Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Romania

Mamaia

Drømmer du om å leve det gode sydenliv som millionær en uke eller to nå i sommer? Ved Svartehavets riviera kan drømmene gå i oppfyllelse. Etter et omfattende renoveringsprogram fremstår Mamaia i dag som en moderne ferie - destinasjon fullt på høyde med de kjente stedene rundt Middelhavet. Prisnivået er Europas laveste, og her får man virkelig mye syden for pengene!

Del Mamaia på facebook Skriv ut

Publisert 2.august 2005. Sist endret 11.mai 2013.

Romania Fakta om Romania

Offisielt navn: Romania

Hovedstad: Bucuresti

Folketall: 22 276 056

Areal: 238 392 km²

Styreform: Republikk

Valuta: Romanske leu (RON)

Valutakurs: 100 RON = 210.42 NOK

Språk: Rumensk

Retningsnummer: +40

Annonse:

Aqua Magic

Aqua Magic. Badelandet ble en favoritt med all verdens vannaktiviteter. Hete foreldre kjøler seg ned ved baren der man sitter til midjen i vann!

Parkområder

Parkområder. Vannfontener, blomsterprakt og palmer fra Afrika blir lyssatt på kveldstid. Alle foto: Dag Christensen

Strandliv

Strandliv. 7 kilometer kritthvit strand med alt i nærheten. Her fra det skandinaviske hotell -området.

Ut på tur

Ut på tur. Populær barneklubb og skrekkblandet fryd på tivolitur i Luna Parc, mens foreldre får en velfortjent pause.

Skandinaviske turoperatører tok med god grunn Mamaia ut av sine feriekataloger på 1990 – tallet. Et grått og falleferdig feriested gjorde at gjestene uteble. Selv om det fremdeles gjenstår en del modernisering, har de siste fem års storsatsing virkelig gitt resultater. Solhungrige fra hele Europa har nå fått øynene opp for billig og god Romania – ferie, og mange vil nok sitte igjen med gode ferieopplevelser fra nettopp dette området i år. Vårt gjensyn med området ble en stor overraskelse sist sommer!

Tett i tett.
Mamaia er en lang halvøy av sand med Svartehavet på den ene siden og innsjøen Lake Siutghiol på den andre. Stranden begynner i Constanta by, og strekker seg uavbrutt 7 kilometer nordover. En bilfri strandpromenade med importerte palmer fra Afrika følger hele strekningen, og her finnes et godt utvalg i restauranter og små boder som selger alt man har bruk for i løpet av ferien. Barer og kafeer ligger tett i tett, og konkurrerer om å spille høyest musikk døgnet rundt. Stranden er ren og langgrunn, med et badevann som enkelte dager kan inneholde grønne, ufarlige algevekster. Blir dette plagsomt, så trekk over til et av de mange basseng - områdene.

Drives av private.
Mange av hotellene drives nå av privatpersoner, og har fått en nødvendig ansiktsløfting. Vi valgte Hotel Junona som var totalrenovert i fjor. Rommene holder faktisk god, norsk standard med alle fasiliteter. God frokost, et høyt servicenivå og 10 meter fra stranden! Bestiller du rom mot sjøsiden, får du i tillegg til havutsikt en irriterende musikkstøy fra strand - baren like ved. Rumenerne man møter i servicefunksjoner i Mamaia oppleves som høflige og hyggelige, og aldri påtrengende. I tre hektiske sommermåneder arbeider de døgnet rundt, og man finner alltid sitt favorittsted for lunch eller middag.

Billig og bra.

Måltidene er velsmakende lokale eller internasjonale retter til svært lave priser. Hvis man absolutt må, så finnes det både greske, kinesiske, franske og italienske restauranter. Det lokale ølet Ursus er lyst og godt, og koster 6 kroner for en halvliter! Den lokale vinen Murfatlar finnes i både rød og hvit variant, og blir fort en favoritt for oss nordmenn til 40 kroner flasken på restaurant.Terasa Dia nedenfor Hotell Junona er et fint lunch - sted, mens Restaurant Bueno like bortenfor har høy standard på mat og service. Her treffer vi familien Sanna fra Porsgrunn, og lurer på om store og små har fått ferie som forventet her nede? – Helt supert mener mamma Karina, bortsett fra all musikkstøyen over alt. Pappa Andreas avrunder sitt indrefilet - måltid med den lokale brandyen Alexsandrion til under 10 kroner glasset. – Blir garantert ny tur hit neste sommer, antyder Andreas og betaler regningen på litt over 1 million. Syden – millionærer er ikke som andre millionærer!

Barnas Mamaia.

Den langgrunne stranden og den bilfrie promenaden gjør stedet til et ferieparadis for familier. Badevakter holder nøye kontroll med de badende. Vaktselskaper og politi patruljerer jevnlig, og vi kunne ikke registrere noen form for kriminalitet eller plagsomme selgere på stranden.Høydepunktet ble likevel besøket på badelandet Aqua Magic ved Perla Shoppingsenter helt syd i Mamaia. – Very much expensive, påpeker taxisjåføren og tenker på inngangsbilletten til 60 norske. Dette holder til mat i fire dager for hele familien min, fortsetter han. Vi ser kontrastene, gir litt ekstra i tips og kan lite gjøre med virkeligheten. Aqua Magic er et helt nytt og moderne anlegg med vannsklier og vannaktiviteter i alle varianter, underholdning fra utendørs scene, restauranter og solsenger. Her bruker man gjerne en hel dag uten at ungene kjeder seg et sekund, og voksne koser seg ved baren der man sitter på barkrakker ute i selve bassenget.
Turoperatøren Reiselederens egen barneklubb (Knopparna) ble også svært populær. Skandinavisk personale aktiviserer ungene med delfinariumbesøk, utflukter, minidisko, skattejakt, tivolitur og McDonalds – besøk. Fire til fem timer om dagen, fem dager i uken for 250 kroner uansett reiselengde. Absolutt verd å prøve er den nye Telegondola, - en gondolbane som tar deg luftveien fra Casino midt i Mamaia og nesten inn til Constanta by.

Ungdommenes Mamaia.
Langs hele strandpromenaden finnes en mengde utendørs – diskoteker som setter opp lydnivået enda noen hakk etter mørkets frembrudd og til den lyse morgen. Dette blir fort møtestedet for ungdommer fra hele Europa med høy party – faktor. Ellers tilbys organisert volleyball og basketball, bananbåter, vannscooter, paragliding, windsurfing og utendørskino. Show og konserter i alle varianter, og også innendørs klubber med striptease for de spesielt interesserte. Vi møter stadig på to feststemte ungdommer fra Stavanger, og lurer på om helsa holder ut ferien? – Ingen problemer, vi tar massasje på stranden utpå formiddagen og er god som ny! Ja, ja, - dem om det.

Det ekte Romania.
Det finnes få fastboende i selve Mamaia. Ta en av minibussene eller en taxi (avtal pris på forhånd) til storbyen Constanta noen minutter unna. Her kan en annen virkelighet oppleves, med en blanding av moderne kjøpesentrer og hardt hverdagsliv. Fattigdom og tigging er vanlig her, så pass godt på verdisaker når du beveger deg utenfor Mamaia. Ser du en hvit taxi med norske flagg overalt på bilen, så er det nok Cornell. Han er en taxisjåfør av det ærlige og pålitelige slaget, snakker litt norsk og godt engelsk. Vil du utforske det ekte Romania i løpet av ferien, så ta en prat med Cornell.

”Simply surprising” er turist – Romanias nye slagord. Reis med åpent sinn, og forvent ikke at oppholdet skal bli en kopi av siste tur til Kanariøyene. Romania og Mamaia er annerledes, og flere enn oss vil nok bli overrasket, - med lommene fulle av sedler med veldig mange nuller på!


Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK
Finn rimelige flyreiser i Norge og i utlandet Book hotell i utlandet på 99.000 hotell over hele verden Finn og book leiebil i hele verden Finn alle ledige restplasser fra alle de store selskapene hos altomreiser.no Søk blant over 3 millioner charterreiser fra fra samtlige turoperatører