- Norges største reiseguide på nett

Publisert: 5.januar 2008
Sist oppdatert: 6.mars 2010

Å vandre gjennom gatene er som et gufs fra en krigsherjet fortid. Kulehull i bygninger og utbombede ruiner minner alle på de grusomme hendelsene, som massehenrettelser og etnisk rensing, som har utspunnet seg her. Men Mostar er på vei til en ny tid, noe byens stolthet, broen Stari Most, med sine to tårn ”Mostari” som har gitt byen navnet, vitner om.

Broen er buet 21 meter over bakken, og var tidligere verdens største. Den ble bygget av tyrkerne på slutten av 1500 tallet, og er et arkitektonisk vidunder som forbinder byen på hver side av elven Neretva med hverandre. I 1993 ble broen ødelagt av Kroatiske styrker, men i 2004 ble Stari Most igjen reist over vannet som et symbol på byen som har vært, og som igjen vil bli.

Når du befinner deg i Mostar bør du besøke gamlebyen, Carsija, og vandre gatelangs mellom de natursteins bygde husene og steinbelagte gatene, som for øvrig står på UNESCOs liste over verdensarv.

Det er en glede i seg selv å få oppleve en slik arkitektur på så nært hold, og gir deg garantert lystig humør. Stemningen i byen er upåklagelig, og får deg til å slappe av, nyte og tenke. Det er flere gode restauranter og kafeer, gjerne på idylliske steder ved elvebredden og under broer, på begge byens sider, som er vel verdt et besøk.

På elvens vestre bredde, i området Kujundziluk, florerer det også av herlige håndverksbutikker, hvor du kan få tak i alt fra vakre smykker til skreddersydde klesplagg, for en rimelig penge.

Det er altså mange gleder å oppleve i Mostar, og som turist bør du ta del i dem alle.

Transport

Det går ingen direkteruter hit, men det er fult mulig å fly til nabolandet Kroatia og deretter ta en relativt kort og komfortabel busstur inn til byen. Sjekk på forhånd, og les andre reisendes tips.

Overnatting

I Mostar er mulighetene mange, og rimelige. Du kan velge mellom gjestehus eller stjernehoteller, og du bør sjekke på forhånd pristilbud og ønsket standard.