- Norges største reiseguide på nett

Publisert:13.mai 2008
Sist oppdatert: 20.mars 2009
Kunstnere av mange sjangere har for lengst funnet veien til Istria, og latt den unike plasseringen, og det himmelske sjarmerende og det uante - det man ikke kan sette ord på, forføre og inspirere dem i sine verker. Norske turistbyråer har også åpnet øynene for en av Kroatias største perler, og selv uten strender har det kapret seg en plass som mange nordmenns favoritter.

Klimaet er deilig middelhavsk og menneskene blide og hjelpsomme. Det er et stolt folk som gjerne innbyr til bekjentskap, selv om de kan virke litt sky til tider. Det lønner seg å ta kontakt og selvfølgelig å være hyggelig.

Kulturlivet er en forførende del av området, og det er til stadighet mange store og små festivaler man kan ta del i, og har man muligheten - ta del i trøffelfesten. For besøker man Istria, bør man ta del i en kulinarisk herlighet, trøfler, som dette området er kjent for. Her er det også verdens største hvite trøffel på 1,3 kilo, ble funnet for noen år siden. Og husk at prisene ikke er like stive som andre steder.

En trøffelhimmel for gourmetsugne nordmenn, med andre ord. Gjennom historien har området vært besøkt av uttalige kulturer som alle har lagt igjen en liten bit av seg selv. Her finner du romerske amfiteatre, bysantiske mosaikker, Rumenske basilikaer og gotiske katedraler, som minner fra alle kulturene som har vært med på å gjøre Istria til akkurat det det er i dag.

Istria området har flere byer som enhver innbyr på sin egen særegenhet. Man finner Novigrad, en gresk koloni som har blitt en ny by, Porec – en smak av romertiden med herligheter som den bysantiske basillaen æret med en plass på verdensarvlisten, og Rovinj- med St. Euphemia – katedralen og utsikt til Venezia, ifølge de lokale. Det er altså nok av opplevelse området inviterer til.

Transport

Området kan nås på mange måter, og både bussturer, fly og ferger kan enkelt ta deg til området. Det kommer litt an på hva du ønsker å oppleve på selve turen, og hvor fort du vil komme dit. Flere reiseoperatører tilbyr pakker som tar deg helt frem, og et bra tips er å sjekke i god tid, og sammenlikne priser. For å oppleve alle Istrias mange herligheter er det beste å leie seg en bil. Da har man muligheten til å transportere seg mellom de forskjellige byene, og friheten til å gjøre det når man ønsker.

Overnatting

Privat losj er noe mange innbyr til, og det er både billig, hyggelig og lærerikt. Snakk med turistkontoret på stedet, så kan de være behjelpelige med det. Ønsker man å være mer alene er det mange campingplasser eller hoteller i området. Det beste er å sjekke hvilke byer man vil besøke og deretter finne de stedene som passer budsjett og ønske best.