Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis India

Agra

Velkommen til India! Velkommen til Taj Mahal! Velkommen til Agra! Agra er ikke kjent for å være den vakreste byen i India, men den er kjent for å huse et av verdens vakreste byggverk. Det er et sted for å suge til seg inntrykk, både de gode og de dårlige.

Agra. Kjærlighet: Taj Mahal er unikt, vakkert og en kjærlighetserklæring fra en følsom keiser med god smak. Foto: istockphoto.com
Del Agra på facebook Skriv ut

Publisert 29.mai 2002. Sist endret 12.juni 2009.

India Fakta om India

Offisielt navn: Republikken India

Hovedstad: New Delhi

Folketall: 1 129 371 000

Areal: 3 287 590 km²

Styreform: Føderasjon

Valuta: (INR)

Språk: Engelsk og hindi

Retningsnummer: +91

Annonse:

Agra

Agra. Arkitektur: Taj Mahal er ikke den eneste bygningen med fantastisk arkitektur i Agra. Foto: wikipedia

Agra

Agra. Taj Mahal: Agra huser et av verdens vakreste byggverk, som kan skues i det fjerne. Foto: wikipedia

India har rykte på seg for å være et av verdens vakreste land! Men det er også et sted for kontraster og følelsesmessige påkjenninger. For det er ikke bare et land full av visuelle gleder, men også et land fullt av visuelle anti-gleder.
Fattigdom setter sine spor i mange av landets byer og landsbyer, og slik er det også i Agra.
Det er en forurenset by, spesielt i sentrum, med over en million innbyggere. Agra er lokalisert ved Yamuna elven, hvor den har økt sitt omfang siden tidlig på 1500 tallet, uten at årene har hjulpet betraktelig på sjarmen. Nærmere tvert imot.
Men Agra har allikevel noe ingen andre har.

Taj Mahal


Keiser Shajahan elsket sin hustru med kallenavnet Mumtaz-i- Mahal, Palassets pryd. Hun døde i 1631 under fødselen av deres 14. barn, og som en kjærlighetserklæring, beæret han hennes minne med dette vidunderlige byggverket som det tok 22 år å ferdigstille, og som stod ferdig i 1653.
Det betraktes som et av verdens syv nye underverk, og med god grunn!
Bygget ligger på en marmorsåle som måler omtrentlig 100x100 meter, i hvert hjørne er det oppført minareter som strekker seg høyt mot himmelen. Det samme gjør kuppelen, som er vakkert dandert med et spir på toppen.
Hagene rundt er vakre og utført med detaljer som et opphøyd basseng, alleer, fontener og blomster, som ville gjort selveste Blomster Finn fra seg av begeistring!
Inni domen kan man oppleve et 16 sekunders ekko, noe guidene har lært seg å ta betalt for, for Taj Mahal er på ingen måte Indias billigste severdighet, selv om du ikke blir fattig i norsk målestokk.

Andre sverdigheter


Agra har også andre severdigheter verdt et besøk. Agra fort er den nest mest besøkte severdigheten, og den røde sandstens festningen, som ble reist etter Keiser Akbars visjon på slutten av 1500 tallet, er også et yndig skue. Kanskje er det best å oppleve fortet før Taj Mahal, ettersom det kan være vanskeligere å bli imponert i motsatt rekkefølge.
Noen kilometer utenfor byen finner du også et annet av Keiser Akbars minner, nemlig Fatehpur Sikri, en palassby med mye mystikk. Hele palassbyen ble bygget i rekordfart, og forlatt rundt 15 år senere. Ingen vet hvorfor.

Transport

Fly til New Dehli, og reis videre derfra med innlandsfly eller tog er bra alternativer. Vær obs på at trafikken i India ikke er som hjemme, og at det, til eksempel, kan forekomme elefanter i veibanen. Et annet eksempel til ettertanke er at mange kjører med sko bundet fast på bilen, for å sparke vekk onde ånder. Det gir vel et hint om trafikkforståelsen.
Mange som kommer Agra, reiser på en rundreise, som betyr at de opplever hovedstaden New Dehli, Agra og Jaipur.

Overnatting


Turister strømmer til Agra for å få med seg severdighetene, og det er derfor mye dyrere overnatting her enn andre steder, så vær obs på det.


Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK
Finn rimelige flyreiser i Norge og i utlandet Book hotell i utlandet på 99.000 hotell over hele verden Finn og book leiebil i hele verden Finn alle ledige restplasser fra alle de store selskapene hos altomreiser.no Søk blant over 3 millioner charterreiser fra fra samtlige turoperatører