Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Hviterussland

Minsk

Hviterusslands hovedstad er en levende millionby med nok opplevelser for hele familien, eller på egen hånd. Det er jo uansett en opplevelse i seg selv å besøke Europas siste diktatur.

Minsk. Fargerik Minsk er fargerik og flott. Her har du gleder for hele familien. Foto: istockphoto.com
Del Minsk på facebook Skriv ut

Publisert 30.april 2002. Sist endret 17.juni 2009.

Hviterussland Fakta om Hviterussland

Offisielt navn: Republikken Hviterussland

Hovedstad: Minsk

Folketall: 9 724 723

Areal: 207 600 km²

Styreform: Republikk

Valuta: (BYR)

Språk: Hviterussisk og russisk

Retningsnummer: +375

Minsk: Pekere

Annonse:

Minsk

Minsk. Minnerik: Minsk har en minnerik fortid og en spennende fremtid. Bruk øynene og nyt. Foto: wikipedia

Minsk

Minsk. Natteravn: Byen er flott også etter mørket har senket seg. La deg inspirere og glede. Foto: wikipedia

Helt siden rundt 1067 har Minsk ligget der den ligger i dag, flankert av elvene Svislach og Njamiha, omtrent midt i landet.
Det er også den største byen her, og har i underkant av to millioner innbyggere.
Hviterussland er jo en tidligere Sovjetstat som så mange av de andre landene i området, og det har satt sitt preg på byen. Ikke minst på arkitekturen som preger bybildet. Men grunnen til det er ikke spesielt hyggelig.

Gruslagt

I 1944, da byen skulle gjenerobres, ble nesten hele Minsk lagt i grus, og måtte gjenoppbygges etter krigen.
Men Minsk går uansett for å være en lysere og mykere by enn mange andre bygget under Sovjets jernteppe. Her finner du brede avenyer – kanskje bygget for landets militære parader, som Lenin street og Independent avenue. Sistnevnte strekker seg gjennom hele byen, og er Minsks hovedgate. Men du finner også statuer av kommunistiske storheter og boligblokker i ordentlig Stalinistisk empirestil.
Heldigvis var det også noen kloke hoder som bestemte seg for å å hylle gamle Minsk, og et nabolag øst for Svislach elven er restaurert slik det var på rundt 1600 tallet.
Av andre severdigheter kan landets Nasjonale og kulturelle Museum – som tar deg med på en vandring gjennom nasjonens oppturer og nedturer gjennom årene, Det Nasjonale Kunstmuseet – med kunst fra 1600 og fremover eller Krigsmuseet – som forteller en brutal historie om fortiden.

KGB

En annen spennende severdighet som er verdt å nevne, er KGB hovedkvarteret, som visstnok fremdeles skal være fullt operativt. I hvert fall det Hviterussiske. Det kan være en god idè å ta bildene derfra i skjul.
Men det finnes også severdigheter som får deg i godt humør. Her har de bokstavelig talt en bygning hvor det er sirkus hele året, og det pleier å være fullt på forestillingene.
En annen ting som kjennetegner ”diktaturer” er deres rene gater. Slik er også Minsk.
Men du finner også butikker fulle av moteklær og restauranter hvor du kan nyte godt øl og fancy retter.

Visum

Hviterussland går for å være Europas siste diktatur, og det finnes flere eksempler på at visumsøking kan være en selsom opplevelse.
En viktig detalj er at du må ha egen helseforsikring for å komme inn i landet. Mange har blitt stoppet på grensen og sendt tilbake dit de kom fra.
Mange reisebyråer har egne folk til å hjelpe med visum søknaden, og det kan være en god idè å benytte seg av noe slikt, for å få alt riktig. 

Transport

Det er mulig å fly fra Norge til Minsk Internasjonale flyplass, og komme seg derfra og inn til byen med buss. Man kan også ankomme med tog fra naboland.
Innad i byen finnes det flere offentlige transportmetoder som buss og metro, hvor metro spesielt, går for å være enkelt og oversiktelig.
Overnatting
Byen har mange overnattingsmuligheter som hoteller i forskjellige prisklasser. Noen av hotellene er; Europe Hotell, Orbita Hotell og Crowne Plaza Hotell.


domming