Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Finland

Jyväskylä

JYVÄSKYLÄ - FINLAND I MINIATYR: Jyväskylä, den nordligste byen ved innsjøen Päijänne, er residensby og ligger i skjæringspunktet mellom fire riksveier og to europaveier. Totalt har byen 79.000 innbyggere.

Jyvaskyla. Finsk: Her kan du flotte deg med våre finske naboer og ta del i deres kultur, om du vil. Foto: istockphoto.com
Del Jyväskylä på facebook Skriv ut

Publisert 24.mai 2002. Sist endret 28.januar 2010.

Finland Fakta om Finland

Offisielt navn: Republikken Finland

Hovedstad: Helsinki

Folketall: 5 238 460

Areal: 338 145 km²

Styreform: Republikk

Valuta: Euro (EUR)

Valutakurs: 1 EUR = 9.993 NOK

Språk: Finsk

Retningsnummer: +358

Annonse:

Broen inn til Jyväskylä

Broen inn til Jyväskylä. Foto: wikipedia.org

Hovedgaten i Jyväskylä

Hovedgaten i Jyväskylä. Foto: wikipedia.org

Utsikt overJyväskylä

Utsikt overJyväskylä. Jyväskylä sett fra hoppbakken som er kalt opp etter Matti Nykäsen. Foto: wikipedia.org

Da og nå

Jyväskylä fikk sine byrettigheter i 1837, men på den tiden fungerte stedet nærmest som markedsplass. Her ble den første finskspråklige høyere allmennskolen startet i 1858. I årenes løp har regionen utviklet seg til et viktig sentrum for utdanning. Jyväskylä har også Finlands femte største universitet, med forskning og undervisning innenfor mange fagområder. Her finner vi også Finlands eneste fakultet for idrettsvitenskap, og instituttet for fysikk har et av Europas mest avanserte laboratorier for partikkelakseleratorer. Alt i alt er det om lag 30.000 studenter i Jyväskylä-regionen.

 

Severdigheter

Den verdensberømte arkitekten Alvar Aalto har hatt stor betydning for oppbyggingen og planleggingen av byen. Her finner du et trettitall bygninger som representerer hans produksjon fra klassisismen på 1920-tallet til modernismen via funksjonalismen, blant annet Universitetet, Midt-Finlands museum, Alvar Aalto-museet og Byteateret.

Er du interessert i den finske saunaens historie? I så fall må du unne deg et besøk i Muurame badstulandsby. På Survo herregård og Korpela gård kan du snuse inn en stemning fra svunne tider. Her kan barna se på husdyrene, og alle besøkende kan nyte en velsmakende lunsj i en tømmerstue. Her finner du også Finlands husflidsmuseum, Folkedraktsenteret og Midt-Finlands flymuseum. Den høye vannrutsjebanen i byens svømmehall er også en opplevelse.

 

Ting å gjøre

I Jyväskylä-regionen kan du vandre langs en av de mange naturstiene og utforske et kupert skogslandskap og urørt natur. Om vinteren kan du gå på ski eller stå slalåm, eller hvorfor ikke prøve begge deler? Dersom du foretrekker å sykle, finnes det mange sykkelveier å velge i. Her kan du også dra på cruise på innsjøen Päijänne, som er Finlands nest største. Det vakre sjølandskapet består av sund, øyer og åpent vann. I Hutunki sentrum kan du prøve den 18 meter høye klatreveggen, og på Sippulanniemi og Peurunka er det fine golfbaner. Den som er interessert i historie, får et glimt av regionens fortid i museumslandsbyen Kalluntupa i Laukaa og trehusmiljøene i Naissaari.

Sommeren 1997 åpnet en allaktivitetspark for barnefamilier, like i nærheten av Finlands største hagesenter, Viherlandia, og miljøsenteret Kammi. Og vil du utvide dine horisonter, kan et besøk oppe i Vesilinnas utsiktstårn anbefales.

Her kan du også danse en typisk finsk humppa eller tango, blant annet på danseplattingen i Savio eller i Midt-Finlands fornøyelsessenter. For de teaterinteresserte er det selvsagt Jyväskyläs byteater som er tingen, og de som vil lette reisekassen kan legge turen til de mange gågatene og galleriene med små butikker.

 

Spise og drikke

Peurunkas restauranter, Pöllövaari og Laajavuori er Chaine de Rotisseurs-restauranter. Bryggerirestauranten Elissa serverer hjemmebrygget øl. Restauranter med mat fra fjern og nær får liv i smaksløkene. Andre trivelige spisesteder er Alba, en familiekro med regionale retter, Vanha Kievari, Viherlandia, Ranskalaiset Korot og Café Roth (den eldste i byen).

I Jyväskylä-regionen kan du glede deg over en rekke arrangementer, enten du er feriegjest eller besøker kongresser eller messer. Jyväskylä er faktisk nummer fem på listen over Finlands kongressbyer, og den nest største messebyen i landet.

 

Årlige arrangementer:

Juni: Jyväskylä Summer Jazz
Juli: Jyväskylä-sommer, en tverrkunstnerisk festival
August: Jyväskylä-rally
November: Presang- og forbrukermesse


domming