- Norges største reiseguide på nett

Publisert:22.november 2006
Sist oppdatert: 13.april 2009
Det er september. Det kjennes som en mild sommerdag her hjemme. Omtrent 22 grader, perfekt forlengelse av den norske sommeren.

Vi ankommer Split først og drar direkte til Sibenik, en liten by cirka en halvtimes kjørertid nord for Split. Dette er en liten by, med cirka 40.000 innbyggere. Det er kun et hotell i denne byen, men de prøver å satse på turisme, så i fremtiden vil det nok bli lettere å overnatte her. Det er faktisk gode shoppingmuligheter her, og er du glad i sko, finner du garantert et par her.

Kornati naturpark, Kroatias nasjonale perle

Når man skal seile i Kornati naturpark, er den lille øyen Murter, et perfekt utgangspunkt. Øyen huser kun 2000 innbyggere, og mange av innbyggerne jobber med utleie av seil-og motorbåter til turister fra hele Europa og USA. Murter ligger 30 kilometer fra Sibenik og man drar ut fra Hraminahavnen videre ut i naturparken.

Kornati naturpark er delt inn i to deler. Den nedre delen som ligger lengst sør som inkluderer øyene Zut, Sit og Gangaro. I den nordlige delen ligger øyene Kornat, Lavsa, Piskera, Levrnaka, Mana, Silo, Rasip, Kurba, Smovica, Ravni, Karmeni og Smovika. Det finnes også en rekke småøyer innimellom som er ubebodde. Her kan du ankre opp, og ha en hel øy ”for deg selv”.

Ravni er en meget populær øy med to havner med en meget atmosfærisk sjarm og maten er upåklagelig. Det serveres først og fremst sjømat som er dagsfersk, men du kan også velge en rekke andre retter som er ligner mye på det italienske kjøkken. Black risotto er uunnværlig. Blekksprut og risotto er en perfekt kombinasjon.

Hyre av båtfører

Her er det kun lommeboken som setter grenser for hvor stor eller liten båt man ønsker. Prisene varierer også etter når i sesongen man er der. Og for et tillegg i prisen får man med seg egen båtfører som også sørger for nok mat på båten så lenge oppholdet skulle pågå.

Sjekk linken til høyre for å sjekk ulike seilbåtutleiere. AltOmReiser.no brukte Marina Hramina, og hadde gleden av å ha med 49 år gamle Zeljko Jerat med som reiseleder/båtfører under seilaset i Kornati Naturparken. En mer energisk man skal man lete lenger etter. Han er født og oppvokst på Murter. Hans kone og tre barn flyttet til Zagreb under krigen og bor fremdeles der. Til daglig jobber Zeljko ved Hramina Marina, hvor han i dag er blitt daglig leder.

Det å ha med seg en båtfører er dermed absolutt å anbefale, da de byr mye på seg selv og man får vite alt fra Kroatias historie, livet i landet før og etter krigen og ikke minst lokalkunnskap om naturparken. Men det er ingen nødvendighet å ha med en båtfører, men det gir en ekstra dimensjon til hele turen. Lyst å seile selv? Ja, det får man jo klart gjøre selv om man har med mannskap. Det koster ca. 260 kroner i timen å leie en seilbåtfører, og man bestemmer selv hvor lenge man har lyst å leie. Man trenger ikke ha en båtfører med under hele oppholdet. Et tips er å ha en med for en dag eller to, få gode råd og tips rundt det å seile, før man klarer seg selv. Det er en fordel om man har noe erfaring fra båter fra før.

Dra i lavsesongen

De fleste marinaer på Murter legger prislistene sine på nettet, slik at du selv kan sammenligne mellom de ulike aktørene. Men det fortoner seg ganske jevnt prismessig. Ellers er det ofte best å ringe dem direkte når du skal undersøke priser.

Her har du et ca. overslag over hva det koster å leie seilbåt. Vi har tatt utgangspunkt i en 12 fots, en 25 fots og en 30 fots seilbåt. Jo flere sengeplasser man fyller opp, jo billigere blir leien totalt. Prisene under gjelder fra perioden september til juni. Høysesongen er i juli og august. Da koster det i gjennomsnitt 5 euro mer per dag. Grunnen til at vi har tatt med prisene i lavprissesongen, er at da er det lettere å få båter pluss at det er ikke så hektisk som i juli og august.

12 fots: 29 euro per dag.
25 fots: 108 euro per dag.
30 fots: 135 euro per dag.

Ved de største havnene man legger til i naturparken, må man betale en avgift. Den koster 1 euro per person.

Ettersom du i utgangspunktet ikke er kjent i området, spør gjerne om marinaen kan legge opp en reiserute for dere på kartet. Da kan man følge det og ta de avstikkerne man ønsker underveis.

Skip o’hoi!