Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Storbritannia

Eastbourne

Det er konservativt. Det er rolig. Men samtidig er Eastbourne en herlig by å farte rundt i. For med sine fire millioner besøkende hvert år kan byen umulig være så kjedelig som mange engelskmenn påstår.

Eastbourne. Havsjarm: Kjent for sine hvite klipper og romatniske pir. Eastbourne er et godt sted å være. Foto: istockphoto.com
Del Eastbourne på facebook Skriv ut

Publisert 9.juni 2005. Sist endret 26.februar 2010.

Storbritannia Fakta om Storbritannia

Offisielt navn: Det forente kongeriket Storbritannia og Nord-Irland

Hovedstad: London

Folketall: 60 094 648

Areal: 244 820 km²

Styreform: Konstitusjonelt monarki

Valuta: Britisk pund (GBP)

Valutakurs: 1 GBP = 11.2319 NOK

Språk: Engelsk

Retningsnummer: +44

Annonse:

Kirker:

Kirker:. Gamle bygninger slipper man ikke unna i Eastbourne heller. Alle foto: Bjørn Bergslien

Kontraster:

Kontraster:. De rolige gatene i Eastbourne støi sterk kontrast med kaoset i London

Shopping:

Shopping:. Byen er kjent for sine mange uavhengige og lokale butikker

Eastbourne er en relativt liten kystby som ligger i East Sussex, på sørvest kysten av mektige England. Byen er ganske lett tilgjengelig både med buss og tog fra London og Brighton, samt mange flere mindre byer som ligger spredt rundt i det sørlige området av landet. Går man fra geografi til demografi finner man raskt ut at hele 97% av de 100.000 innbyggerne som bor i Eastbourne er hvite i hudfargen, og det er lett å se at konservatismen er et innstemplet mønster i den lokale politikken. Gjennom sin historie har nemlig Eastbourne etablert seg selv som en by bestemt på å holde fast ved de mer bestående samfunnsordningene.

Litt historie

Historien til byen strekker seg tilbake vel 2500 år da kelterne bosatte seg i området omtrent 500 år f. Kr. Fra den tid av utviklet byen seg sakte men sikkert med tanke på både innbyggertall og bearbeidelse av handelsforbindelser med andre land. De som bodde i området utnyttet kystby mulighetene bra, og i middelalderen var Eastbourne formet av bønder og fiskere. Men senere, utpå 1800-tallet, var det duket for grunnleggende og fundamentale forandringer i kultur og samfunnsliv. Stedet ble av nyrike forvandlet til en ”gentlemann-by”, og nye attraksjoner vokstre fram. Både den velkjente Eastbourne Pier og promenaden ble bygget omkring 1870. Senere ble Eastbourne hardt rammet av verdenskrigene, men fortsatte likevel å vokse i størrelse og omfang. I mellomkrigstiden ble attraksjonene Towner Art Gallery og Bandstand etablert, og etter krigen, i 1963, ble Congress Theatre bygget.

Livet i Eastbourne

Byen påstås å ligge på ”Solskinns-kysten”, og har visstnok flere timer solskinn i året enn noen annen by i hele England. Men når dette er sagt, skal det også sies at disse påstandene har drevet fram en rivalisering med Bournemouth, som også hevder det samme. Uansett har byen et herlig klima, som forresten også er preget av en forfriskende sjøbris.

Det fine klimaet har også påvirket flere til å bosette seg i området. For selv om byen de siste tiårene har vært karakterisert av en noe eldre befolkning bestående av pensjonister, har de siste par årene sett en enorm framvekst av familier og nye ungdomskulturer. Noen av årsakene til dette er at nybygging av familiehus og utvikling av en bedre skolegang for ungdom har preget den lokalpolitiske agendaen. Deler av Universitetet i Brighton ligger også i Eastbourne, noe som har brakt en liten del av studentlivet i Brighton til Eastbourne.

Shopping

Selv om Eastbourne kanskje ikke er mest kjent som noen shopping hovedstad, er det likevel mye å bruke pengene på her. Kjøpesenteret Arndale Centre og gaten Terminus Road byr på de mest konvensjonelle og etablerte butikkjedene. Men er man sulten på alternative og unike shopping opplevelser, bør man ta turen til Seaside Road, som byr på uavhengige sjapper og mindre butikker av et enestående slag. Enterprise Centre er et annet kjøpesenter vel verdt et besøk. Dette er nemlig en gammel viktoriansk togstasjon som er blitt restaurert og gjenoppbygd som et kjøpesenter. Er man ute etter klær kan man vandre rundt på Sovereign Harbour eller ta turen til Langney Shopping Centre, som byr på marked hver lørdag.

Turisme

Som sagt er det enkelt å komme seg fra større byer som London og Brighton direkte til Eastbourne. Selv om togforbindelsen mellom Eastbourne og London har fått en del kritikk på grunn av forsinkelser, har jeg personlig aldri hatt noe problem med å reise ned til kysten. Nettopp fordi det er enkelt å komme seg dit, og fordi byen har et herlig klima og byr på en rolig og avslappet atmosfære, har Eastbourne blitt en stadig mer populær feriedestinasjon for engelskmenn som bor i innlandet. Festivaler og arrangementer trekker også en del folk, og spesielt tennis turneringer har vist seg å være populært blant folk flest. Selv om byen per dato ikke trekker det store internasjonale publikum, vil jeg si at Eastbourne er en britisk perle som venter på å bli oppdaget.


Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK
Finn rimelige flyreiser i Norge og i utlandet Book hotell i utlandet på 99.000 hotell over hele verden Finn og book leiebil i hele verden Finn alle ledige restplasser fra alle de store selskapene hos altomreiser.no Søk blant over 3 millioner charterreiser fra fra samtlige turoperatører