- Norges største reiseguide på nett

Publisert:10.desember 2007
Sist oppdatert: 11.april 2009

Galapagos-øyene er unike og kjent verden over for sitt dyre- og fugleliv. Området har vært nasjonalpark i mange år og turismen er strengt regulert. Dette er nødvendig for å forsøke å bevare øyene. For et fattig land som Ecuador er det en utfordring med turismens krav om økt komfort og tilgjengelighet, de lokale fiskernes krav om å kunne fortsette fangst og fiske og økonomiske midler til å styre utviklingen.

Enhver besøkende til Galapagosøyene må betale en betydelig avgift (nå 110 USD for utlendinger) som går til nasjonalparkens drift. Og når man er i land på de forskjellige øyene må man gå i følge med lokale guider og følge de oppmerkede stiene.

Men alle restriksjonene til tross. På Galapagos kommer du uansett på nært hold av mange forskjellige dyr og fugler. Hver øye har sitt unike dyreliv og havet omkring sine arter med fisk, sjøløver, skilpadder eller sjøiguana. Blåfot-sulene danser sin spesielle parringsdans i store kolonier og de store fregattfuglene møter båten når den nærmer seg land. Sjøløvene finnes i flokker på de fleste øyene og du kan studere deres levesett på nært hold. Mer sjeldne er albatross (kun på ei øy deler av året) og hammerhai.

Foruten et særegent dyreliv, har Galapagos-øyene hvite strender blant kaktus og vulkanske fjell. Det er også noen få landsbyer og en del fastboende på de fire øyene som er bebodd. For 70-80 år siden utvandret en del nordmenn til Galapagos. De forsøkte seg med jordbruk, hermetikkfabrikker og andre ideer, men for de aller fleste av dem ble livet her for vanskelig og for langt hjemmefra til at det kunne trives. Noen få familier ble imidlertid igjen og på øya Santa Cruz kan du besøke Finca Noruega – huset til familien Kastdalen som i dag er et lite museum.

Fra fastlands Ecuador flyr du en drøy time ut i Stillehavet og lander på en av de mange små øyene. Baltra ved Santa Cruz og San Cristobal er de viktigste øyene med flyplass og fastlandeforbindelse hver dag. Det er ikke forbindelse til andre land fra Galapagos.

Som turist kan man enten velge å bo om bord på en båt i 5-15 dager, eller overnatte på hoteller i en av landsbyene og ta dagsturer omkring på øyene. Uansett er det mest praktisk å følge et ferdig opplegg, hvis man ikke har svært god tid og kan finne løsninger etter hvert. Det er fortsatt mulig å fly ut og finne turer på Galapagos eller reise litt omkring på egenhånd. Men mange av de fineste øyene er ikke tilgjengelig på egenhånd, kun på organiserte turer.