vinteren. Vil du til skjærgården, kan en tur med Finlands eneste dampdrevne passasjerbåt anbefales. Det finnes tre utmerkede golfbaner innenfor byens grenser. Den naturskjønne øya Runsala (Ruissalo), ni kilometer vest for Åbo sentrum, fikk bruforbindelse med fastlandet i 1852. Den 970 hektar store øya er kjent for sitt frodige planteliv - ikke minst den store eikebestanden - så vel som sitt rike fugleliv. Runsala ble første gang omtalt i 1540, og fra 1634 var den bosted for landshøvdingen. Med tiden oppsto det en representativ bebyggelse med 128 villaer i flere ulike arkitektoniske stiler her. Øya er et svært populært rekreasjonsområde. Er du på besøk i Åbo, bør du også ta en avstikker til Nådendal, der Mummiverdenen har blitt et uhyre populært utfluktsmål.

Severdigheter

Åbo slott, som ble grunnlagt i 1280, er en av de aller mest populære severdighetene. Slottet ble bygd på en liten holme. Det indre borgområdet er av noe yngre dato, nærmere bestemt fra 1500-tallet. Åbo domkirke er også fra 1200-tallet, og et besøk til denne kirken er obligatorisk. I sidekapellet i kirken ligger noen av historiens mest betydningsfulle menn begravet, som f.eks. Tott, Stålhanske og Horn. Den svenske dronningen Katarina Månsdotters sarkofag kan også beskues. I Klosterbacken håndverksmuseum med sine idylliske trehus finnes det i dag et trettitall håndverksverksteder som presenterer yrker og livsstil fra den førindustrielle tiden. Bykvartaler fra middelalderen har blitt gravd fram og kan utforskes i museet Aboa Vetus, som ligger vegg i vegg med Ars Nova, et museum med et tverrsnitt av moderne kunst. Sjøfarts- og havsinteresserte bør ikke gå glipp av havsenteret Forum Marinum, som ligger like ved slottet. Apotekmuseet, Finlands speidermuseum og Sibeliusmuseet er andre eksempler på Åbos store kulturelle tilbud, med noe for enhver smak og alder. For de minste er Ridderrunden på Åbo slott, eventyrrunden i Aboa Vetus og Mummiverdenen opplevelser som blir sittende i minnet. Kulturinteresserte kan også gå på Åbo Svenska Teater, som er Finlands eldste svenskspråklige teater.

Shopping

Ta en kikk i en Gullkrona-butikk, og studer de vakre og førsteklasses håndverksproduktene fra Åbolands skjærgård! De fleste av produktene i butikkene er produsert i skjærgården. Gullkrona-butikkene selger flotte og fargeglade vevprodukter av høy kvalitet, tregjenstander, smijernsprodukter, keramikk og glass. Omituisten opusten kauppa ('De selsomme opusenes butikk') er et antikvariat med et stort utvalg bøker - alt fra skjønnlitteratur til foto. Butikken har også mange bøker på svensk.

Tips: Spar penger med Turku Card, Åbo-kortet, som blant annet gjelder ved besøk på nesten alle museene i byen, samt på lokaltrafikkens busser. Dessuten har kortinnehaveren rett til spesielle fordeler i utallige restauranter, butikker og hoteller og på sightseeing-runder.

Spise og drikke

Café Fontana. Populær kafé med nostalgisk stemning ned til minste detalj.
Restaurant Bryggmans i funkisstil. Navnet har restauranten fått etter arkitekten som tegnet huset på trettitallet. På menyen finner du retter som "med arkitektonisk vinkel til fisk" eller "hverdagsestetikk i arkitektens kjøkken".
Restaurant Blanco ved Auragatan er in-stedet for de yngre. God lunchmat til fornuftige priser. Ängla-restauranten, god mat og himmelsk stemning i et gammelt hus.

Årlige arrangementer:

Januar: Dog Show
Mars: Båtmessen Havet kaller
April: Hagemesse
Mai: Mosjonsløpet Damfemman
Juli: Ruisrock Festival; Middelaldermarked, Paavo Nurmi-Maraton
August: Åbo festspill
Oktober: Strømmingsmarked
Desember/januar: Juleby fra første advent til tjuende dag jul
domming