Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Polen

Poznan

Det fascinerende med Poznan er at byen er så polsk. Det vil si at den er ikke blitt trampet ned av turisme, men er faktisk akkurat slik en forestiller seg det virkelige Polen. Forfalne betongbygninger med politiske skriblerier finnes overalt, men det er også nettopp dette som gjør Poznan så fengslende.

Poznan. Pent: Poznan er pent og inspirerende, og gir deg gode dager. Foto: istockphoto.com
Del Poznan på facebook Skriv ut

Publisert 16.mai 2002. Sist endret 8.februar 2010.

Polen Fakta om Polen

Offisielt navn: Republikken Polen

Hovedstad: Warszawa

Folketall: 38 635 144

Areal: 312 685 km²

Styreform: Republikk

Valuta: Polske zloty (PLN)

Valutakurs: 1 PLN = 2.2868 NOK

Språk: Polsk

Retningsnummer: +48

Annonse:

Poznan

Poznan.

Poznan

Poznan.

Poznan

Poznan. Alle foto: Bjørn Bergslien

Rådehuset i Poznan

Rådehuset i Poznan. Foto: wikipedia.org

Poznan (eller Posen som den også heter på norsk) er, med sine 500.000 innbyggere, den femte største byen i Polen. Den ligger nord-vest i landet, omtrent to timer med bil over grensa fra Tyskland og er med dette blitt en viktig handelsforbindelse mellom de to landene.

Næringsvirksomhet

Industri og handel er det Poznan er mest kjent for. Allerede fra 1800-tallet var industriarbeid imperativt for den økonomiske virksomheten; noen av de eldste og best kjente fabrikkene ble dannet på den tiden. Jernbanefabrikken Hipolit Cegielski holder til i Poznan, og er en av byens kjennemerker. Handel har også lenge vært viktig for å opprettholde økonomisk vekst i landet, og mange vesteuropeiske organisasjoner og selskaper startet sine forretningstiltak i Polen i nettopp Poznan.

I nyere tid har også universiteter og høyskoler gjort sitt for økonomien i byen. Det er hele 50.000 studenter i Poznan fordelt på flere prestisjetunge institusjoner. Det kjente universitetet Adam Mickiewicz University (forkortes AMU) er et av de mest anerkjente og populære i hele landet. Andre universiteter inkluderer Poznan University of Technology og Poznan University of Medical Sciences, samt at det er flere skoler for musikk, økonomi, humanitære fag osv.

Klima og turisme

Polen ligger i en sone som er litt uberegnelig med tanke på klima og værforhold. En kortvarig regnbyge eller et kraftig rregnskur er derfor ikke til å bli overrasket over, uansett når på året det er. Stort sett er det likevel fint om sommeren, med en gjennomsnittstemperatur på 17 grader i juli. Vintrene er stort sett kalde med minusgrader både dag og natt. Januar er den kaldeste måneden.

Som sagt er Poznan relativt fri for turisme. De fleste velger byer som Warszawa og Krakow fremfor Poznan fordi det er lettere å komme seg dit via fly. Men det at Poznan er litt vanskeligere å oppsøke (selv om stadig flere flyselskaper oppretter ruter til og fra byen) gjør den desto mer interessant. Det anbefales å besøke byen før de store turistmassene får øynene opp for hva Polen har å tilby.

Feriere i Poznan

Poznan er en herlig by å tilbringe tid i. Byen har alt det man ønsker seg av underholdning i form av museer, teatre, kinoer, parker og zoologiske hager. Poznan er faktisk hjemmet til den eldste dyrehagen i Polen. Foruten dette finnes det i byen en hel del spennende drikke- og spisesteder. Det fine med Polen er at prisene er så innmari hyggelige for oss som kommer fra Norge. En full middag inkludert drikke får man for snaue 40 kroner i Polen. Det meste er så billig i forhold til størrelsen på nordmenns lommebøker, at man kan spise og drikke kongelig uten å tenke på de store finansielle konsekvenser. Maten i seg selv er også god, og man får skikkelig svære og mektige porsjoner. Restaurantkjeden Sphinx kan anbefales, her selges god mat til en rimelig penge. Og servicen er usedvanlig bra. Gi gjerne litt tips for å se hvor glad en polakk blir for noen euro ekstra i lommen.

Overnatting er også billig hvis man finner de rette hotellene. Går man derimot for de store, internasjonale og anerkjente hotellkjedene, vil prisene ofte bli nesten opp mot norske. Offentlig transport er kanskje ikke det mest pålitelige i Polen, så det kan være lurt å ty til drosje. Konklusjonen man kan trekke om Poznan er at det er en typisk polsk by med et svært vennlig folkeslag som tar imot turister med et smil. Billig mat og overnatting, og attraksjoner er det nok av, selv om det faktisk er byen i seg selv som er den store severdigheten.


Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK
Finn rimelige flyreiser i Norge og i utlandet Book hotell i utlandet på 99.000 hotell over hele verden Finn og book leiebil i hele verden Finn alle ledige restplasser fra alle de store selskapene hos altomreiser.no Søk blant over 3 millioner charterreiser fra fra samtlige turoperatører