- Norges største reiseguide på nett

Publisert:12.juli 2007
Sist oppdatert: 20.mars 2009
Australias tredje største øy ligger ca. 13 km fra South-Australias kyst. Langt nok til at den har vært isolert fra europeernes sykdommer og ville dyr. Det finnes hverken dingo, kaniner eller rever på øya, så flere truede dyrearter som koala, possum og nebbdyr er satt ut hit for å sikre deres overlevelse. Og du vil få oppleve flere av dem, for det sies at ikke noe annet sted kan du komme i kontakt med så mange dyr på et så lite område.

Fra Cape Jervis, 45 minutter syd for Adelaide, tar du fergen til øya som i 1802 fikk navnet sitt fra den britiske kaptein Matthew Flinders da han med følge fortærte et stort måltid kengurukjøtt her. Øya var ubebodd av aboriginere da europeerne kom hit, men arkeologiske funn hentyder at de bodde her for mer enn 11.000 år siden. Hvorfor de siden forsvant fra øya er uvisst.

Den 150km lange øya huser idag ca. 4.400 innbyggere, og de fleste bor på nordsiden ved Kingscote, øyas hovedstad. På Kangaroo Island foregår produksjon av bl.a. vin, ost og honning. Saueholdet bidrar til deilig merinoull , men turisme er også en viktig inntektskilde til øya som i reklamen fremstår som en paradisøy; solskinn, mildt klima, vakre sandstrender og et ualminnelig rikt dyreliv. Siden det ikke finnes noen offentlig transport her er det beste å kjøre rundt i eget kjøretøy, eller hoppe på en guidet tur. Med eget kjøretøy har man større frihet, og det er flere utleiefirmaer på øya, bare husk å booke på forhånd. Hovedveiene er gode, og de fleste asfalterte. Vær oppmerksom på dyr i veien ved soloppgang og solnedgang; plutselig sitter det en kenguru foran deg når du runder svingen.

Strender

Det er mange flotte strender på øya, deriblant vakre Pennington Bay der du kan se delfiner surfe i bølgene mens du rusler i vannkanten. Vivonne Bay er en annen nydelig strand, og nylig ble den kåret til en av Australias vakreste, på grunn av sin pudderhvite sand, og krystallklare vann. Nordsiden har roligere farvann dersom du vil svømme, mens sydkysten er perfekt for surfere. For de som er interessert i livet under vann finnes det to dykkesentre her. OvernattingDet finnes et utvalg av overnattingssteder på Kangaroo Island, alt fra camping, hotel, hostel, B&Bs til hytter. Noen av hyttene har dyrefôr du selv kan legge ut og se øyas villmark bokstavelig talt komme opp på verandaen mens du lager middag. Wallabies, en liten kengurutype, kommer mer enn gjerne for å se om det er mat å få.

Seal Bay

Seal Bay er en av hovedattraksjonene på øya, der du kan rusle blant de australske sjøløvene. Tre dager ute til sjøs for å fiske og spise seg mette, og så tre dager inne på stranden hvor de sover ut - slik er en australsk sjøløves hverdag. Man kan bare gå ned på stranden blant dem sammen med en guide. Stranden er en del av et naturreservat, og de er påpasselige med at sjøløvene skal få være i fred. Kun på grei avstand får man observere dyrene, litt for din sikkerhet også. Noen av hannene er ganske store og kraftige.

Flinders Chase National Park

Er absolutt en av severdighetene du må se på Kangaroo Island. Det er den største nasjonalparken i Australia, og det meste av parken er villmark. På turistsenteret kjøper man billetter til nasjonalparken som strekker seg over en stor del av Kangaroo Islands vestlige del. Ta først turen til Kirkpatrick Point og The Remarkable Rocks, på sydkysten – eroderte granittsteiner på fjellgrunn som stuper 75 meter rett ned i havet. Og de er ganske utrolige der de ligger, som abstrakt kunst, med blått hav som bakgrunn.

På sørvestspissen av øya ved Cape de Couedic lighthouse finner du Admirals Arch, en naturlig bue i klippene som har blitt formet av havet. Det er ikke til å unngå at det river i nesa når man følger stien ned mot klippene. En forferdelig stank som bare blir sterkere jo nærmere sjøen man kommer, stammer fra selene som holder til her, såkalte New Zealand fur seals. I motsetning til sjøløvene er disse veldig aktive, der de bader og lekesloss under klippene, trygt skjermet fra eventuelle farer som hai. Her er fine plattformer der du kan stå og observere selene som også kan bli av betydelig størrelse.

Bak selve turistsenteret er det stier der du kan få se koalaer sove i trærne. De lever kun av bladene fra eukalyptustre, en kost som er såpass næringsfattig at de sover 20 timer i døgnet. Langs stien som snor seg mellom tørre trær og store yakka-busker sitter kenguruer og spiser, et stort antall fugler, blant annet den sorte gulhalekakaduen, holder til her. Med flaks kan du også få sjangsen til å se nebbdyr, men de er svært sky. Flere steder er det bygget plattformer ved bekken, slik at man kan få et glimt av dem.

Øvrig

Øya forøvrig huser et stort antall fugler, blant annet den sorte svanen, pelikaner og pingviner. Sistnevnte kan du finne på nordsiden ved Kingscote, og det arrangeres turer, en såkalt ’Penguin Walk’ for å se dem på nært, men kontrollert hold.

Uten å stresse heseblesende fra det ene til det andre kan man rekke over mye på få dager her.Dyrelivet er fantastisk, men øya i seg selv er et fint sted å bare dra for å slappe av en stund også. Det anbefales å smake på den lokale maten og vinen, lukke øyenene og lytte til brenningene fra havet. Og du vil garantert ønske deg tilbake.