Les mer på backpacker.no Dagens reisemål Bildegallerier
Vis Spania

Ibiza by

VERDENS FREMSTE PARTYBY: Ibiza er viden kjent for å ha noe av det heftigste fest- og klubblivet i hele verden! Øya har skapt sin egen musikkstil og klesmote og er tumleplass for ungdom fra hele Europa som kommer hit ens ærend for å slå seg fullstendig løs. Samtidig er Ibiza et helt greit feriemål for "vanlige folk", gjerne med barn – hvis man trekker litt vekk fra klubbene og de tetteste strendene.

Ibiza by. Festligheter: Ibza er kjent for sitt uteliv, men også for vakker arkitektur, temperert hav og innbydende strender. Foto: istockphoto.com
Del Ibiza by på facebook Skriv ut

Publisert 7.desember 2001. Sist endret 20.mars 2009.

Spania Fakta om Spania

Offisielt navn: Kongeriket Spania

Hovedstad: Madrid

Folketall: 40 448 191

Areal: 506 030 km²

Styreform: Monarki

Valuta: Euro (EUR)

Valutakurs: 1 EUR = 9.993 NOK

Språk: Spansk

Retningsnummer: +34

Annonse:

Bilder fra party på Ibiza!

Bilder fra party på Ibiza!. Bildet viser partyløvinne i full vigør i Ibizas mørke og hete netter.

Ibiza

Ibiza.

Ibiza by: Panorama

Ibiza by: Panorama.

Luftfoto av Ibiza by

Luftfoto av Ibiza by. Selve Ibiza by er bebyggelsen til venstre i bildet. Kilde: http://www.ibizacharter.com/photos/ibiza_harbour_pic.jpg

Partyliv på Ibiza

Partyliv på Ibiza.

Ibiza var en gang en liten ukjent flekk i Middelhavet, den større naboen Mallorca fikk all oppmerksomheten. Men på 1960-tallet ble Ibiza hippienes favoritt og derfra har øya utviklet seg til å bli det mest løsslupne, festglade og ungdommelige av alle Europas reisemål. Det er også fristed for homofile og for en hver som liker å vise seg frem mest mulig.

Sex & drugs & house

Det skal ikke underslås at mye handler om sex og dop på Ibiza. Men man skal passe seg en smule: Stoffmisbruk er strengt forbudt og blir slått ned på. Hvert år blir hundrevis av ungdommer også sendt vekk fordi de mangler penger eller har gjort for mye av seg i fylla.

En kveld på i Ibiza by starter gjerne på en av barene nede i havnen; f.eks. Zoo, Tango eller Vogue. Fra midnatt og frem til soloppgang, eller lenger, overtar de store diskotekene hovedrollen. De mest kjente heter Pacha, Space, Amnesia (for homser), Privilege, Zenith og El Divino. Diskotekene er utvilsomt blant de aller beste i verden; med førsteklasses lyd- og lysanlegg, showpodier, skumsprøyter, maskiner som overøser dansegulvet med popcorn og hele dansegulv som fylles med vann i løpet av natten. Ibiza-musikken er luftig, drømmende, lyrisk og drønnende tung i bunnen. Klubbene byr på klodens beste DJ's og har spesialparties på rekke og rad. De tre beste klubbene er blitt sagt å være verdens 8., 9. og 10. underverk. Yes.

Utenom klubbene, er også gatene i Ibiza by gjennom natten fyllt av en yrende og kaotisk røre av mennesker i alle farger og fasonger. Gatelivet har mest preg av et karneval i full utblåsning.

Strendene

Når du enn måtte våkne etter natens utskeielser, er det bare å pakke håndkleet og begi seg ut i solen. Sør for byen ligger hovedstranden: Playa d'en Bossa, som også er øyas lengste. Den er omkranset av barer og kafeer av alle typer; midt på den ca. to kilometer lange strekningen går det i housemusikk og vodka-lemon dag og natt. Lengst ut fra byen roer det seg mer ned. Havbunnen består av fin sand og stranden er dermed et populært sted for ballspill i vannet. Når vinden står inn fra sør er den også et bra sted for vindsurfing. Ellers går det i pedalbåter, dykking paraseiling og volleyball. Litt lenger sør for Playa d'en Bossa ligger Playa Cavallet, en av de offisielle nudiststrendene, som også har bra med alle slags tilbud.

Nord-øst og ytterst i bukten, ca. en kilometer fra byen, ligger den 900 meter lange Talamanca-stranden. Den er langgrunn og ikke altfor full av fest og dermed populær blant barnefamilier. Du kan leie bananbåt, pedalbåt eller ta kurs i vindsurfing. Utsynet mot Ibiza by er flott, særlig om kvelden når lysene tennes. For øvrig finnes et titalls andre gode strender langs Ibizas østkyst, som kan nås med badebåter.

Ting å gjøre

Skulle du klare å unslippe klubbene eller hvis du reiser med barn, finnes vannparken Aguamar som ligger ved Playa d'en Bossa. I utkanten av San Antonio kan du besøke Aquario Cap Blanc, et fascinerende akvarium anlagt i en naturlig grotte og fra San Antonio går det også en to times turisttur med minitog (på gummihjul) opp til øyas høyeste utsiktspunkt – med innlagt kafebesøk på veien.

På tross av den intense turismen, har Ibiza faktisk klart å beholde mye av sin gamle, gotiske arkitektur, sine vakre plasser og historiske bygninger. Det er obligatorisk med en tur rundt i Dalt Vila ("den høye byen"), gamlebyen, som har et av Europas eldste borganlegg. Det meste av det du ser i dag er riktig nok fra 1500- og 1600-tallet. Du kommer in i gamlebyen gjennom den vakre portalen Puerta de la Tablas, som er flankert av romerske statuer. Utsikten fra høyden er formidabel.

Deretter bør du også besøke byens katedral, som ligger på et sted hvor det trolig har stått religiøse bygninger i minst 2500 år. Ved siden av katedralen ligger det arkeologiske museet og ikke langt unna, på "vindmøllehøyden (Puig des Molins), kan du se utgravingsfeltet hvor man fant flere tusen kartagenske kister. Byen har også et bra museum for samtidskunst og en rekke private gallerier.

Hvis du har fått nok arkeologi og historie, kan du jo heller konsentrere deg om småbutikkene som det myldrer i gamlebyen og rundt, eller ta en tur ned til Marinaen og se på de luksuriøse lystbåtene – Ibiza er en populær havn for Middelhavsfarere.

Når det gjelder mat og drikke, har Ibiza by har et bra tilbud av restauranter, fra gode lokale fiskerestauranter, via kinamatsteder til amerikanske fastfoodkjeder. Men det er turistindustrien som dominerer, forvent ikke å se svært mange små, pitoreske tapas-barer, selv om også de finnes.

Shopping

Ibiza er berømt for en helt egen, og ganske outrert, klesstil. Mye av det du får kjøpt her finner du ikke andre steder. Ellers er det også bra tilbud av "allminnelige" moteklær til gode priser og dessuten skinn- og lærværer til allslags bruk. Hver kveld er det hippie-marked i Sa Marina, bydelen under høyden. Og selvfølgelig drukner du i det sedvanlige nipset.

Klima

Ibiza ligger litt mer skjermet til og er dermed et lite hakk varmere enn Mallorca: Det gir bra klima også om vinteren, men det kan også bli ganske så varmt i juli og august.


Annonse:

Annonse:

Annonse:

Valutakalkulator

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK
Finn rimelige flyreiser i Norge og i utlandet Book hotell i utlandet på 99.000 hotell over hele verden Finn og book leiebil i hele verden Finn alle ledige restplasser fra alle de store selskapene hos altomreiser.no Søk blant over 3 millioner charterreiser fra fra samtlige turoperatører