Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Storbritannia

Bath

Å spasere rundt i Bath er som å vandre gjennom århundrer av historie. Med sin klassiske arkitektur og sine velkjente romerske bad framstår byen som en historisk perle sørvest i England.

Del Bath på facebook Skriv ut

Publisert 11.juni 2002. Sist endret 20.mars 2009.

Storbritannia Fakta om Storbritannia

Offisielt navn: Det forente kongeriket Storbritannia og Nord-Irland

Hovedstad: London

Folketall: 60 094 648

Areal: 244 820 km²

Styreform: Konstitusjonelt monarki

Valuta: Britisk pund (GBP)

Valutakurs: 1 GBP = 11.2319 NOK

Språk: Engelsk

Retningsnummer: +44

Annonse:

Foto: Bjørn Bergslien

Foto: Bjørn Bergslien.

Foto: Bjørn Bergslien

Foto: Bjørn Bergslien.

De fleste av oss kjenner nok Bath mest for de romerske badene. Byen har egentlig mye mer å by på. Historien strekker seg over 3000 år tilbake i tid, noe det er lett å se av Baths arkitektur og omgivelser.

I 1987 ble Bath offisielt utnevnt som et “World Heritage Site” og har i etterkant fanget interessen til tusenvis av omreisende. Vi snakker om en ganske liten by i innlandet i Somerset, omtrent to timer med tog fra London, Paddington.

Historie og arkitektur

Selv om Bath har bensinstasjoner og kjøpesentre som alle andre byer i 2005, er det på ingen måte noen moderne by det er snakk om her. Historien starter ca. 860 f.Kr. da Prins Bladud skal ha blitt helbredet av mystisk vann i området. Dette vekket interessen til folk, men det var ikke før i år 43 e.Kr. at romerne reiste et tempel i heder og ære for gudinnen Sulis Minerva og de helbredende kreftene til det naturlig varme vannet. Byen het faktisk opprinnelig Aquae Sulis etter denne gudinnen, men skiftet navn til Bath i middelalderen. I de neste to tusen årene etter at romerne bygget badene har byen blitt påvirket av mangt og mange, men i dag er Bath bevart som en historisk verdifull og arkitektur-messig perle av de få.

Det er lett å se at byen har fått innflytelse fra romerne. Selv om det er den storartede fremstillingen av de romerske badene som kanskje trekker flest turister, har byen også et solid arkitektur-messig anker i 1700-tallet. De to store arkitekturene i Bath på denne tiden var Ralph Allen og John Wood som på mange måter regnes som forfedrene til den kunstneriske utformingen av diverse anerkjente bygninger og broer på grunn av deres revolusjonerende måte å konstruere steinbygninger på.
En annen pionerende mann fra 1700-tallet var Richard Nash. Han var ikke arkitekt, men hadde stor innflytelse på datidens samfunn og måten foretninger ble drevet på. Folk dro over sjø og land for å handle saker og ting i Bath som ikke fantes noe annet sted i verden. Mye av denne tendensen finner vi faktisk igjen i nåtidens Bath. Det finnes fremdeles haugevis av bakgater med små forretninger og butikker som selger suvenirer og objekter som må være ganske eksklusive.

Turistattraksjoner og severdigheter

Bortsett fra de romerske badene Roman Baths, Cross Bath, Hot Bath og Bath Spa kan vi anbefale en visitt til The Pumproom, som originalt var samlestedet til de rike og mektige i byen, og der folk spredte rykter om hverandre. I dag kan det nytes mat og drikke der samtidig som vi kan høre på klassisk piano-musikk og ha utsikt til noen av badene. Meningen er at vi skal få litt av den adelige følelsen av hvordan det var å være på den velstående siden av klasseskillet. Vi bør dog være oppmerksom på en relativt stiv pris og at det forventes at vi går ganske pent kledd. Bath er også byen som inspirerte den anerkjente forfatteren Jane Austen. Det finnes et eget lite interessant museum dedikert til henne som ganske enkelt heter Jane Austen Centre. Vi får ikke bare kjennskap til henne som forfatter, men også hvordan Bath inspirerte og påvirket mange av hennes noveller. Building of Bath Museum er et annet museum som kan være verdt å besøke. Her får vi innsikt i Baths rike historie og får grundig innføring i arkitekturens utviklingsgang. Andre museer som bør nenves er The Museum of Costume, Bath Postal Museum, The Book Museum og The American Museum.

Andre severdigheter verdt å få med seg er Pultney Bridge, en historisk bro hvor all trafikk er sperret av, og Royal Crescent, en enorm bueformet bygning som ble reist mellom 1767 og 1775 av John Wood og sønn. Royal Victoria Park med sine botaniske hager og golfbaner er også storartet. Særlig om sommeren er denne parken populær, med arrangementer og festivaler i haugevis.

Når, hvor og hvordan

Bath er en by som bør besøkes på sommeren ettersom liv generelt myldrer og yrer mye mer i månedene juni, juli og august. Selv om turistbusser går hele vinteren, er det kanskje lurere å besøke byen om våren eller sommeren for å få med seg musikk arrangementer, den kjente blomster-festivalen, og utepils og golf i solskinn.

Den enkleste måten å komme seg til Bath på fra Norge er ved hjelp av fly til London og buss eller tog videre til Bath. RyanAir og Norwegian.no opererer billige flyreiser til London, og tog reiser hver halvtime til Bath fra togstasjonen London Paddington.

Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK
Finn rimelige flyreiser i Norge og i utlandet Book hotell i utlandet på 99.000 hotell over hele verden Finn og book leiebil i hele verden Finn alle ledige restplasser fra alle de store selskapene hos altomreiser.no Søk blant over 3 millioner charterreiser fra fra samtlige turoperatører