- Norges største reiseguide på nett

Publisert:12.desember 2001
Sist oppdatert: 11.mai 2013

Romersk storhetstid

Litt utenfor sentrum ligger et godt bevart, romersk amfiteater som rommer hele 17 000 personer. Og dette er bare en av levningene fra dengang da Side var et betydelig sentrum for handel og kultur i Romerriket. Restene av Sides mest berømte bygning, Apollotempelet, står majestetisk på en odde ute i havet sammen med ruinene av Athenes tempel. Ellers bør du få med deg det arkeologiske museet som ligger i et romersk bad.

De siste tusen årene frem til i dag gikk det imidlertid en smule nedover med byen og den var inntil turismen kom blitt redusert gjennom vekslende epoker til en heller allminnelig, tyrkisk fiskerlandsby – bortsett fra at den hadde alle disse ruinene, da. 

Trivelig gamleby

Dagens Side har en bilfri gamleby med butikker, barer og restauranter innimellom trange smug og gater som er fulle av liv. De arkelogiske sporene er synlige også her; en pilar i en bygning kan gjerne være fra romertiden. I basarene er hovedfornøyelsen pruting og gjenstandene man kjemper om er kanskje gullsmykker eller lærvarer. Er du glad i slikt, bør du kanskje også besøke markedet i nabobyen Manavgat (som har ca. 70 000 innbyggere) ti kilometer unna.

Restauranter og trivelige kafeer finner du ikke bare i sentrum, men også langs strandpromenaden. Hotellene og strendene ligger et stykke fra gamlebyen, men man kan promenere (...?) langs promenaden eller ta minibussen. 

Lange, gode strender

Strendene er for øvrig milelange, for en stor del langgrunne, barnevennlige og med finkornet sand. Du finner tilbud om pedalbåter, seiling, vindsurfing, jetski, paraseiling og tennis. Golf kan spilles med stil og klasse i Belek, ca. 60 kilometer unna.

Side ligger midt mellom regionhovedstaden Antalya og den litt mindre, men fremdeles store byen Alanya. Det er en times kjøring begge veier – én eller to turer det er verdt å ta. Kalksteinsformasjonene i Pamukkale står også på listen over mulige utfluktsmål.