- Norges største reiseguide på nett

Publisert:15.mars 2002
Sist oppdatert: 5.april 2009

Spania har en ærefull tradisjon innen malekunsten. De dominante skikkelsene i gullalderen var El Greco og Diego Velázquez. En av de mest nyskapende på 1800-tallet var Francisco Goya, som skapte fascinerende usminkede portretter av medlemmene i kongehuset. Kunstlivet tidlig på 1900-tallet ble influert av en bemerkelsesverdig gruppe malere: Pablo Picasso, Juan Gris og Joan Miró.

Arkitekturen i Spania spenner fra de førhistoriske monumentene på Menorca, via de romerske ruinene i Mérida og Tarragona, det nydelig dekorerte islamske borganlegget Alhambra i Granada, gotiske katedraler, slott og palasser – og til Gaudis intrikate og fabulistiske arkitektur, deriblant den uferdige katedralen Sagrada Familia i Barcelona.

Ett av verdens fineste litterære verk er romanen Don Quijote de la Mancha, skrevet av Spanias Miguel de Cervantes på 1700-tallet. Viktige forfattere fra det tjuende århundret omfatter Miguel de Unamuno, Federico García Lorca og Camilo José Cela, sistnevnte vant Nobelprisen i litteratur i 1989. Blant fremtredende kvinnelige forfattere de siste 25 årene finner vi Adelaida Garcia Morales og Ana María Matute.

Spansk film var engang synonymt med arbeidet til det surrealistiske geniet Luís Buñuel, som tilbrakte store deler av sitt liv utenlands. I dag er deres mest profilerte filmkunstner Pedro Almodóvar, som med sine sprø, følelsesfylte farser har hatt stor internasjonal suksess.