Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Kroatia

Split

Split er den nest største byen i Kroatia og ligger på en halvøy omringer at av fjell og det blå Adriaterhavet i forgrunnen. Byen er både urban, kulturell og et utgangspunkt for de mange resortene i området. Med sin spennede og lange historie er det også duket for usedvanlige og meget interessante severdigheter.

Split. Nytelse: Split er sted for nytelse og glede. Et sted for å ta vare på deg selv. Foto: istockphoto.com
Del Split på facebook Skriv ut

Publisert 31.mai 2006. Sist endret 11.mai 2013.

Kroatia Fakta om Kroatia

Offisielt navn: Republikken Kroatia

Hovedstad: Zagreb

Folketall: 4 495 904

Areal: 56 594 km²

Styreform: Demokratisk republikk

Valuta: Kroatiske kuna (HRK)

Valutakurs: 100 HRK = 134.77 NOK

Språk: Kroatisk

Retningsnummer: +385

Annonse:

Marked

Marked. Dette er markedet Dicoletian Cellars.

Palasset fra innsiden

Palasset fra innsiden. Foto: Croatia.hr

Plasset til Dicoletan

Plasset til Dicoletan. Her ser du et bilde av palassområdet ovenfor. Foto: Croatia.hr

Strandliv

Strandliv. Reiser man utenfor Split, er dette kun en av mange strender du kan hygge deg ved. Foto: Croatia.hr

Ved havnen

Ved havnen.

Dette er en by med en 1700 år gammel tradisjon, med fantastiske arkeologiske severdigheter, historiske og kulturelle monumenter. Reiser du hit kan du få i både pose og sekk. Kulturelle opplevelser og late dager på stranden. Spilt har et meget godt utvalg av restauranter og vinkjellere som tilbyr deg både internasjonal og nasjonal vinspesialiteter.

Strender

Legger du ferien til selve byen Spilt og ikke planlegger å reise rundt er stranden Bavice, som ligger så å si i hjertet av sentrum, det absolutt beste alternativet og de som er mest populær. Men ønsker du er fredeligere sted å nyte sanden og solen, finnes det mange mindre strender i omegn av byen. Det går ekspressbusser daglig til de fleste reisemålene daglig, og kun med 20 minutters mellomrom. Dette er også et billig alternativ til å komme seg rundt.

De fleste av oss liker å bli underholdt og det blir du garantert her. Og spesielt på sommertid. Fra medio juli til medio august er det Spilt Summer Festival. Da er det dans, drama, operaoppsetninger under åpen himmel.

Er man av den litt yngre garde ønsker man seg kanske mer fart og moro på kveldstid. Det er flere diskoteker, men de fleste spiller teknomusikk. Er det akkurat dette du er ute etter bør du ta turen til Night Cafè Metropolis eller Shakespear. Ønsker du å komme nærmere innpå innbyggerne i Split, kan du gå på Obojena Svetjlost. Her spiller kroatisk rock og pop under åpen himmel og de holder på til langt utpå morgenkvisten sommerstid. Dette stedet ligger på like ved siden av stranden Bavice.

Mat

I Split finnes små enkle til topp moderne gourmet restauranter. Prisnivået varierer selvsagt etter hvilken type restaurant du velger, men uansett er det rimelig i forhold til prisene på norske spisesteder. Her har noen eksempler på spisesteder som er populære og har god mat.

Galija, Kamila Toncica 12 har gamlebyens beste pizzaer. Billig.

Konoba kod Joze, Sredmanuska 4, ligger ti minutters gange nordøst for gamlebyen og er en utsøkt fiske- og skalldyrsrestaurant. Middels.

Nostromo, Kraj Svete Marije 8, er en annen svært god fiske- og skalldyrsrestaurant i gamlebyen. Middels.

Stellon, ved stranden Bacvice, er hypermoderne og har utsøkt mat. Middels.

Sarajevo, Domaldova 6, ligger midt i gamlebyen, er elegant og koselig og har god mat. Middels til dyrt.

Serverdigheter og shopping

På grunn av sin lange historiske fortid, er det mye å få med seg i denne byen, tross for at den ikke er så stor og huser kun 222.000 innbyggere. Det kommer an på hvor mye tid du har i byen, men er her er noen tips til hva du bør får med deg uansett:

I Gamle byen: Dette området fungerer som et åpent museum i seg selv. Her finner du Palasset til Diocletan. Det er en av de mest imponerende romerske ruinene som eksisterer i samtiden. De 220 bygningene som står i palassområdet utgjør i dag boliger for omlag 300 personer, foruten å huse butikker, kafeer og restauranter. Palasset ble bygd i importert marmor fra Italia og Hellas, i tillegg til søyler og sfinkser hentet fra Egypt. Like i nærheten her finne du Dicoletians Cellars, hvor man får kjøpt blant sølvsmykker, lysestaker, skinnvarer, og en hel rekke andre slagsvarer. Lavt prisnivå.

Det Arkologiske Museum: Ligger nord i byen og her vil du kunne se utstillinger med fokus på romersk og tidlig kristen tid. Her er også en ganske stor samling av smykker, keramikk og mynter fra nevnte tidrom. En fin spasertur fra sentrum av byen.

Det etnograsike museum. Her kan du se gamle fotografier fra hvordan byen Spilt så ut før i tiden.

Et annet populært marked er Obala Lazerata. Dettte er et daglig marked hvor man kan kjøpe frukt, grønsaker, klær, sko, blomster og det meste man ellers kunne begjære.

Overnatting:

I denne byen er det langt mellom de virkelig billig hotellene, men er du tidlig ute med din bestilling, erdet gode sjanser for at du kan få et godt tilbud. Søk på Venere.com eller Hotell.no, så finner du priser der. Standarden er ofte veldig god, og du får en leilighet i sentrum av byen til i rundt 700 kroner per natt.
En flyreise fra Norwegian kan man få for under 1000 kroner i august.Kilde: Vagabond.no, Lonely Planet. Croatia.hr


Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK
Finn rimelige flyreiser i Norge og i utlandet Book hotell i utlandet på 99.000 hotell over hele verden Finn og book leiebil i hele verden Finn alle ledige restplasser fra alle de store selskapene hos altomreiser.no Søk blant over 3 millioner charterreiser fra fra samtlige turoperatører