Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Finland

Vasa

VASA - EN INTERNASJONAL LITEN STORBY: Vasa (Vaasa) ligger i Vest-Finland der Bottenvika er på det smaleste. Avstanden mellom Finland og Sverige er her bare 80 kilometer. Byen har 56.400 innbyggere, hvorav 72 prosent er finskspråklige og 26 prosent svenskspråklige.

Del Vasa på facebook Skriv ut

Publisert 24.mai 2002. Sist endret 20.mars 2009.

Finland Fakta om Finland

Offisielt navn: Republikken Finland

Hovedstad: Helsinki

Folketall: 5 238 460

Areal: 338 145 km²

Styreform: Republikk

Valuta: Euro (EUR)

Valutakurs: 1 EUR = 9.562 NOK

Språk: Finsk

Retningsnummer: +358

Annonse:

Frihetsstatuen på markede i Vasa

Frihetsstatuen på markede i Vasa. Foto: wikipedia.org

Utsikt over Vasa

Utsikt over Vasa. Foto: wikipedia.org

Vasa i Finland

Vasa i Finland. Kilde: wikipedia.org

Da og nå

Vasa ble grunnlagt i 1606 av Karl IX, som også ga byen det kongelige navnet. Den gamle byens sentrum besto av kirken, rådhuset og torget.

Etter den store brannen i 1852 ble byen flyttet omtrent 7 kilometer fra stedet der den opprinnelig lå, først og fremst for å få tilgang til en bedre havn. I 1918 var Vasa hovedstad for det "hvite" Finland under den finske borgerkrigen. Som et tegn på dette står Finlands frihetsstatue på salutorget og Jegerstatuen i strandparken, og byvåpenet inneholder Frihetskorset.

Ting å gjøre

Wasa Jazz Club. Konserter på nattklubben Fontana annenhver torsdag. Bytoget Lilliputti går mellom Salutorget og Wasalandia hver dag om sommeren. Kvarkens selsafari går fra Björköby fiskehavn mot den ytre skjærgården. I Alajärvi, som ligger et stykke fra Vasa, ligger Europas første vulkansenter, med demonstrasjon av vulkanutbrudd og hva som forårsaker dem. Spasertur langs Edvins natursti med ca. 300 figurer i tre, metallplater og betong.

Om sommeren arrangeres det skjærgårdscruise hver dag. Og de som har opplevd fornøyelsesparken Wasalandias morsomme og nervepirrende verden, kommer gjerne tilbake til Vasa. I badelandet Tropiclandia, like ved fornøyelsesparken, kan hele familien nyte en tropisk verden og herlig pleie året rundt.

Severdigheter

Vasa er en livlig teater-, musikk- og billedkunstby. Her finner du blant annet et svenskspråklig teater, barneteateret Bambula og studentteateret Rampen, samt en operaforening. I Tikanojas kunsthjem kan du se verker av blant andre Picasso, Matisse og Gauguin samt finsk kunst i skiftende utstillinger. På Österbottens museum kan du bli kjent med den omfattende landskapssamlingen, finsk kunst fra forrige århundreskifte samt italienske og nederlandske kunstverker fra 1500- og 1600-tallet. Vasa har også et ypperlig byorkester, et kammermusikkensemble, flere andre orkestere og kor.

Stundars håndverkslandsby, med kafé, husflidsbutikk, barneselskap og sommerteater.

Vasa Veteranbilforening driver Bil- og motormuseet med et stort antall biler og en omfattende motorsamling. Bod med gamle handelsvarer.

Shopping

Da garnisonen i Vasa ble lagt ned i 1999, ble de gamle, sjarmerende husene tilgjengelige for kunstnere, håndverkere, teatergrupper og småforetak. I dette området finner du butikken Stalli med håndverksprodukter.Antikvitetsbutikker og antikvariater finner du langs Handelsesplanaden. Leketøysbutikken. Sagostunden. Rewell Center. Vasa lens fengselsbutikk i Strandgatan 1. I butikken kan du kjøpe alt fra gaveartikler til bruksgjenstander laget av innsatte. Traktens spesialiteter, som hagtornsgelé, kjøper du hos Liisa Koski på Handelsesplanaden.

Spise og drikke

Vasa har restauranter for enhver smak.
Kasernstallet, som ligger i en forhenværende garnisonsbygning. God husmannskost. Fint lunsjsted.
Gustav Wasa, god mat og prisbelønt vinkjeller.Restaurant Havsfågeln, et populært pausested med sjøatmosfære ved Replot-brua, med plass til 200 gjester.
Vertshuset Calles Inn, så langt ut i skjærgården man kan komme på landeveien. Lapplandske delikatesser tilpasset skjærgården.

Årlige arrangementer:

Mai: Korfestivalen
Juni: RantaRock Festival
Juni/juli: Musikkfestspillene i Korsholm
August: Wasa Water Carnival
September: Vasa Maraton
domming