Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Finland

Kuopio

Kuopio er en av Finlands mest populære turistbyer. Her kan du oppleve finsk kultur og glede! Byen har også Finlands eneste femstjerners campingplass. Slå deg løs!

Kuopio. Finsk fauna: Finland har mye å tilby for de som vil se. Det er vakkert og spesielt. Foto: istockphoto.com
Del Kuopio på facebook Skriv ut

Publisert 24.mai 2002. Sist endret 15.februar 2010.

Finland Fakta om Finland

Offisielt navn: Republikken Finland

Hovedstad: Helsinki

Folketall: 5 238 460

Areal: 338 145 km²

Styreform: Republikk

Valuta: Euro (EUR)

Valutakurs: 1 EUR = 9.993 NOK

Språk: Finsk

Retningsnummer: +358

Annonse:

Da og nå

Kuopio by ble grunnlagt første gang i 1653 av generalguvernør Per Brahe, men byrettigheter fikk Kuopio først den 17. november 1775 av Sveriges kong Gustav III.

I dag har Kuopio 86.650 innbyggere. De viktigste industribransjene er metall-, trevare- og næringsmiddelindustri.

Turisme er selvsagt viktig, og Kuopio er Finlands fjerde mest populære turistby. Årlig overnatter rundt 300.000 turister her. Byen har tolv hoteller og Finlands eneste femstjerners campingplass, Rauhalahti.

 

Aktiviteter

Bybildet domineres av Puijo-åsen, som ligger i nærheten av sentrum. Herfra har du en strålende utsikt over byen og innsjøen Kallavesi med sine øyer og odder. På Puijo er det naturstier og treningsbaner, golfbane, vintersportssentrum med hoppbakker og skispor, to slalåmbakker samt utsiktstårn med hotell og restaurantservice.

Kuopio har profilert seg som en by der man legger stor vekt på å bevare den vakre naturen og miljøet.

 

Severdigheter

Kuopio er den finske ortodokse kirkens bispesete, og her finner du også det ortodokse kirkemuseet, med samlinger som er unike i Vest-Europa. Dyrebare gjenstander ble reddet fra klostere i Karelen i øst og Petsamo i nord, samt fra kirker og kapeller. De mest verdifulle tingene ble samlet i kirkemuseet, som ble grunnlagt i 1957. Samlingen omfatter ikoner, sakrale gjenstander og liturgiske tekstiler fra 1700- og 1800-tallet. I Kuopio finner du også et kulturhistorisk museum, et naturvitenskapelig museum og Kuopio kunstmuseum.

Victor Barsokevitschs fotografisenter arrangerer internasjonale utstillinger hvert år, og driver også en database for personer som forsker og underviser i fotografi, og publiserer fotolitteratur.

 

Ting å gjøre

Ta deg en tur på innsjøene - med en hvit båt om sommeren, eller på ski eller skøyter på isen om vinteren.

Byen har flere kultur- og kunstsentere med en virksomhet som kommer hele landet til gode. I det moderne musikksenteret i byen holder Kuopios byorkester hus. Kuopio danse- og musikkfestival er Nordens eldste internasjonale festival, et ukelangt arrangement som finner sted hvert år i månedsskiftet juni/juli. Festivalen består av nasjonale og internasjonale danse- og musikkforestillinger på høyeste nivå, dansekurs for profesjonelle og amatører samt forelesninger, filmer og gratisforestillinger på torget. Festivalen har hvert år om lag 45.000 gjester.

 

Shopping

Fabrikkbutikken P.T.A. har klær for herrer og damer.Lokale spesialiteter: Kuopio saluhall, Kalakukko.Vin fra Alahovi vingård. Ortodokse artikler, ikoner, kirkemusikk, gaveartikler i butikken Lampukka.

 

Spise og drikke

Regionens spesialiteter finner du på mange av Kuopios restauranter. Spør etter Savo à la carte-meny.Restaurant Vapaasatama Sampo har den lokale spesialiteten muikku, en finsk fetter av vår egen lagasild.Gourmetrestauranten Musta Lammas.Restaurant Torniravintola, roterende restaurant oppe i Puijo-tårnet, med en fantastisk utsikt over innsjølandskapet.

 

Årlige arrangementer:

Januar: Finland Ice Marathon og World Cup i skihopp
April: Båt- og fritidsmesse
Juni: Kuopio danse- og musikkfestival
Juli: Internasjonal vinfestival
August: Triathlon


domming