Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Danmark

Aalborg

Kulturbyen og turistperlen Aalborg innerst i Limfjorden i Nord-Jylland er blitt et ikon på Danmark, og trekker med sin sjarm og attraktivitet stadig flere tilreisende. Særlig er det blitt populært for nordmenn og svensker å dra hit med tog fra Hirtshals.

Aalborg. Jomfru Ane: I Aalborg dreier mye seg rundt jomfru Anes gate. Sug inn de gode inntrykkene og nyt det danske, frie liv. Foto: istockphoto.com
Del Aalborg på facebook Skriv ut

Publisert 19.april 2002. Sist endret 25.januar 2010.

Danmark Fakta om Danmark

Offisielt navn: Kongeriket Danmark

Hovedstad: København

Folketall: 5 447 084

Areal: 43 094 km²

Styreform: Konstitusjonelt monarki

Valuta: Danske kroner (DKK)

Valutakurs: 100 DKK = 133.84 NOK

Språk: Dansk

Retningsnummer: +45

Annonse:

Koselige kafeer finner du overalt.

Koselige kafeer finner du overalt..

Sjarmerende bygninger.

Sjarmerende bygninger.. Alle foto: Bjørn Bergslien

Småbyssjarm.

Småbyssjarm..

Fra byen ble grunnlagt av Vikingene i gamle dager har Aalborg utviklet seg til en travel handelsby, og er i dag med sine 162.000 innbyggere den fjerde største byen i Danmark. Den ligger midt i danskenes egen foretrukne ferieregion, solrike Nord-Jylland. Beliggenheten er midt i blinken, ettersom byen ligger kun en time unna med tog fra Hirtshals og knappe 30 minutter fra Hjørring. Aalborg omfavner også den velkjente Limfjorden, noe som gjør at byen ligger ved havet selv om den på en måte er plassert midt inne i fastlandet. Stedet har mye å by på, men det virker som om de lokale er mest stolte av å bli kalt en kulturby.

Kulturbyen

Hvert år, i måneden mai, blir Nord-Europas største karneval avholdt i Aalborg. Da vandrer mer enn 30.000 utkledde mennesker gjennom gatene og markerer seg med spill og dans. Senere på året, i august, kan man få med seg et årlige musikalsk arrangement som kalles Blå Festival. Er man jazz eller blues entusiast må man uten tvil få med seg denne festligheten. Ellers er Aalborg kjent for sine mange teatre, som for eksempel Jomfru Ane Teatret, Aalborg Teater, Jako-Bole Teatret. Det Hem’lige Teater, som er byens eksperimentelle scene for unge talenter, er også blitt stadig mer populært. Aalborg byr også på en operafestival, flere større musikkarrangementer, og konserter under åpen himmel. Nord-Jyllands Kunstmuseum og Aalborg Historiske Museum er også vel verdt å besøke. Man kan altså ikke motsi at Aalborg helt klart står frem som en fengslende kulturby.

For barna

Byen har også fått et godt rykte på seg når det gjelder aktiviteter for de yngre. Først og størst er vel Aalborg Zoo, som med sine 150 dyrearter fra hele verden er blitt et spennende sted å tilbringe tid. Har man imidlertid kommet med båt fra Kristiansand og er lei av dyreparker, kan man ta turen til Tivoliland, som også har mye spennende å by på. Her er det da heller svingende karuseller og krasjbiler enn giraffer og sebraer som gjelder. Kommer man til Aalborg på en varm sommerdag, kan det kanskje friste med en dukkert i Svømmeland i Nørresundby. Her finner man basseng, solarium, og de tilbyr til og med vannaerobic. Byens marinemuseum er også blitt populært blant de yngre. Her kan man gå ombord i en ekte ubåt og betjene periskopet på egen hånd.

Inne i byen

Med en gang man kommer ut av toget og sentralstasjonen i Aalborg sentrum, vet man at man er kommet til en by med sjel. Det er ikke langt å gå inn til shoppingsentrum og gågatene. Her finner man drøssevis av typisk danske bygninger med danske flagg hengene over inngangen. Bakerier og små koselige kafeer sees overalt, og på hvert gatehjørne finner man en pølsesjappe. Man bør også få med seg Jomfru Ane Gade, Danmarks lengste sammenhengende restaurant-, kafé- og vertshus gate. Puber og barer er det også rikelig med, og føler man seg spesielt heldig kan man alltids prøve lykken på et kasino. Alt i alt har byen en hel del å by på for noen og enhver, og at det i 2001 var 420.000 overnattende turister i Aalborg sier noe om hvor populært stedet er. I Danmark er det kun København som trekker flere internasjonale turister og tilreisende dansker.

Det er lett å komme seg til Aalborg ettersom byen har egen flyplass 6,5 kilometer fra sentrum, og det er enkelt å farte rundt i byen med buss, til fots eller på sykkel. Vil man få med seg danskebåten opererer Color Line med billige turer til og fra Hirtshals tilknyttet Kristiansand, Oslo, Stavanger og Bergen. Fra Hirtshals tar man tog gjennom Hjørring og videre ned til Aalborg.


Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK
Finn rimelige flyreiser i Norge og i utlandet Book hotell i utlandet på 99.000 hotell over hele verden Finn og book leiebil i hele verden Finn alle ledige restplasser fra alle de store selskapene hos altomreiser.no Søk blant over 3 millioner charterreiser fra fra samtlige turoperatører