- Norges største reiseguide på nett

Publisert: 3.desember 2001
Sist oppdatert: 20.mars 2009

Phuket er Thailands rikeste region og øya er forbundet til fastlandet med bro. Dermed ligger alt til rette for turistutbygging – og den har skjedd i økende tempo siden den spede starten på begynnelse av 1970-tallet.

Tett med turister

I dag er Phuket en øy med titusenvis av gjestesenger i hoteller og bungalower, men de fleste er konsentrert om tre steder i sør: Patong, Karon og Kata. Her er det tett i tett med slangefarmer, vannsportaktiviteter, natteliv, hotellanlegg, hytter og koier.

Rolig i nord

Drar du derimot nordover på øya, blir det roligere desto lenger du kommer. Her kan du oppleve Phukets siste rest av regnskog og dessuten plantasjer hvor det dyrkes cashewnøtter, gummi, kakao, ananas og kokosnøtter. Strendene er også aldeles flotte. En tur rundt på øya er verdt innsatsen.

Strendene

Rundt hele øya ligger flotte strender med krystallklart vann og hvit sand. Men man skal være klar over at vestkysten kan ha tøffe bølger og strømmer. Flere titalls turister omkommer hvert år fordi varslingen er dårlig; pass på!

God standard

Hotellstandarden på Phuket er gjennomgående god og driften av turiststedene stort sett fornuftig og miljøvennlig, med enkelte unntak. Prisen for overnatting er dermed også litt høyere enn ellers i Thailand, men for oss nordmenn fremdeles rimelig.

Aktiviteter

Dykking og snorkling er tingen. Phuket rangerer som et av verdens ti beste steder for undervannsopplevelser. Charterselskapene tilbyr kurs og utflukter med skandinaviske instruktører og ellers finnes det en rekke selskaper som tilbyr opplæring og turer til fine strender og øyer. Hvis du ikke er dykker, er det fint mulig å bli med bare for å snorkle (til redusert pris). Litt snorkling MÅ du uansett prøve.

Den andre store aktiviteten er padling med kano. Det arrangeres turer med mat og drikke inkludert til flere attraktive steder, og da særlig til Ao Phang-Nga, i regionen like nord for Phuket. Her padler man rundt i landskapet hvor James Bond-filmer har hentet kulisser og dukker inn med den lille båten i lave og trange huler.

For øvrig kan du forlyste deg med havfiske hvor det skal være mulig å få fisk på opptil flere hundre kilo. Phuket har fire golfbaner i verdensklasse, du kan spille tennis og bowling, kjøre go-kart eller hoppe i strikk, drive fjellklatring i kalksteinsklippene eller gå og se Thai-boksing.

Og etterpå er det tid for spa eller massasje, etterfulgt av et kurs i Thailandsk kokekunst, som er verdensberømt. Alt er mulig – det er bare å lete frem brosjyrene på hotellet, skaffe seg en guidebok, bla rundt på nettstedene i høyre spalte eller spørre charterselskapets vert.

Severdigheter

Phuket har et lite knippe av fine ting som du bør se. I selve Phuket by (som har drøyt 60 000 innbyggere) kan du oppleve en del gamle kinesiske templer og Sino-portugisisk arkitektur. Byen har en lang og broket fortid med mange utenlandske besettere. I Phuket by må du også få med deg nattmarkedet (det finnes også et nattmarked i Patong) hvor du bl.a. annet kan få kjøpt artige klær og ikke minst gasse deg i et vell av eksotiske matvarer.

Litt sør for byen ligger Wat Chalong-templet som er et av øyas største, og nord for Phuket by ligger sommerfuglhagen og akvariet med kunstige korallrev. Absolutt noe for barn.