Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Finland

Oulu

Oulu (Uleåborg på svensk) er den sjette største byen i Finnland og den største og mest betydningsfulle byen i Nord-Finland.

Oulo. Godt: Oulo gjør godt, ikke for smått, ei heller grått. Kos dere i Oulo! Foto: istockphoto.com
Del Oulu på facebook Skriv ut

Publisert 24.mai 2002. Sist endret 15.februar 2010.

Finland Fakta om Finland

Offisielt navn: Republikken Finland

Hovedstad: Helsinki

Folketall: 5 238 460

Areal: 338 145 km²

Styreform: Republikk

Valuta: Euro (EUR)

Valutakurs: 1 EUR = 9.5905 NOK

Språk: Finsk

Retningsnummer: +358

Annonse:

Byparken Hupisaaret i Oulu

Byparken Hupisaaret i Oulu. Foto: wikipedia.org

Kafe i Oulu sentrum

Kafe i Oulu sentrum. Foto: wikipedia.org

Oulu

Oulu. Broen over elven Tuira i Oulu. Foto: wikipedia.org

Stranden ved Oulu

Stranden ved Oulu. Foto: wikipedia.org

Vinter i Oulu

Vinter i Oulu. Foto: wikipedia.org

Da og nå

Oulu (Uleåborg på svensk) ved Bottenvika ble grunnlagt av Karl IX i 1605. I dag er Oulu med sin 120.000 innbyggere den sjette største byen i Finland.

Når man snakker om Oulu, kommer man før eller siden inn på teknologi. Byen er viden kjent for sin solide kompetanse innen høyteknologi, og det er ikke uten grunn. I Oulus teknologiby Technopolis samt i senteret for medisin og bioteknikk Medipolis finnes det mange teknologiforetak av ypperste klasse.

Oulu er et utmerket reisemål for hele familien, året rundt.

Vår og sommer blomstrer Oulu i alle farger og nyanser, og byen er preget av havet og de mange parkene.Om høsten viser Oulu seg fra en annen side: sopp- og bærplukking og fiske er noen av aktivitetene som gjør livet til en nytelse, omgitt av høstløvets fargesprakende prakt.

Vintrene i Oulu pleier å være snørike, og det skaper selvfølgelig de beste forutsetninger for alle former for skisport, vandring på isen, pilking, isbad og snøscooterkjøring.

 

Severdigheter

Vitenskapssenteret Tietomaa er et av byens mest populære familiemål. De 150 objektene er en garanti for at ingen får det kjedelig. Her finnes det blant annet en kjempekino, et hologramgalleri og en anatomiavdeling.

Norra Österbottens museum og Bilmuseet med et 50-tall biler og motorsykler - den eldste fra 1910 - er også populære utfluktsmål, i likhet med Det geologiske museet med sine fossiler, malm- og jordprøver og hele 12.500 ulike mineraler. Oulu kunstmuseum har sine lokaler i en renovert fabrikkbygning, og ligger rett ved den frodige byparken. Kunstmuseets kafé i andre etasje har samme åpningstider som museet. Friluftsmuseet på Turkansaari gir et fascinerende innblikk i den gamle allmuekulturen som blomstret langs elva Oulujoki. Midt i den grønne og frodige naturen ligger det en 300 år gammel kirke og en bondegård med flere bygninger. Skogs- og tømmerfløtingsmuseet er det aller nyeste tilskuddet.

Verdens nordligste profesjonelle symfoniorkester spiller i musikksenterets statelige Madetoja-sal. Orkesteret holder som regel sine konserter på torsdagene.

I Oulu universitets botaniske hage kan du utforske tusenvis av ulike vekster, og i det store hageområdet er det lett å få tiden til å gå. I veksthuset Romeo og Julie finnes det tropiske og subtropiske vekster.

55 kilometer nordøst for Oulu kan du få vite hvordan livet var i steinalderen. Det arkeologiske Kierikkisenteret har nettopp blitt ferdig, og her finner du en steinalderlandsby.

Oulu har også en utmerket campingplass, Nallikari, der du kan overnatte i telt, campingvogn eller hytte. Her er det også en fantastisk sandstrand, ballhallen Nallisport, ponnigården og spahotellet Eden. Om sommeren kan du også leie sykkel og spille minigolf.

Den som ikke vil gjøre bruk av apostlenes hester for å ta seg de tre kilometerne til Nallikari fra sentrum, kan med fordel sette seg på "togbussen" Potnapekka, som trafikkerer gågater, sykkelveier og andre ferdselsårer i sentrum. En av de to rutene som Potnapekka trafikkerer, går nettopp til Nallikari, mens den andre går til Hupisaaret, der Oulujoki munner ut i havet.

 

Ting å gjøre

For syklister og rollerblade-brukere er Oulu og traktene rundt byen et paradis med ikke mindre enn 400 kilometer utmerkede ruter.

Oulu er også ypperlig for de som liker å fiske. De beste fiskevannene er Oulujokis utløp midt i byen, Oulujoki, Sanginjoki og selvsagt havet. Til sammen er det 64 kvadratkilometer vannområder i Oulu som egner seg for fritidsfiske. I elvemunningen og havet fanger du laks, ørret, sik, gjedde, abbor, harr og regnbueørret. Sanginjoki og Oulujoki har blant annet regnbueørret, gjedde, abbor og harr.

I nærheten av sentrum, på kaserneområdet Huikkavaara, finner du et opplevelsessenter. Om vinteren er det snøscootersafarier og snøscooterutflukter som står på programmet. Du kan prøve rafting i Kiiminjoki like ved. I Kalajoki turistsentrum er det 9-hulls golfbane. Og for den som ikke får sove, er det mulig å golfe døgnet rundt på verdens nordligste 27-hullsbane, Sankivaara.

 

Shopping

Potnapekka går fra gågaten Rotuaari i sentrum. Rotuaari er omgitt av butikker der du kan gjøre virkelige funn. Shoppe kan du også gjøre på det vakkert renoverte Salutorget, et sentralt sted for sommerlige begivenheter. Og lekkerbiskenene i Saluhallens småbutikker er vanskelige å motstå. I de hyggelige strandbodenes gjemmer finner du både fine gaver og sjarmerende restauranter. Og hva shopping angår, begynner sommersalget rett etter sankthans og fortsetter hele juli. Klær for voksne og barn, merkevarer, smykker, finsk design og selvfølgelig den berømmelige mobiltelefonen. Lelu-Tapuli har leketøy for alle aldere, Maakari har håndlagde pryd- og bruksgjenstander for ditt eget hjem eller som en gave fra det nordlige Österbotten.

 

Spise og drikke

Skipsrestauranten Neptunus har selvfølgelig tilknytning til havet, og her kan du nyte svunne dagers seilskipsatmosfære. Førsteklasses mat får du også på restaurant Suola-Aitta ved siden av Salutorget og Ahtisaari-plassen. Restauranten har sine lokaler i et saltmagasin fra 1800-tallet. Kinesisk mat får du på Donghai, orientalsk på Istanbul, russisk på Zakuska og villmarksdelikatesser i eksotisk miljø på Erätupa, mens puben St. Michael byr på irsk øl. Nyristet kaffe med bakverk til kan du innta på Café Kaldi Isokatu. Prøv konditorens spesialitet, "omenahyve", terte fylt med epler og krem og toppet med marengs. Bakverk av første klasse finner du også på Provence bakeri og kafé og Bisketti på Kirkkokatu.

Lokale delikatesser kan med fordel nytes på restauranten i Liminka-bukten, en halvtime fra Oulu. Liminka-bukten er også Finlands viktigste ornitologiske område.

 

Årlige arrangementer:

Februar: Teaterdager for unge og barn
Mars: Pilkemaratonkonkurranse
April: American Car Show
Juni: Tjærebrenningsuke
Juli: Hvitløknatt
Juli: Tradisjonshelg med demonstrasjon av gamle arbeidsmetoder
August: Jazz- og bluesfestival
November: Internasjonal barnefilmfestival


Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK
Finn rimelige flyreiser i Norge og i utlandet Book hotell i utlandet på 99.000 hotell over hele verden Finn og book leiebil i hele verden Finn alle ledige restplasser fra alle de store selskapene hos altomreiser.no Søk blant over 3 millioner charterreiser fra fra samtlige turoperatører