Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Storbritannia

Brighton

Har man tenkt seg til Storbritannia denne sommeren bør man sette av noen dager til å besøke kystbyen Brighton. Med sin rike historie, sitt vennlige klima og drøssevis av severdigheter er byen garantert en av de mer interessante stedene øya har å tilby.

Brighton. Badeparadis: Brighton er stedet for strandløver og livsnytere. Ta turen og nyt dens gleder. Foto: istockphoto.com
Del Brighton på facebook Skriv ut

Publisert 16.juni 2005. Sist endret 11.februar 2010.

Storbritannia Fakta om Storbritannia

Offisielt navn: Det forente kongeriket Storbritannia og Nord-Irland

Hovedstad: London

Folketall: 60 094 648

Areal: 244 820 km²

Styreform: Konstitusjonelt monarki

Valuta: Britisk pund (GBP)

Valutakurs: 1 GBP = 11.2319 NOK

Språk: Engelsk

Retningsnummer: +44

Annonse:

Alle foto: Bjørn Bergslien

Alle foto: Bjørn Bergslien.

En av de finerer hagene i Brighton.

En av de finerer hagene i Brighton.. Foto: Bjørn Bergslien

Strandlivet kan nytes til fulle i denne byen.

Strandlivet kan nytes til fulle i denne byen..

Har man tenkt seg til Storbritannia denne sommeren bør man sette av noen dager til å besøke kystbyen Brighton. Med sin rike historie, sitt vennlige klima og drøssevis av severdigheter er byen garantert en av de mer interessante stedene øya har å tilby.Det er ikke uten grunn at Brighton er en av de best besøkte byene i hele Storbritannia. Hvert år pakker tusenvis av briter og andre europeere sine sekker og kofferter for å tilbringe sommeren på sørkysten av England. Brighton har nemelig alt mulig å by på, enten man er ineteressert i historiske bygninger, turer langs stranden, tivoli festligheter, sport og idrett, eller spise, drikke og feste til sola står opp neste morgen.

Litt historie

Brightons historie går helt tilbake til 400 år e.Kr. På denne tiden var stedet bare en liten landsby der fiskere og bønder drev på med sitt. I middelalderen vokste byen sakte men sikkert med tanke på både handelsforbindelser og innbyggertall, og i år 1580 hadde lansbyen snaue 2500 beboende. Det var ikke før i år 1660 at stedet først begynte å bli kalt Brighton, og det var fra da av at saker og ting virkelig begynte å skje i byen. I 1848 ble det estimert at byen hadde 250,000 besøkdende hvert år på grunn av handel og markeds-muligheter. På denne tiden bodde det også rundt 50-60,000 lokale der. I dag er Brighton en etablert by med rundt 150,000 innbyggere, og er et av de mest kjente og best besøkte stedene i England.

Steder å se

Byen er kanskje mest kjent for Brighton Pier og Royal Pavilion. Førstnevnte er et gigantisk treverk som stikker ut i havet hvor haugevis av turister og lokale tilbringer mye av hverdagen. Med spillehaller og arkader, karuseller, berg og dalbane, og andre tivoli festligheter er kanskje Brighton Pier mest interessant for det noe yngre publikum, men er likevel garantert verdt å besøke. Royal Pavilion er et flott palass med en rik historie. Dets ytre er inspirert av indisk arkitektur, mens innvendig domininerer kinesisk interiør. Selv om det river litt i lommeboka å betale seg inn på palasset, er det mye interessant å se og oppleve der. Uten om disse to severdighetene, kan det nevnes Brighton Beach, en nydelig steinbelagt strand, og Preston Manor, et annet historisk bygg vel verdt et besøk. Å gå rundt i de smale gatene i sentrum, også kalt “The Lanes”, er en opplevelse i seg selv. Her finner man hovedsaklig restauranter og små, uavhengige sjapper av diverse slag.

Sport og idrett

En annen ting Brighton er kjent for er sin omfavnelse av sport og idrett. Ettersom det er en kystby med kilometer lange strender, er svømming, surfing og seiling blitt populære aktiviteter. Særlig om sommeren kommer tilreisende fra innlandet ned til Brighton for å tilbringe tid i sjøen. På land spilles basketball, volleyball og selvfølgelig fotball, og skateboarding er populært blant ungdommen. Er du av typen som foretrekker å se på sport fremfor å delta selv, kan Brighton Races, Brighton Greyhound Stadium og diverse fotball-arenaer kanskje være av interesse.

Natteliv og Alternative Subkulturer

Brighton er kjent for sitt ville og notoriøse natteliv syv kvelder i uken. For når sola går ned og kveldsmørket trenger på, kommer alle slags mennesker ned og ut for å feire livet. I helgene kommer danseløver fra hele England ned for å gå ut på byen i Brighton, hvilket sier noe om hvor populært stedet egentlig er. Byen har nemlig et eksepsjonelt yrende natteliv med manfoldige barer, puber og diskoteker. På grunn av sine to universiteter, University of Sussex og University of Brighton, bor det også mange studenter her, og nattelivet er derfor i hovedsak ungt og pulserende.

Det man bør være forberedt på, er at Brighton ikke er noe konservativt sted. Det florerer av alternative subkulturer som blandt annet punkere med naglebelte, hippier som henger igjen i 70-tallet, skatere med sagge-bukser, og drøssevis av andre typer animerialistiske mennesker. I forhold til innbyggertall, er Brighton den byen i England med flest homofile og lesbiske, og har derfor etablert seg som landets homofili-hovedstad. Dersom dette er hva man er på utkikk etter, er St. James’s Street og Old Steine i Kemptown stedet å dra.

Mer informasjon

Man kommer seg til Brighton ved å ta fly til Heathrow eller Stansted, og så ta tog inn til stasjonen på London Victoria, for så å ta tog videre ned til Brighton. Drar man til Gatwick kan man ta tog direkte derfra og ned til Brighton, noe som ikke tar mer enn snaue 45 minutter.


Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK
Finn rimelige flyreiser i Norge og i utlandet Book hotell i utlandet på 99.000 hotell over hele verden Finn og book leiebil i hele verden Finn alle ledige restplasser fra alle de store selskapene hos altomreiser.no Søk blant over 3 millioner charterreiser fra fra samtlige turoperatører