Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Kambodsja

Phnom Penh

Storslagen fransk arkitektur visualiserer seg når du ankommer Kambodsjas hovedstad, Phnom Penh. Byen var en gang betegnet som Asias perle, og har som mål å bli det atter en gang. Men med severdigheter som knuste hodeskaller og ekte blodige vegger, vil man alltid bli påminnet tiden i mellom.

Phnom Phen. Særegent: Phnom Phen i Kambodsja er særegent på mange måter. Vakker, men også skremmende. Foto: istockphoto.com
Del Phnom Penh på facebook Skriv ut

Publisert 2.november 2007. Sist endret 17.januar 2010.

Kambodsja Fakta om Kambodsja

Offisielt navn: Kongeriket Kambodsja

Hovedstad: Phnom Penh

Folketall: 13 124 764

Areal: 181 040 km²

Styreform: Konstitusjonelt monarki

Valuta: (KHR)

Språk: Khmer

Retningsnummer: +855

Kambodsja: Pekere

Annonse:

Blodig historie

Blodig historie. Kambodsja og hovedstaden har en blodig fortid. Inne i Toul Sleng museet (bildet) kan man ta den blodige historien i nærmere øyesyn. Foto: Adam Carr

Fransk fortid

Fransk fortid. Phnom Penh er preget av franskmennenes kolonivelde, og store deler av byen er i fransk stil. Foto: Justin Watt

Spesielt i Phnom Penh

Spesielt i Phnom Penh. Et av byens store opplevelser er den fasinerende sølvpagoden. Foto: Adam Carr

Uavhengig

Uavhengig. Kambodsjas stolte uavhengighetssymbol står storreist i Phnom Penh. Foto: Adam Carr

Phnom Penh kommer ikke bort fra sin blodige fortid, og det er viktig å bevare disse minnene fra Røde Khmer tiden til ettertidens generasjoner for å forhindre at noe liknende skal skje igjen. Er man i Kambodsjas hovedstad, bør man besøke folkemordmuseet – en skole som ble brukt som torturkammer og henrettelsessted under Pol Pots regime fra 1975-1979. Her kan man fremdeles se blodsprut på veggene og hodeskaller med bestialske skader. Det er en vandring i mord, og en vandring gjennom befolkningens hjerter. For den frykten de hadde, og mange fremdeles har, var vel begrunnet.

Men fortid er fortid, og det er fra nå og fremover som gjelder, og som turist får du ta del i alle opplevelsene landet og byen har å by på.Beliggenheten er hvor elvene Mekong, Tonlè Sap og Bassac møtes, og der har den utviklet seg siden 1300 tallet til å bli den storbyen den er i dag.Det er nok av spennende opplevelser og severdigheter her, og man bør legge turen innom Det Kongelige palasset med sølvpagoden, nasjonalmuseet og tempelet Wat Phnom som garantert vil brenne seg fast i hukommelsen.

Det er mange steder å få forfriskninger på de varme dagene som omfavner deg – små boder med mat og drikke ligger hyppig rundt i bykjernen. Langs elvebreddene ligger byens dyreste og beste restauranter, med både fransk og tradisjonell Khmer mat.

Kambodsja er et utviklingsland, så man finner ikke de største kommersielle turistattraksjonene her enda, heldigvis for backpackere og andre på søken etter det unike, uheldigvis for de som lever av oss.

Transport

Flere reiseoperatører har begynt å tilby pakketurer til det spennende landet, og også mulighet for opphold i hovedstaden. Andre muligheter er å reise direkte fra nabolandene med buss, båt eller regionalt fly. Innad i sentrum er det motobiketaxi som er mest utbredt. Husk at det ofte skjer ulykker, og at veisikkerhet ikke tas like alvorlig her som man er vant til hjemmefra.

Overnatting

Det finnes flere hoteller og sovesteder i byen, mange enkle og skitne, mange mer komfortable. Det lønner seg å sjekke litt på forhånd, gjerne lese anmeldelser og blogger fra folk som har vært der tidligere.Hotell Cambodiana og Holiday Villa Phnom Penh er trestjerners med rimelige priser med skandinaviske øyne, men man kan også slå til på for eksempel 4,5 stjerners Raffles Hotel Le Royal for en god del mer.


domming