Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Finland

Rovaniemi

ROVANIEMI - LAPPLANDS PULSERENDE HOVEDSTAD

Del Rovaniemi på facebook Skriv ut

Publisert 24.mai 2002. Sist endret 20.mars 2009.

Finland Fakta om Finland

Offisielt navn: Republikken Finland

Hovedstad: Helsinki

Folketall: 5 238 460

Areal: 338 145 km²

Styreform: Republikk

Valuta: Euro (EUR)

Valutakurs: 1 EUR = 9.533 NOK

Språk: Finsk

Retningsnummer: +358

Annonse:

Juletre i julenissens hjemby Rovaniemi

Juletre i julenissens hjemby Rovaniemi. Foto: Samuli Lintula

Rovaniemi fra oven

Rovaniemi fra oven. Foto: Mikko Holck

Vinter i Rovaniemi

Vinter i Rovaniemi.

Da og nå

De første eventyrerne satte sine spor i Rovaniemi for mer enn 8000 år siden. I begynnelsen av forrige århundre ble det beryktede markedet i Rovaniemi, som stadig arrangeres hvert år i mars, besøkt av engelskmenn, samer, tyskere, russere, tatarer og italienere. I dag inviteres vi til å nyte vinterens snøhvite rikdom, sommerens klare lys, høstens fargeprakt og den klargrønne og rene våren.

Severdigheter

Rovaniemi ble fullstendig ødelagt under andre verdenskrig, og ble bygd opp igjen i en byplan utformet som et reinsdyrhorn, tegnet av Alvar Aalto. Aalto utformet også flere bygninger i byen, blant annet teater- og kongresshuset Lappia, bybiblioteket, Stadshuset, husene i hagebyen Korkalonrinne og det private Maison Aho.

Andre arkitektonisk interessante bygninger er Kunstmuseet, tegnet av Juhani Pallasmaa, flyplassen, formgitt av Markku Komonen og Mikko Heikkinen, samt Arktikumhuset, tegnet av Claus Bonderup, Søren Birch, Ellen Waade og Thorsten Thorup. Arktikum er en unik kombinasjon av museum og vitenskapssenter, som også blir kalt Lapplands skattkiste. Arktikum åpnet sine dører i desember 1992 og ligger halvveis nedgravd i Ounas-elvas bredd. Bare et år etter innvielsen ble Arktikum kåret til Finlands fremste turistattraksjon av finske reisejournalister.

Arktikum er en port mot nord. Et sted som presenterer områdene nord for polarsirkelen - folkenes, kulturenes, naturens og historiens fascinerende verden - og som lar besøkeren forstå det arktiske livet, de ekstreme forholdene, kulturen, de rike naturressursene og områdenes sårbarhet.

Arkitektonisk er Arktikumhuset en severdighet i seg selv. Den synlige delen, en 172 meter lang glassarkade, deles på midten av den 30 meter brede riksvei 79. Alt bygningsmaterialet er lokalt: gulvet er granitt fra Perttaus, gulvene i utstillingslokalene og Polariumsalen er av lapplandsk furu, og møblene er en kombinasjon av lapplandsk bjørk og reinsdyrskinn.

I kunstmuseet vises verker av så vel finske som utenlandske kunstnere. Lapplands skogsmuseum viser norrbottensk bondemiljø og næringer på 1800-tallet. På museet i Marttiini gamle knivfabrikk kan du utforske knivproduksjonens historie, shoppe og ta en kopp kaffe i funkismiljø.

Aktiviteter

Liker du Scarlatti? Eller foretrekker du et minimalistisk uttrykk? Lapplands kammerorkester har blitt et av Finlands mest allsidige orkestere. Det har blitt kjent for sine fordomsfrie konsertprogrammer, som omfatter både eldre og moderne musikk.

At julenissen bor i Finland, er et velkjent faktum. Etter reisene sine har han alltid vent tilbake hit, til sin egen by ved polarsirkelen. Slik har det alltid vært, og slik kommer det alltid til å være. Ved fjellet Syväsenvaara finner du porten til en fortrollet verden. I SantaPark er det julestemning - året rundt. Det er ingen aldersgrenser i dette fornøyelsessenteret for hele familien - også voksne er velkomne.

SantaPark ligger to kilometer fra nissens julelandsby og Rovaniemi flyplass, og bare fem kilometer fra Rovaniemi sentrum.

Ting å gjøre

I Rovaniemi behøver du ikke lete etter naturen. Den er der straks du åpner døren. Ounasvaara er en friluftspark for hele familien, et hverdagsrom for både kropp og sjel der naturen har tatt plass midt i byen.

Ounasvaara er kjent for sine internasjonale skikonkurranser og annen toppidrett. Her kan du også går tur på en natursti, plukke bær eller sopp eller fiske.

I Ounasvaara kan du velge mellom nærmere 50 ulike idrettsgrener, og tilbudet vokser hele tiden. Du kan spille golf, gå på ski, stå slalåm, svømme og spille tennis. Men du kan like gjerne bare ta det med ro og hvile øynene på de fredelige omgivelsene med både villmark og bebygd kulturlandskap.

De lyse sommernettene er et gratis innslag i programmet, og i dette paradiset av blomstrende enger kan de erfarne programarrangørene ordne ting du selv aldri ville kommet på. En vandring dypt inn i ødemarka, en fisketur over klare, nattlige vann, eller frokost i en elvebåt. Når den tjæreduftende båten glir langs en gammel tømmerfløtingsåre, kan du i noen øyeblikk kjenne historiens vingeslag. Lapplands tømmerfløtere har satt uutslettelige spor.

På skitur i ødemarka i lys av fullmånen blir mennesket lite. Det eneste selskapet er stillheten, den gnistrende snøen og en himmel flammende av nordlys.

Kom deg opp på toppene til fots med truger, med snøscooter, reinslede eller hundespann. I tillegg til safari kan reisen by på andre eksotiske innslag, som for eksempel isgolf! Eller prøv med pilking. Bor et hull i isen, og vent på at fisken skal nappe. Det er herlig å være menneske når solen varmer og ryggsekken er stappfull med mat.

Shopping

Marttiini gamle knivfabrikk.I Sampo shoppingsenter finner du lapplandske produkter.

Spise og drikke

I Lappland lages delikatessene uten dikkedarer. Flammestekt laks, reinsdyrskav, lappost, mandelpotet og molter. Råvarene er lett tilgjengelige: reinsdyr, mange fiskearter, vilt samt molter, blåbær, tyttebær og tranebær i myrer og skoger.

Årlige arrangementer:

Mars: Arctic Golf
På festivalene i Rovaniemi møtes verdens kulturer.
Juni/juli: Ars Arctica kunstutstilling. I Jutajais i juli kan du få se både en samisk sjaman, en japansk ainu og en senegalesisk rytmegruppe. I et av teltene finner du den internasjonalt kjente folkedansgruppen Rimpparemmi fra Rovaniemi.Juli: Roots'n River blues-festivalen
Desember: Juletidens festuker

Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK
Finn rimelige flyreiser i Norge og i utlandet Book hotell i utlandet på 99.000 hotell over hele verden Finn og book leiebil i hele verden Finn alle ledige restplasser fra alle de store selskapene hos altomreiser.no Søk blant over 3 millioner charterreiser fra fra samtlige turoperatører